India a impresionat mereu prin dimensiunile sale, fiind a saptea tara ca marime din lume. Dar ceea ce izbeste ochiul vizitatorului este caracterul cosmopolit pe care il are tara.
Combinatia stranie dintre religie si senzualitate face din Indi

India a impresionat mereu prin dimensiunile sale, fiind a saptea tara ca marime din lume. Dar ceea ce izbeste ochiul vizitatorului este caracterul cosmopolit pe care il are tara.
Combinatia stranie dintre religie si senzualitate face din India una dintre cele mai intrigante si mai placute asezari, fiind astfel capabila sa cucereasca de la prima vedere pe oricine. Caracteristica pentru India este impredictibilitatea sa, singurul lucru sigur este ca te poti astepta la orice. Si acest "orice" se infatiseaza in multiple forme. Desi o parte dintre cei care pasesc in interiorul granitelor sale sunt nerabdatori sa plece, majoritatea raman aici, atinsi pe viata de magia de necontestat a Indiei. De la muntii situati in nord si pana la sudul ingust, India ofera nenumarate privelisti si experiente, capabile sa acopere durata a catorva vieti. Istoria agitata si orasele frematande sunt completate de linistea multitudinii de locuri sacre.

Taj Mahal, icoana Indiei

Situat pe malurile Yamuna, in Agra, Taj Mahal a devenit simbolul de necontestat al Indiei. Impunatorul mausoleu Mughal a fost construit de imparatul Shah Jahan pentru a celebra memoria sotiei sale, Mumtaz Mahal, a carei moarte, in 1631, l-a indurerat atat de mult, incat, spun legendele, a albit peste noapte.
Taj Mahal este un monument unic in lume, poezie sculptata in marmura, simbol al dragostei. Constructia sa a durat 22 de ani si a fost nevoie de peste 20.000 de oameni pentru ca aceasta minune sa fie inaltata.
In afara de arhitectura miraculoasa a complexului, ornamentele sunt atent executate. Spre deosebire de alte monumente funerare, Gradinile din Taj Mahal au fost construite doar in partea frontala a asezamantului, fundalul fiind asigurat de cerul albastru. Marmura de Makrana a fost folosita cu atata maiestrie incat reflecta razele soarelui dand nastere la o multitudine de nuante si tonuri, oglindind fiecare moment al zilei.
Sectiunile fiecarei fatade au fost demarcate prin piloni semioctogonali care se inalta de pe marginile mormantului principal. Acestia sunt ornati orizontal cu marmura galbena si neagra pe toata lungimea lor, creand o magnifica iluzie optica. In curtea principala se afla poarta si gradinile complexului funerar. Masivul portal se deschide catre sud. Portile separate constituie o traditie indelungata in arhitectura musulmana, regasindu-se la majoritatea monumentelor si moscheilor din Est. In religia musulmana, o astfel de poarta simbolizeaza inceputul drumului catre paradis. Din punct de vedere metafizic, reprezinta tranzitia din lumea senzoriala catre cea spirituala. Poarta este extrem de bogat ornamentata. De remarcat sunt arabescurile florale care decoreaza arcadele portii. Dar ceea ce uimeste cel mai mult la aceasta poarta sunt inscriptiile cu fragmente din Coran, care incadreaza portalul central.
Caligrafii lui Shah Jehan au realizat o magnifica iluzie, dimensiunile literelor care urca spre arcada parand similare cu cele ale caracterelor inscriptionate la baza portii. Aceasta iluzie a fost posibila prin inaltarea corpului literelor pe masura ce inscriptiile urcau.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.