Comisia de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice din cadrul Ministerului Sanatatii (MS) a cerut alocarea pe anul 2006, pentru programul national de diabet, a sumei de 2.600 de miliarde de lei.
''Aceasta comisie a solicitat MS si Casei Na
Comisia de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice din cadrul Ministerului Sanatatii (MS) a cerut alocarea pe anul 2006, pentru programul national de diabet, a sumei de 2.600 de miliarde de lei.
''Aceasta comisie a solicitat MS si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) suma de 2.600 de miliarde de lei, in conditiile in care in acest an pentru programul national de diabet au fost alocate 1.800 de miliarde de lei. Nu stim, insa, daca vom putea avea un asemenea buget la diabet, pentru anul viitor. In ceea ce priveste licitatia pentru achizitionarea in cadrul acestui program a antidiabeticelor orale si insulinei, nici nu se pune problema ca aceasta sa fie organizata pana cand nu se va stabili cu exactitate bugetul programului'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul CNAS.
La ora actuala, membrii Comisiei de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice asteapta ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ''sa stabileasca noua politica a MS''. Totodata, acestia sugereaza atat conducerii MS, cat si reprezentantilor CNAS sa puna cat mai repede la punct un sistem informatic pe baza caruia sa se realizeze si ''Registrul national informatizat al diabeticilor''.
''Avem nevoie neaparat de o retea informatizata, insa cineva se pare ca nu a dorit acest lucru. Astfel au fost alocati bani pentru programul national, insa fara Registrul informatizat nu se poate face un control riguros al fondurilor. Abia cand vom avea Registru informatizat, vom avea controlul riguros al fondurilor'', au mai precizat sursele autorizate din MS. Aceleasi surse au precizat ca in urma cu aproape doi ani, reprezentanta in Romania a unei companii producatoare de antidiabetice a venit cu un soft pe care il oferea gratuit Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate: ''Conducerile celor doua institutii au refuzat oferta sub pretextul ca respectiva companie, ulterior, va cere, pentru soft-ul oferit, o serie de facilitati pe piata antidiabeticelor din Romania.
Ulterior, MS si CNAS au primit o oferta de soft din partea unei firme care nu avea nici o legatura cu lumea medicala. Firma cerea pentru soft 175.000 de euro, insa reprezentantii CNAS si MS au spus ca dispun pentru acest soft de numai 120.000 de euro. S-a pierdut si aceasta oferta, iar de la sfarsitul anului 2003, MS a dat vina pe CNAS ca nu vrea Registrul informatizat al diabeticilor si invers''.
Cert este ca, in prezent, Registrul national al diabeticilor este realizat pe baza fiselor. ''Oricum intocmirea unui Registru national informatizat va dura cel putin un an. Toate datele scrise pe fisele pacientilor cu diabet trebuie introduse in calculatoare. Aici trebuie sa apara numele pacientului, tipul de diabet, tratamentul administrat si alte date esentiale din fisa fiecarui pacient'', au precizat sursele din cadrul MS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.