Considerand ca "subventiile si ajutoarele nu au fost decat surse de coruptii", ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, anunta ca agricultorii vor beneficia numai de credite finantate de la bugetul statului.
In cadrul unei intalniri desfasurat
Considerand ca "subventiile si ajutoarele nu au fost decat surse de coruptii", ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, anunta ca agricultorii vor beneficia numai de credite finantate de la bugetul statului.
In cadrul unei intalniri desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute, cu reprezentanti ai autoritatilor brasovene, judetene si locale, precum si cu specialisti in agricultura, Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, si-a anuntat pozitia ferma fata de continuarea actualului mod de subventionare a producatorilor agricoli.
"S-a terminat cu pomenile electorale... Din pacate, subventiile si ajutoarele nu au fost decat surse de coruptie, banii ajungand la persoane care nu indeplineau conditii legale sa ii primeasca. Nici un ajutor agricol nu si-a dovedit eficacitatea! De aceasta data am hotarat sa terminam cu acest tip de ajutoare. Agricultura va fi sprijinita, dar in alta forma, acordandu-se credite pentru cei care vor sa faca investitii", a declarat ministrul Flutur. Adica in locul milionului pe hectar si al cupoanelor mentionate, agricultorii vor avea la indemana, chipurile, creditul agricol, acordat pe o perioada de 10 ani, cu o perioada de gratie de 1-5 ani. "De anul viitor, jumatate din bugetul ministerului va fi destinat creditelor agricole, fermierul neplatind nimic pana pune afacerea pe picioare. Deja la inceputul acestei luni avem stabilite conditiile de acordare a creditelor, acum trebuie sa ne hotaram asupra bancilor prin care se vor putea derula imprumuturile. Pe de alta parte, acesti bani vor putea fi folositi si drept cofinantare pentru ca fermierii romani sa poata accesa banii din proiectele SAPARD, bani la care nu au acum nici o posibilitate de a ajunge...", a incheiat Flutur. Ministrul nu a raspuns intrebarilor privind absenta normelor metodologice ale proaspetei legi a creditului agricol.
Ministrul Agriculturii crede, insa, ca asemenea credite ar putea fi acordate, inca un an, producatorilor agricoli care vor sa-si cumpere silozuri. "Vreau sa sparg monopolul graului, agricultorii vor fi stimulati sa cumpere silozuri (de unde, din cate stim toate au fost privatizate, n.a.) pentru a nu mai fi la mana celor care au pus monopol pe ele si ii jupoaie pe tarani!", a declarat acesta. Fara raspuns au ramas si intrebarile privind productia de tractoare si utilaje agricole, ministrul Flutur invocand aceeasi lege a creditului agricol.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.