West Nile care este adus in Romania de pasarile calatoare. in fiecare an in tara se inregistreaza doua-trei astfel de cazuri care, netratate, pot deveni mortale. Gheorghe Dobre, un cioban din localitatea buzoiana Spataru, a ajuns la medic reclaman
West Nile care este adus in Romania de pasarile calatoare. in fiecare an in tara se inregistreaza doua-trei astfel de cazuri care, netratate, pot deveni mortale. Gheorghe Dobre, un cioban din localitatea buzoiana Spataru, a ajuns la medic reclamand ca se simte rau. El s-a internat cu varsaturi, febra si dureri de cap si, initial, a fost tratat cu antibiotice. Ulterior, probele de laborator transmise la Institutul Cantacuzino au relevat faptul ca barbatul are meningita de tip West Nile. "Barbatul infestat cu virusul West Nile s-a prezentat la medic dupa trei zile de la primele simptome ale bolii. Pentru ca sufera de diabet si din aceasta cauza ar putea aparea complicatii, el a fost transportat la Spitalul Judetean Buzau, unde se afla sub atenta supraveghere a medicilor. Zona in care s-a inregistrat acest caz e monitorizata", a declarat pentru Libertatea medicul Carmen Scantei din cadrul Directiei de Sanatate Publica Buzau. Aceasta a mai precizat ca medicii au luat probe de sange de la pasarile de curte si ca acestea au fost trimise la analize pentru a se constata exact daca in Buzau exista un focar de West Nile sau nu. in afara de dezinsectia gospodariilor, medicii urmaresc starea de sanatate a intregii comunitati si sunt pregatiti pentru a interveni in forta. in ceea ce-l priveste pe cioban, acesta este internat in momentul de fata la Spitalul Judetean Buzau si se simte bine. Cazul de la Buzau nu reprezinta neaparat varful de lance al unei viitoare epidemii de meningoencefalita, sustin specialistii. "Atunci cand se confirma un caz clinic, in spatele lui exista o baza larga de infectie. Pacientul de la Buzau infestat cu virusul West Nile a avut, in mod cert, deficiente in sistemul imunitar. Daca el a contractat boala prin intermediul unei intepaturi de tantar, asta nu inseamna ca toata lumea va pati la fel. Deci nu putem vorbi de declansarea unei epidemii", ne-a declarat prof. dr. Petre Calistru, directorul Spitalului de Boli Infectioase "Victor Babes". Cu toate acestea, prof. dr. Calistru spune ca boala este deosebit de periculoasa. "Virusul ajunge rapid in sistemul nervos central. Netratata, boala poate provoca paralizia in formele cele mai grave", ne-a precizat acesta.

Inundatiile, o cauza a aparitiei virusului

Virusul West Nile care produce meningita e transmis catre om de tantari iar riscul ca astfel de epidemii sa apara creste in zonele care au fost afectate de inundatii, precum Buzaul si Vrancea. in urma cu o luna de zile autoritatile din Vrancea au cheltuit peste 5 miliarde lei pentru a nimici tantarii din zonele inundate tocmai de frica aparitiei unor focare de meningita.

Epidemia din 1996 a imbolnavit 500 de romani

In anul 1996, Romania se confrunta pentru prima data cu o epidemie de meningita, transmisa prin intepatura de tantar. "A fost declarata epidemie. S-au imbolnavit in intreaga tara circa 500 de oameni si s-au inregistrat 7 decese. Bucurestiul a fost cel mai afectat, din totalul imbolnavirilor 300 fiind inregistrate aici, cu 5 persoane decedate", ne-a declarat dr. Florin Popovici, de la Directia de Sanatate Publica Bucuresti. De atunci in fiecare an s-au mai inregistrat unul-doua cazuri, dar analizele de laborator nu au fost intotdeauna concludente. "Din acel an am ramas cu un sistem de supraveghere in acest sens si, in fiecare primavara, Directia de Sanatate Publica sesizeaza autoritatile locale in legatura cu masurile ce trebuie luate pentru a se diminua populatiile de tantari. Se pare ca in acest an, din cauza climei, acestia s-au inmultit foarte mult si au devenit extrem de suparatori si agresivi", ne-a declarat si dr. Adriana Pistol, epidemiolog. (Ada Bucur)


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.