Prima saptamana din septembrie a debutat cu schimbari minime ale cursurilor principalelor monede.
Dealerii bancari se afla inca sub efectul interventiilor BNR de la jumatatea lui august, ceea ce a condus la mentinerea cursului euro in jurul pr
Prima saptamana din septembrie a debutat cu schimbari minime ale cursurilor principalelor monede.
Dealerii bancari se afla inca sub efectul interventiilor BNR de la jumatatea lui august, ceea ce a condus la mentinerea cursului euro in jurul pragului de 3,5 lei. Iar aceasta evolutie are loc pe o piata plina de valuta, ordinele de vanzare fiind mai mari decat cele de cumparare. Exista chiar temeri ca banca centrala ar putea sa intervina din nou, in cazul in care euro ar scadea din nou sub 3,5.
BNR a atentionat in ultima perioada ca aprecierea rapida a leului nu este de dorit, in conditiile in care ea nu este sustinuta de castiguri de productivitate in economie.
"Piata a fost linistita, ordinele de vanzare fiind din nou mai mari decat cele de cumparare, dar cu volume mici, declara un dealer bancar. Euro a deschis ziua la 3,5070 - 3,5120, a urmat o crestere la 3,5130 - 3,5180 lei, pentru ca pe final cotatiile sa coboare la 3,5 - 3,5050 lei. O scadere sub pragul de 3,5 lei este insa improbabila".
Cursul euro a fost stabilit la 3,5084 fata de 3,5135 lei vinerea trecuta, iar dolarul a coborat de la 2,7957 la 2,7954 lei.
Scaderea mica a monedei americane a fost o consecinta a evolutiei paritatii euro/dolar pe pietele internationale, unde moneda unica s-a mentinut peste pragul de 1,25 dolari, valoare depasita pentru prima data vineri. Ieri, paritatea a fluctuat intre 1,2529 si 1,2585 dolari.
Evolutia paritatii este o consecinta directa a uraganului Katrina, care a modificat asteptarile investitorilor in ceea ce priveste posibilitatea ca Rezerva Federala sa continue procesul de majorare a dobanzii de peste ocean. Pe de alta parte, pespectivele economiei americane au devenit mult mai sumbre, cresterea sa putand sa incetineasca datorita preturilor tot mai mari la petrol si benzina.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.