Ministerul de Finante a profitat luna trecuta de cantitatea mare de lei aflata in piata monetara si a reusit sa reduca dobanzile cu care au fost remunerate titlurile de stat cu scadenta la trei, cinci si zece ani.
Prima licitatie din august a
Ministerul de Finante a profitat luna trecuta de cantitatea mare de lei aflata in piata monetara si a reusit sa reduca dobanzile cu care au fost remunerate titlurile de stat cu scadenta la trei, cinci si zece ani.
Prima licitatie din august a avut scadenta la trei ani, fiind subcrisa intreaga emisiune, care a avut o valoare de 100 milioane lei. Dobanda a coborat de la 7,72%, in iulie la 7,6%, mai mare insa cu aproape un punct procentual fata de minimul inregistrat in martie. A urmat emisiunea cu scadenta la cinci ani cu o valoare de 100 milioane lei. La randul ei aceasta a fost subscrisa in intregime, majoritatea titlurilor ajungand la banci. Nivelul dobanzii a coborat de la 8%, in iulie, maximul anului, la 7,48%, valoare mai mare cu un punct comparativ cu minimul din martie. Ultima emisiune, cu scadenta la zece ani, a avut o valoare tot de 100 milioane lei, ea fiind subscrisa din nou in intregime, insa majoritatea bonurilor au ajuns la clientii bancari.
Si in acest caz dobanda a scazut, de la 7,85 la 7,49%, valoare mai mare decat cea din aprilie, de 6,75%, cand a fost plasata prima emisiune cu scadenta la zece ani. Chiar daca numarul emisiunilor nu a fost mare, se pare ca Trezoreria intentioneaza sa majoreze nivelul datoriei interne, comparativ cu cea externa. Secretarul de stat Dragos Neacsu a declarat saptamana trecuta ca Romania are cel mai redus nivel de indatorare din Europa. "In prezent, circa trei sferturi din datoria publica este finantata pe piata internationala, in timp ce nivelul pe piata interna este de numai un sfert", a afirmat Neacsu. Titlurile de stat detinute de sectorul nebancar insumau 4.686 milioane lei la sfarsitul lunii iulie 2005 (in scadere cu 1,8% fata de iunie 2005). In cadrul acestora, titlurile in valuta reprezentau echivalentul a 195,6 milioane euro (in crestere cu 1% fata de iunie 2005).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.