Noua scoala construita de Sindicatul Petrolistilor "PETROM"
Incepand de joi, copiii romanilor din comuna Poeni pot invata intr-o noua scoala, construita de Federatia Sindicatelor din industria petroliera din Romania - PETROM. La initiati
Noua scoala construita de Sindicatul Petrolistilor "PETROM"
Incepand de joi, copiii romanilor din comuna Poeni pot invata intr-o noua scoala, construita de Federatia Sindicatelor din industria petroliera din Romania - PETROM. La initiativa presedintelui Federatiei, Liviu Luca, in comuna Poeni s-a mai construit si o biserica, cu hramul Sfantul Dumitru. In anul 2002 s-a luat decizia sa fie construita si o scoala noua. Comuna Poeni mai are o scoala, veche de mai bine de 100 de ani, aflata insa intr-o stare avansata de degradare. Copiii din comuna riscau sa ramana fara o cladire in care sa-si poata desfasura cursurile, autoritatile ucrainene nedovedindu-se prea grabite in o renova pe cea veche sau a construi o noua scoala. Ridicarea cladirii cu doua nivele, complet utilata pentru inceperea cursurilor, a durat trei ani de zile. In discursul inaugural (foto sus), Liviu Luca a afirmat: "V-am promis cand am facut biserica ca o sa va facem si o scoala si ne-am tinut de cuvant!". Sindicalistii de la PETROM au schimbat cu oficialitatile ucrainene ale raionului Herta diplome de onoare prin care si-au aratat pretuirea pentru sprijinul reciproc. Scoala a fost sfintita de un sobor de preoti care le-au urat copiilor succes in noul an scolar.
La intrarea principala in scoala din comuna Poeni un portret al poetului Nichita Stanescu priveste de deasupra motto-ului "Va pup pe inima", la un panou pe care sunt inscriptionate primele note si versuri ale imnului Ucrainei. De altfel, scoala noua din comuna Poeni poarta numele poetului ploiestean: Nichita Stanescu.
Inaugurare cu fast
Deschiderea anului scolar in Ucraina are loc pe data de 1 septembrie, iar anul acesta in comuna Poeni s-au adunat la noua scoala cei 160 de elevi ai acesteia insotiti de parinti, bunici si frati. In timpul ceremoniei de deschidere, elevii clasei intai au primit abecedarele chiar din mana autoarei lor, Serafima Krigan, cea care a alcatuit primele manuale in limba romana pentru romanii din Ucraina incepand din 1996. Conform traditiei scolii, primul clopotel al anului scolar a fost sunat de o eleva a clasei intai, purtata pe umeri de unul dintre seniorii scolii. Intreaga manifestare a stat sub semnul culorilor galben-albastru, culorile nationale ale Ucrainei. Pe trei catarge, in spatele multimii de parinti si elevi, fluturau totusi drapelul Romaniei, cel al Ucrainei si cel al Federatiei Sindicatelor din industria petroliera din Romania - PETROM. Ceremonia a fost deschisa prin intonarea imnurilor celor doua tari, luand cuvantul oficialitatile locale: presedintele administratiei raionului Herta, Chitan Oleg, presedintele consiliului raional Scriba Gheorghe si directorul noii scoli, Popescu Gheorghe, iar din partea sindicalistilor romani au luat cuvantul Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor din PETROM si Eugen Pitei, cel care s-a ocupat indeaproape de ridicarea scolii si a bisericii din comuna Poeni. Intreaga ceremonie a fost observata discret de militienii ucraineni ai comunei.
Separare cu de-a sila
Drumul de la Suceava pana in comuna Poeni este identic. Acelasi peisaj al dealurilor impadurite ale Bucovinei, cu sate care seamana pana la identificare. Aceleasi campuri de oameni gospodari, cultivate ingrijit, aceleasi case zdravene, cu pereti ornati cu modele geometrice si florale, aceleasi ferestre impodobite cu perdele albe, aceleasi fantani cu aparatori lucrate migalos in forme de acoperisuri. Doar ca intre ele se ridica barierele vamale, unde birocratia intarzie orice calatorie. Chiar pe fasia de granita, intre punctele vamale, doi stalpi de beton stau fata in fata: unul vopsit in tricolorul rosu-galben si albastru, celalalt, in dungi paralele galben-albastre. De cealalta parte a granitei doar la soseaua principala placutele de la intrarea in sate sunt inscriptionate bilingv, in romana si ucraineana. Pe drumurile laturalnice, limba romana dispare de pe indicatoare. Sovieticii au modificat numele romanesti ale satelor pentru a face sa dispara orice fel de urma a romanilor. Comuna Poeni este Poeni doar pentru romani, pentru oficialitatile ucrainene ea este comuna Bukovka. Autoritatile Ucrainene refuza sa inscriptioneze placutele de la intrarea in localitati cu denumiri romanesti, motivand acest refuz prin lipsa fondurilor. Astfel se modifica denumirile romanesti ale satelor: Mogosesti devenind Bairatki, Poieni -Bukovka, Herta - Gerta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.