Dupa ce au reusit sa obtina in 1995 un imprumut de o jumatate de milion de dolari de la Banca Turco-Romana (BTR), doi afaceristi din Istanbul sunt cautati si acum de autoritati. Pentru ca au "uitat" sa inapoieze banii.
Intrarea in faliment, in

Dupa ce au reusit sa obtina in 1995 un imprumut de o jumatate de milion de dolari de la Banca Turco-Romana (BTR), doi afaceristi din Istanbul sunt cautati si acum de autoritati. Pentru ca au "uitat" sa inapoieze banii.
Intrarea in faliment, in urma cu cativa ani, a BTR, naste controverse si astazi. La Timisoara, doi dintre fostii clienti ai bancii au fost trecuti in catastiful celor care au contribuit decisiv la prabusirea institutiei.
Este vorba despre doi oameni de afaceri turci, tata si fiu, care, dupa ce au beneficiat de un credit impresionant, au disparut fara urma. Ancheta declansata de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IJP Timis si de procurori ridica multe semne de intrebare, avand in vedere ca impotriva celor doi s-a dispus neinceperea urmaririi penale, cu toate ca faptele comise indicau altceva.
Potrivit politistilor, Attila si Cem Ozler, de 57 si, respectiv, 31 de ani, administratori ai unei fabrici de cherestea din Timisoara, sunt acuzati de bancruta frauduloasa de aproape trei miliarde de lei si urmeaza sa fie dati in urmarire.
Cei doi au contractat in 1995 un imprumut de la BTR de peste 900 milioane lei, suma pe care au garantat-o cu cinci utilaje de prelucrare a cherestelei, pe care ulterior le-au vandut.
Banii nu au mai fost restituiti niciodata, drept urmare, cei doi au fost dati pe mana politistilor.
Desi plangerea impotriva afaceristilor a fost depusa inca din 1996, in mod absolut ciudat, ancheta in acest caz a fost declansata abia in 2003. In tot acest timp, Attila si Cem au pus la cale o "retragere" stralucita de pe teritoriul Romaniei.

Afacerile cu cherestea, cheia succesului

La inceputul anilor '90, tatal si fiul au deschis la Timisoara o firma de prelucrat cherestea. Creditul pe care l-au obtinut de la BTR a fost gajat cu cinci utilaje de prelucrare a lemnului.
Desi turcii s-au angajat sa nu vanda bunurile, fiind stipulata in contract aceasta cauza, trei dintre cele cinci utilaje au disparut.
Dupa un an, pentru ca firma Prowood, la care Attila si Cem Ozler erau asociati unici si administratori, nu si-a platit ratele, BTR a depus o plangere penala pentru inselaciune. In timp ce politistii au propus neinceperea urmaririi penale in acest dosar, judecatorul sindic nu a fost de acord cu aceasta decizie.
Cu toate acestea, autoritatile abilitate nu au continuat cercetarile pentru inselaciune si nici nu le-au extins pe cele pentru investigarea bancrutei frauduloase.
In 2002, BTR a intrat in faliment, iar lichidatorul a depus o alta plangere, abia in 2003 fiind demarata ancheta.
"Astfel s-a ajuns la concluzia ca cei doi administratori au instrainat o parte a activului societatii, inclusiv bunuri gajate, prin care garantau unele credite obtinute, si au distrus o parte din evidentele contabile, pentru a ascunde situatia economica reala". Firma Prowood este in prezent falimentara, iar magistratii de la Tribunalul Timis au hotarat trimiterea in judecata a celor doi turci pentru bancruta frauduloasa. De aproape 10 ani, Attila si Cem Ozler sunt insa de negasit si vor fi dati in urmarire generala.

Comoara

Cele peste 900 de milioane de lei pe care cei doi afaceristi "respectabili" le-au obtinut cu titlu de imprumut au insemnat o adevarata avere. Motiv pentru care s-au gandit sa nu le mai inapoieze.
La acea data, suma echivala cu o jumatate de milion de dolari. Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, moneda americana era cotata la un curs mediu anual de 2.033 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.