In cursul acestei luni, Ministerul Sanatatii (MS) va plati producatorilor si distribuitorilor de medicamente suma de 1.500 de miliarde lei din totalul arieratelor acumulate in anii trecuti in sistemul de asigurari sociale de sanatate. In acest sens,
In cursul acestei luni, Ministerul Sanatatii (MS) va plati producatorilor si distribuitorilor de medicamente suma de 1.500 de miliarde lei din totalul arieratelor acumulate in anii trecuti in sistemul de asigurari sociale de sanatate. In acest sens, a fost aprobata, ieri, o Hotarare de Guvern."MS si Ministerul Finantelor cauta solutii pentru achitarea la termen a tuturor datoriilor inregistrate in sistem, precum si pentru incheierea anului 2005 fara datorii. Ne propunem sa incheiem acest an fara datorii, ceea ce ar fi o premiera dupa mai bine de 6 ani", a declarat ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu. Potrivit actului normativ, se vor plati, in septembrie a.c., 1.500 de miliarde lei, suma ce reprezinta 20 la suta din totalul datoriilor acumulate pentru medicamentele eliberate in anul 2004 in tratamentul ambulatoriu si in spital. Potrivit ministrului Sanatatii, totalul datoriilor inregistrate in sistemul sanitar este de 9.939 de miliarde lei.
Suma de 1.500 de miliarde lei se va plati farmacistilor, producatorilor si distribuitorilor de medicamente numai in conditiile in care acestia accepta sa suporte o reducere de 6,5 la suta de arierate nedecontate.
In termen de 5 zile de la intrarea in vigoare a Hotarararii de Guvern, casele de asigurari de sanatate vor comunica Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sumele aferente medicamentelor eliberate in tratamentul ambulatoriu si in spital confirmate la plata si defalcate pe fiecare furnizor de medicamente care a acceptat reducerea cu 6,5 la suta din datorii.
Dupa centralizare, in limita sumei de 1.500 de miliarde lei, CNAS va repartiza fondurile la casele judetene de asigurari de sanatate.
Prin memorandumul semnat in iunie a.c. s-a stabilit ca 20 la suta din datoriile la medicamente vor fi platite pana la sfarsitul lunii iulie a.c.. - cu conditia ca farmacistii, distribuitorii si producatorii de medicamente sa renunte la 6,5 la suta din valoarea respectiva, restul urmand a fi achitate pana la 31 ianuarie 2006. Memorandumul nu a fost respectat, 20 la suta din datorii nefiind achitate pana acum. Ministrul Nicolaescu a precizat ca intarzierea platilor a fost cauzata de remaniere, "de schimbarile in structura Executivului". Acesta a mai spus ca "sistemul sanitar s-a confruntat cu o criza a medicamentelor, inca de la inceputul anului. Aproximativ 40 la suta din banii alocati medicamentelor compensate in anul 2005 au fost cheltuiti in anii precedenti. O alta cauza a crizei medicamentelor a fost proasta gestionare a fondurilor alocate sistemului sanitar, care a permis cumpararea unor materiale sanitare necorespunzatoare calitativ". Memorandumul mai stabilea ca preturile la raft ale medicamentelor vor scadea cu 6 la suta si ca furnizarea medicamentelor catre farmacii si spitale nu va mai inregistra sincope.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.