Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si Banca Comerciala Ion Tiriac (BCIT) au finalizat tranzactia privind fuziunea dintre HVB Bank Romania si institutia de credit controlata de omul de afaceri Ion Tiriac, pentru care acordul dintre parti a fost semnat
Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si Banca Comerciala Ion Tiriac (BCIT) au finalizat tranzactia privind fuziunea dintre HVB Bank Romania si institutia de credit controlata de omul de afaceri Ion Tiriac, pentru care acordul dintre parti a fost semnat in luna iunie.
Potrivit unui comunicat HVB Bank Romania acordul intra in vigoare la 1 septembrie si, potrivit documentelor, BA-CA detine 50% plus o actiune in BCIT, in timp ce entitatile controlate de Ion Tiriac detin 50% minus o actiune in HVB Bank Romania.
Aceasta structura a fost obtinuta prin vanzare si schimb de actiuni. Dupa fuzionarea celor doua banci, BA-CA va continua sa detina pachetul majoritar de 50% plus o actiune si in noua banca si va fi responsabila de coordonarea operatiunilor acesteia.
Ceilalti actionari principali ai noii institutii bancare vor fi entitatile controlate de Ion Tiriac. In plus, actionarii minoritari ai BCIT vor deveni, in mod automat, actionari ai noii banci.
Pregatirile pentru fuziunea dintre HVB Bank Romania si BCIT vor incepe joi si, pe parcursul procesului de integrare, cele doua banci vor functiona in paralel.
Fuziunea urmeaza sa fie finalizata in prima jumatate a anului 2006 si va trebui sa obtina aprobarea autoritatilor de resort.
Noua institutie de credit va detine a patra pozitie in sistemul bancar autohton, cu active totale de 2,1 miliarde euro, o cota de piata de 7,5% si circa 720.000 de clienti, se precizeaza in comunicat.
In vederea fuziunii, vor avea loc schimbari in cadrul managementului celor doua banci.
Astfel, conducerea HVB Bank Romania va include pe Dan Pascariu, 55 ani, Chief Executive Officer (CEO) si responsabil de International Markets, Manuela Plapcianu, 42 ani, in prezent director al Diviziei de Retail Banking in cadrul HVB Bank Romania, care va coordona operatiunile de Retail si Corporate Banking, in timp ce Wolfgang Schoiswohl, actualul coordonator al diviziei Corporate Banking, se va alatura echipei manageriale a BCIT.
Andreas Gschwenter, 36 ani, in prezent Chief Operations Officer (COO) al HVB Bank Serbia si Muntenegru, se va alatura managementului HVB Bank Romania si va prelua functiile de COO si Integration Manager, iar Florian Kubinschi, 45 ani, actualul Chief Financial Officer (CFO) al BCIT, va intra in structura conducerii HVB Bank Romania si va prelua functia de CFO.
BCIT va fi condusa de Selcuk Saldirak, 49 ani, Chief Executive Officer (CEO), responsabil de International Markets, Haluk Kurcer, 49 ani, Chief Operations Officer (COO), Catalin Pirvu, 48 ani, responsabil de Retail si SME Business, si Wolfgang Schoiswohl, 43 ani, in prezent vicepresedinte al HVB Bank Romania si coordonator al Diviziei Corporate Banking, care va prelua pozitia CFO.
Schimbarile de management urmeaza sa obtina aprobarea Bancii Nationale a Romaniei si a adunarilor generale ale actionarilor celor doua banci si vor intra in vigoare odata cu inregistrarea lor la Registrul Comertului.
Banca Tiriac este cea mai mare banca privata fondata in Romania dupaa anul 1989.
Banca facea parte din Grupul de Firme "Ion Tiriac". Peste 5500 de investitori, persoane fizice si companii, s-au alaturat acestei initiative. Banca a devenit operationala in aprilie 1991.
Inca de la inceput s-a bucurat de o reputatie internationala excelenta, care a fost evidentiata in aprilie 1993 cand Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a devenit unul dintre actionarii principali ai bancii - prima participare a BERD la capitalul social al unei banci din Europa Centrala si de Est.
Agentia Fitch IBCA a ridicat ratingul bancii pe termen lung de la B la B+ cu prespectiva stabila si a reconfirmat rating-ul pe termen scurt B, individual D si de sprijin 5T.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.