Blocul National Sindical intentioneaza sa sesizeze Parchetul National Anticoruptie (PNA) cu privire la procesul de privatizare incheiat in urma cu doi ani la societatea ARO Campulung. Dumitru Costin, presedintele confederatiei sindicale, afirma ca pr
Blocul National Sindical intentioneaza sa sesizeze Parchetul National Anticoruptie (PNA) cu privire la procesul de privatizare incheiat in urma cu doi ani la societatea ARO Campulung. Dumitru Costin, presedintele confederatiei sindicale, afirma ca preluarea societatii din Campulung de catre compania CrossLander a fost facuta in afara legii.
Potrivit AVAS, conducerea ARO a recunoscut ca nu a achitat salariile angajatilor pe ultimul trimestru al anului trecut si nici drepturile salariale din luna ianuarie, vina pentru aceasta situatie revenind in exclusivitate societatii. Aceeasi sursa mai mentioneaza ca Fernando Bedos, reprezentantul actionarului majoritar, firma americana CrossLander, a admis, de asemenea, ca in lunile iunie si iulie a fost achitatata doar o parte din salariile angajatilor. Vicepresedintele AVAS pe probleme de postprivatizare, Nicolae Lunganu, a subliniat ca impotriva ARO a fost deschisa procedura reorganizarii judiciare. Reprezentantul CrossLander crede ca obligatiile catre salariati aferente lunilor iunie si iulie vor fi achitate in cel mult doua saptamani "cu fonduri ce vor veni si din Statele Unite".
Reprezentantul celor 1.200 de angajati de la ARO, Gheorghe Apostu, ne-a declarat ca de aproape o saptamana personalul societatii se afla in greva. "Oamenii au refuzat sa mai lucreze, pentru ca directorul Bedos a anuntat ca nu mai are solutii pentru plata salariilor. Cu toate ca statul roman a scutit ARO la data preluarii de catre cei de la CrossLander de plata a 1.700 miliarde lei, bani care reprezentau datoriile societatii catre buget, actualul actionar nu si-a respectat conditia contractuala, aceea de a redresa societatea. Dupa doi ani de la preluare a reusit sa mai indatoreze societatea cu 600 miliarde de lei", a spus Apostu. Presedintele BNS, Dumtru Costin, a adaugat ca actualul proprietar nu "isi permite luxul" sa plateasca salariile angajatilor dupa ce a avut parte de un regim privilegiat din partea statului roman. "In schimb, pot spune cu certitudine ca in uzina sunt dezmembrate liniile de montaj, care apoi sunt vandute la fier vechi. In Romania se cauta coruptia in stele, in loc sa fie analizate la lupa privatizarile dubioase. In maximum o saptamana vom sesiza PNA. In afacerea cu fier vechi sunt implicate nume politice sonore. Daca intr-adevar exista interes pentru eradicarea coruptiei atunci ar trebui sa fie reanalizat procesul de privatizare al societatii ARO. La acea vreme a existat un raport al Curtii de Conturi care ridica numeroase semne de intrebare. Garantez ca daca s-ar face o ancheta serioasa, la ARO ar aparea multe surprize", declara Dumitru Costin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.