Mariajul PNL-PD scartaie din toate incheieturile. Dupa disputele privind anticipatele, liberalii si democratii se contrazic in declaratii economice. PNL nu pare dispus sa renunte la majorarea TVA, iar pentru a aduce mai multi bani la buget Tariceanu

Mariajul PNL-PD scartaie din toate incheieturile. Dupa disputele privind anticipatele, liberalii si democratii se contrazic in declaratii economice. PNL nu pare dispus sa renunte la majorarea TVA, iar pentru a aduce mai multi bani la buget Tariceanu se gandeste ca pensionarii si agricultorii sa cotizeze la fondul de sanatate. De cealalta parte, PD sustine ca nimic nu justifica masurile anuntate de partenerii de Alianta.
Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri, fara vreo precizare suplimentara, ca este nevoie de o crestere a fiscalitatii. Argumentul sau este ca Romania nu va putea face fata altfel procesului de cofinantare, dupa integrarea in Uniunea Europeana.
"Trebuie sa privim si sa intelegem realist si fara tendinte demagogice cum putem beneficia de fonduri de aderare, fonduri care pot ajunge pana la 4 la suta din PIB. Aceasta presupune cofinantare - ceea ce reclama venituri bugetare mai mari daca nu dorim sa avem deficite bugetare crescute. Sa mai adaugam la contributiile de cofinantare si viitoarele noastre contributii la bugetul Uniunii, ca si angajamentele suplimentare din domeniul sanatatii si cele aferente recalcularii pensiilor. Un calcul sumar indica aproape 3 la suta din PIB ca necesar de venituri suplimentare la orizontul anului 2007! Fata de aceasta perspectiva raspunsul care se poate prefigura este o posibila marire a gradului de fiscalizare si, in acelasi timp, in mod cert, o colectare mult mai eficienta, mult mai riguroasa a veniturilor la buget", a afirmat ieri Calin Popescu Tariceanu. Declaratia sa vine dupa o perioada in care posibila majorare a TVA a starnit reactii in toate mediile. Daca in cel al oamenilor de afaceri punctele de vedere au fost clare, majoritatea calificand intentia Guvernului "absurda si toxica", nu acelasi lucru se poate spune despre politicieni. Mai ales colegii de partid ai lui Tariceanu, dar si el personal, s-au contrazis in declaratii.
Initial premierul anunta ca majorarea TVA este inevitabila, ca apoi sa revina asupra declaratiilor. La putin timp insa, vicepresedintele liberal Radu Rusanu aduce in discutie cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata, apreciind ca aceasta este o certitudine. In acelasi timp, PNL anunta, printr-un comunicat, ca la nivelul partidului, dar si al Guvernului nu s-a luat in calcul o asemenea modificare a sistemului de impozitare a consumului.

PD: Masurile nu se justifica

Argumentele lui Tariceanu nu sunt suficiente pentru democrati. Fara a prezenta o modalitate concreta privind cresterea veniturilor la buget, PD nu este de acord cu masurile anuntate de premier.
Presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu, a afirmat ieri ca pe baza analizarii rezultatelor guvernarii la sase luni "nimic nu justifica majorarea cotei de TVA".
Mai mult, a adaugat el, acest lucru este valabil chiar si anticipand cheltuielile de la 1 ianuarie 2007, cand Romania se va alatura, teoretic, Uniunii Europene.
Videanu a explicat ca, in acest moment, exista un excedent bugetar, iar veniturile la bugetul general consolidat au crescut cu peste 20 la suta. Liderul PD a apreciat ca Guvernul trebuie sa se concentreze pe mobilizarea resurselor existente la nivelul economiei subterane si a acelei gri, deoarece nu majorarea taxelor va duce la cresterea veniturilor catre stat.
Si in privinta contributiilor suplimentare la fondurile de sanatate din partea pensionarilor si agricultorilor, democratii nu sunt de acord cu liberalii.
"Pensionarii au platit o viata intreaga contributii tocmai pentru a beneficia la batranete de un sistem de sanatate care sa le permita un trai cat de cat decent si o sanatate pe masura", a aratat ieri presedintele PD, Emil Boc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.