raport statistic ce a poposit de curand pe masa guvernantilor si arata care e starea de sanatate a romanilor. Alimentatia nesanatoasa, stresul si saracia sub toate formele ei sunt principalii factori care declanseaza acele boli grave care-i ucid p
raport statistic ce a poposit de curand pe masa guvernantilor si arata care e starea de sanatate a romanilor. Alimentatia nesanatoasa, stresul si saracia sub toate formele ei sunt principalii factori care declanseaza acele boli grave care-i ucid pe romani. Este vorba de bolile cardiovasculare, cancerele, bolile aparatului digestiv si cele ale aparatului respirator. Este concluzia la care au ajuns majoritatea medicilor. Dar cum se prezinta starea de sanatate a populatiei privita in ansamblu? Datele statistice ne arata ca nu stam deloc bine. Dr. Dan Ursuleanu (foto), directorul Centrului de Statistica Sanitara, spune ca starea de sanatate e influentata de mai multi factori: "Omul e sanatos daca are o locuinta buna, daca mananca sanatos, daca are o educatie corespunzatoare si un mediu de munca satisfacator. Starea de sanatate e determinata si de existenta apei si a conditiilor igienice, a celor generale socio-economice si de mediu, a factorilor stil de viata, varsta, sex si ereditate si apoi de existenta serviciilor de sanatate. De asemenea, la noi e foarte putin dezvoltata partea de medicina preventiva". Speranta de viata in Romania e foarte mica, sub 70 de ani, si au luat foarte mare amploare bolile cronice, spre deosebire de tarile dezvoltate, unde speranta de viata e de 85 de ani, iar aceste boli au fost "stapanite". "Probabil in 15-20 de ani vom asista si la noi la stoparea acestor boli, dar acum suntem cu doua etape in urma lor. Acum tarile dezvoltate intra intr-o etapa noua cu boli ca SIDA, SARS si tot felul de gripe si viroze. Romania trebuie sa faca fata astfel nu numai avalansei de boli cronice, ci si celorlalte nenorociri cu care se confrunta acum tarile dezvoltate, iar noi nu avem o retea de supraveghere foarte puternica pentru aceste boli. Avem de la an la an mai multi bolnavi si nu se aloca resurse. Avem anual peste 5 milioane de internari, ceea ce inseamna ca fiecare al patrulea locuitor a fost internat in-tr-un an", spune Ursu-leanu. si chiar pe teritoriul aceleiasi tari exista diferente foarte mari: "in Romania ai "sansa" de a muri mai repede cu 5 ani daca te nasti intr-un judet sarac. Din acest punct de vedere cel mai rau sta sudul tarii, cel mai grav exemplu fiind judetul Teleorman".

De ce mor romanii

Bolile cardiovasculare (735 decese la 100.000 locuitori)

"Aceste boli care erau apanajul varstnicilor de 60-70 de ani se manifesta acum si la persoanele tinere. Consider ca principala cauza care genereaza aceste boli este saracia in toate manifestarile ei. Marea majoritate a populatiei tot ce castiga da pe mancare si nici macar nu isi permite o hrana buna, ci carne cu grasime si fainoase ieftine. Fumatul este si el un factor. Oamenii ar trebui insa obligati sa-si efectueze macar un control medical anual, iar aici statul ar trebui sa aiba un rol decisiv. Nu este deloc dezvoltat sectorul de medicina preventiva. Statul face o eutanasie pasiva", precizeaza prof. dr. Crina-Julieta Sinescu.

Cancerele (203 decese la 100.000 locuitori)

"Nu consider ca in Romania se imbolnavesc mai multi oameni de cancer ca in alte tari. Problema e ca la noi bolnavii ajung la tratamente cand sunt deja in stadiul terminal, deci nu exista o educatie sanitara. E nevoie de o viata ordonata, fara stres, un regim alimentar mai bun, absenta fumatului, reducerea consumului de alcool, o mai redusa expunere la soare etc. Cancerul e o boala multifactoriala, iar tratamentele in stadiul incipient pot avea succes", ne-a spus dr. Dana Lucia Stanculeanu - medic primar oncologie medicala.

Bolile aparatului digestiv (70 decese la 100.000 locuitori)

"Factorii favorizanti ai aparitiei acestor boli sunt in primul rand cei legati de obiceiurile alimentare. Hrana romanilor e bogata in carne si fara fibre (legume). Se consuma multa afumatura si conserve, care sunt cancerigene si de aceea in multe tari au fost interzise. Mai sunt si acele produse gatite in ulei refolosit de nenumarate ori. Sedentarismul e si el un factor determinant, deoarece in lipsa miscarii este incetinit si tranzitul intestinal. Mai e vorba si de calitatea apei si a igienei", spune conf. dr. Nicolae Iordache.

Bolile aparatului respirator (63 decese la 100.000 de locuitori)

"Eu cred ca exista trei cauze mari care conduc la aparitia acestor boli. in primul rand e vorba de stres. Acesta e generat de instabilitatea materiala si morala. Ziua de maine si de azi e un adevarat cosmar. E si stresul material care se manifesta sub diverse forme la toate straturile societatii. O alta cauza e fumatul asociat cu alcoolul. Unii fumeaza crezand ca slabesc, altii sperand sa se calmeze, dar e o crima pentru aparatul respirator. Iar o alta cauza o reprezinta aerul poluat", afirma dr. Maria Speranta Branzei - medic primar pneumolog.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.