Un raport al Garzii Financiare Bacau, inaintat Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), arata ca mii de metri cubi de cherestea au fost sau sunt in curs de confiscare de la firmele care se ocupa cu exploatarea lemnului. Potrivit comisarilor

Un raport al Garzii Financiare Bacau, inaintat Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), arata ca mii de metri cubi de cherestea au fost sau sunt in curs de confiscare de la firmele care se ocupa cu exploatarea lemnului. Potrivit comisarilor, dintre societatile verificate, 80 la suta au fost amendate, fiind intocmite 15 sesizari penale.
Documentul Garzii Financiare Bacau indica un adevarat dezastru pe Valea Muntelui in privinta modului de exploatare a lemnului. De cele mai multe ori, administratorii nu au acte de provenienta a masei lemnoase sau nu tin deloc evidenta contabila. In toate cazurile comisarii au constatat ca proprietarii sunt, fie persoane fara responsabilitate juridica, fie nu sunt in tara, iar prejudiciul creat de cele 15 societati pentru care s-au facut sesizari penale se ridica la cel putin de 400 de miliarde de lei. Raportul face referire si la controalele efectuate in ultimul timp din ordinul premierului.
Astfel, din luna aprilie si pana acum, au fost verificate 150 de firme, dintre care 119 au fost amendate cu sume care totalizeaza zeci de miliarde de lei. Si asta nu-i tot. Potrivit documentului, activitatea comisarilor nu se rezuma doar la constatarile de pe teren, ei fiind nevoiti sa faca verificarile actelor financiar-contabile si chiar ale legaturilor comerciale dintre societati daca exista suspiciuni de evaziune fiscala sau de introducere in circuit a unor firme fantoma. In ceea ce priveste confiscarile, comisarii precizeaza ca numai de la doua firme au ridicat, in ultimele zile, peste 7.000 de metri cubi de busteni a caror valoare a fost estimata la 15 miliarde de lei. Nici in acest caz, administratorii nu au acte care sa justifice provenienta masei lemnoase.

Mii de metri cubi de busteni

Unul dintre cazurile cu care s-au confruntat comisarii este cel al firmei Haly Galy SRL din Moinesti. Administratorul firmei, infiintata in 2002, nu si-a mai depus bilantul contabil din aprilie 2004. Cand l-au contactat comisarii, patronul s-a eschivat spunand ca actele sunt la contabil si ca le va aduce peste doua zile la sediul institutiei. Dupa trei invitatii succesive, inspectorii n-au mai asteptat si au trecut la verificarile incrucisate la firmele cu care avea relatii de afaceri. Astfel au fost descoperite 51 de facturi fiscale in neregula din care reiesea ca firma condusa de Vasile Ciortan a livrat catre patru societati mii de metri cubi de busteni si cherestea in valoare de peste zece miliarde de lei, neputand justifica provenienta a 1.000 de metri cubi de masa lemnoasa in valoare de peste doua miliarde de lei.
Existand suspiciunea ca ar fi vorba de spalare de bani, comisarii Garzii Financiare au extins cercetarile pana in Suceava, unde administratorul firmei Haly Galy SRL ar fi platit aproape sase miliarde de lei drept avans marfa. "Aceste plati, impreuna cu alte fluxuri derulate si cu alte societati comerciale vor face obiectul sesizarii organelor stabilite de prevederile Legii 656/2002, referitoare la spalarea de bani", se precizeaza in finalul raportului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.