Datorita conditiilor meteorologice de anul acesta, a calitatii slabe a produselor agricole din productia interna, dar si a lipsei de protectie a producatorilor agricoli, deficitul balantei comerciale la produsele agroalimentare ar putea depasi lejer

Datorita conditiilor meteorologice de anul acesta, a calitatii slabe a produselor agricole din productia interna, dar si a lipsei de protectie a producatorilor agricoli, deficitul balantei comerciale la produsele agroalimentare ar putea depasi lejer cifra de 1,3 miliarde de euro.
Numai in primele luni ale acestui an, deficitul in comertul cu produse agroalimentare al Romaniei a fost de 661 milioane de euro, cu 6,5 la suta mai mare fata de perioda similara a anului trecut.
Tinand cont de inundatiile care au distrus sau afectat buna parte a culturilor agricole - numai la grau daca ne gandim, producatorii estimeaza ca circa 60 la suta din productie este compromisa, ne putem astepta ca in perioada ce urmeaza sa asistam la o adevarata "explozie" a produselor din import.

Lipseste piata de desfacere

Lipsa unitatilor de depozitare a marfii este un alt factor care descurajeaza productia interna. "Absenta unitatilor de prelucrare, preluare sau de stocare a legumelor si fructelor din zona rurala reprezinta un alt factor care duce la excaladarea importurilor", apreciaza Stefan Nicolae, presedintele Agrostar, prin intermediul unui comunicat remis redactiei. De asemenea, absenta unor piete functionale pentru produsele agricole face ca raportul dintre cerere si oferta sa fie dezechilibrat. "Graul, spre exemplu, reprezinta produsul agricol cu cea mai mare sensibilitate la consumatorul roman, insa, dupa cum se stie, nu este o cultura profitabila, producatorul fiind obligat sa aplice o tehnologie cu inputuri la preturi similare cu cele din UE sau SUA, poate chiar mai ridicate, iar la valorificare sa se loveasca de preturi practicate pe pietele din lumea a treia", mai arata comunicatul.

Agrostar: Ne trebuie o politica agricola clara

"35-40 la suta din numarul exploatatiilor agricole isi vor inchide sau diminua activitatea, va exploda pretul la toate produsele agroalimentare, in special la paine, chiar mai repede decat ne asteptam", afirma Stefan Nicolae. Potrivit acestuia, responsabilitatea apartine Ministerului Agriculturii, care nu are elaborata inca o politica clara a productiei.
"Strategia pe termen scurt pentru fiecare filiera de produs se stabileste cu cel putin doua luni inainte de declansarea campaniei agricole, astfel incat producatorul agricol sa poata opta pentru mentinerea in cultura a unui produs care sa-i asigure rentabilitatea si pentru care sa aiba piata sigura de desfacere", afirma presedintele Agrostar.

MAPDR: Masurile de sprijin sunt in plina desfasurare

Ca reactie la acuzele aduse de Agrostar, reprezentantii Ministerului Agriculturii precizeaza ca "este tendentios si nerealist sa se traga concluzii pripite referitoare la initiativele ministrului Gheorghe Flutur, atat timp cat acestea sunt in plina desfasurare si se vor concretiza in masuri reale de sprijin pentru toti producatorii agricoli".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.