Peste 1.000 de balastiere au lucrat peste limita legala, punand in pericol viata oamenilor
Autoritatile au deschis 24 de dosare penale
Vinovata este si legislatia permisiva care prevede sanctiuni penibil de mici


D

Peste 1.000 de balastiere au lucrat peste limita legala, punand in pericol viata oamenilor
Autoritatile au deschis 24 de dosare penale
Vinovata este si legislatia permisiva care prevede sanctiuni penibil de mici

Dezastrul provocat de precipitatiile cazute in ultimele luni a fost determinat si de o proasta exploatare a balastierelor situate pe cursul apelor ori in apropierea podurilor si viaductelor. Verificarile declansate de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si Agentia Nationala a Resurselor Minerale au dat la iveala o serie de nereguli, intocmindu-se 24 de dosare penale pe numele celor implicati in astfel de activitati.
Potrivit MAI, la aceasta situatie o contributie decisiva a avut-o si legislatia permisiva, lacunara si in unele cazuri, sanctiunile contraventionale ori pedepsele mici.
Cu alte cuvinte, administratorii firmelor incriminate, chiar daca nu aveau autorizatiile necesare, au extras nisip din albiile raurilor, stiind ca amenda pe care o vor primi va fi derizorie.
Drept urmare, au existat situatii in care au fost depasite perimetrele de extragere a produselor de balastiera stabilite in permisele ori licentele de exploatare.
Anchetatorii spun ca au descoperit ca s-a lucrat fara respectarea tehnologiei in domeniu si chiar s-au demarat actiuni acolo unde era total interzis. Cu alte cuvinte, fiecare a facut ce l-a "taiat" capul.
Pana in acest moment, sustine MAI, din cele 1.142 de balastiere identificate la nivelul intregii tari au fost controlate 1.033, constatandu-se ca inundatiile au facut prapad in special in judetele unde aceste operatiuni au depasit cu mult limita legala.
Pentru evitarea unor evenimente de acest gen, urmatorul pas pe care vor sa-l faca autoritatile este modificarea legislatiei in domeniu.
Printre altele, patronii de balastiere vor risca amenzi de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, vor fi obligati sa obtina mai multe autorizatii pentru lucrarile pe care le desfasoara si le vor fi limitate interventiile.

225 tone de nisip extrase din raul Vedea

Pentru inconstienta cu care au actionat, declansand prin actiunile lor o adevarata tragedie, mai multe persoane sunt anchetate pentru nerespectarea Legii protectiei mediului.
Directorul SC "Balastsort" SRL din Alexandria, Andrei Slavitescu, s-a ales cu dosar penal dupa ce a ordonat extragerea a 225 de tone de nisip dintr-un punct neautorizat situat pe malul drept al raului Vedea.
Anchetatorii spun ca societatea in cauza primise acceptul autoritatilor pentru extrageri de pe malul stang al apei, numai la 20 de metri aval, insa acest lucru n-a avut nici o relevanta. Nici directorul general de la SC "Teldrum" SA, tot din Alexandria, nu a avut sanse prea mari.
Si el a fost pus sub urmarire penala pentru ca a scos nisip din raul Vedea. Marian Fiscuci a condus activitatile balastierei la 150 de metri in aval de podul Mavrodin, desi legal avea voie sa faca acest lucru la 2 km in amonte.
Dosarul penal nr. 231/2005 ii are ca protagonisti pe Ion Diniasi, angajat al SC CCCF-Drumuri si Poduri Pitesti si pe primarul comunei argesene Maracineni, Constantin Serban.
Potrivit informatiilor furnizate de MAI, ei au fost descoperiti de politisti in timp ce faceau excavatii si transport de balast din zona podului din localitate peste raul Doamnei situat pe DJ 733 Maracineni Boteni. Chiar daca exista o atentionare a Directiei Judetene Apele Romane Arges in acest sens despre pericolul de prabusire a podului, cei doi au continuat forarile.

Continua controalele

Ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga a declarat, ieri, ca pe langa actiunile de indepartare a efectelor inundatiilor, vor continua si controalele privind defrisarea padurilor, iazurilor si balastierelor. ''Vom continua sa intocmim dosare penale celor care sunt implicati in afaceri necurate pe care mass-media le-a denumit Gaterul, Iazul, Balastierele. Aceste dosare le vom inainta justitiei. Nu trebuie sa uitam, spre exemplu, ce s-a intamplat in localitatea Asau din cauza taierii padurilor'', a adaugat Blaga.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.