Desi acum doua luni de zile ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, sustinea ca, prin acordarea subventiilor de 2 milioane de lei pe hectar pentru producatorii agricoli, "s-a gresit enorm si nu mai trebuie sa facem aceeasi greseala", se pare ca de

Desi acum doua luni de zile ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, sustinea ca, prin acordarea subventiilor de 2 milioane de lei pe hectar pentru producatorii agricoli, "s-a gresit enorm si nu mai trebuie sa facem aceeasi greseala", se pare ca de atunci a cam uitat ce a spus. Numai pentru culturile agricole, din bugetul ministerului Agriculturii se vor "scurge" prin subventii nu mai putin de 4.420 de miliarde de lei ROL.

920 de miliarde lei RON, pentru grau

"Intr-adevar, producatorii agricoli nu au nevoie de pomeni electorale, ci de masuri concrete orientate inspre consolidarea si sprijinul fermelor familiale", afirma reprezentantii Ministerului Agriculturii. In ce fel se realizeaza acest deziderat, afirma tot ei mai departe: "Astfel, pentru productia de grau a anului 2005, se acorda din bugetul MAPDR 400.000 lei/tona de productie marfa vanduta si incasata (pentru 1,5 milioane tone grau); 320 miliarde lei pentru acoperirea partiala a cheltuielilor de depozitare (pentru 1,5 milioane tone grau, pe o perioada de maximum 6 luni, dar nu mai tarziu de 31 ianuarie 2006)".
Din calculele noastre, numai pentru aceste doua "masuri" se vor cheltui peste 900 de miliarde de lei. Nu am inteles, in schimb, in ce fel il vor ajuta acesti bani pe fermier la finantarea construirii unui siloz propriu, pentru a evita in acest fel costurile mari cu depozitarea si crearea de monopoluri pe depozitare.

3.500 de miliarde lei vechi, pentru motorina si inputuri

In ceea ce priveste politica "pe termen lung", oficialiii MAPDR adauga faptul ca "din suprafata de 2,4 milioane hectare ce se va insamanta in toamna anului 2005, 75 la suta va beneficia de sprijin din partea statului. Nivelul sprijinului acopera 30 la suta din cheltuielile aferente infiintarii culturilor. Astfel: subventia de 400 mii lei/ha pentru motorina reprezinta 29 la suta din costul motorinei necesare pentru infiintarea unui hectar de cultura; subventia de 1,350 milioane lei/ha reprezinta 33 la suta din cheltuielile cu samanta, ingrasamintele chimice si pesticidele necesare unui hectar de cultura". Suma necesara acordarii acestor subventii va fi de 3.500 miliarde lei vechi, din care 2.500 miliarde lei vechi vor fi acordate in perioada urmatoare.
Si costurile ar fi fost probabil mult mai mari, insa, prin faptul ca suma care se acorda va fi completata de reprezentantul directiei agricole de pe langa primaria care elibereaza bonul, in acest fel va fi redus numarul de bonuri pe care fiecare producator il va primi, precum si costurile de tiparire, care, potrivit MAPDR, vor scadea de circa 15 ori.

Subventiile nu se regasesc in productie

Ajutoarele financiare se acorda producatorilor care cultiva suprafete de pana la cinci hectare, insa, o productie mica nu se regaseste pe piata, fiind destinata consumului propriu.
Asadar, aceste mii de miliarde pe care statul le acorda cu larghete sunt bani bagati, in definitiv, in buzunarele celor care au depozite mari sau ale producatorilor de ingrasaminte si pesticide.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.