Martin Bartenstein, ministrul austriac al Economiei, citat de agentia de presa APA, a anuntat decizia tarii sale de a extinde pana in 2009 perioada de interdictie pentru muncitorii proveniti din noile state membre ale Uniunii Europene.
De

Martin Bartenstein, ministrul austriac al Economiei, citat de agentia de presa APA, a anuntat decizia tarii sale de a extinde pana in 2009 perioada de interdictie pentru muncitorii proveniti din noile state membre ale Uniunii Europene.
De asemenea, el a mai subliniat si posibilitatea ca interdictia sa fie prelungita pana in anul 2011, dar o astfel de decizie "va depinde de situatia somajului din Austria". Agentia de presa APA releva, in context, ca Austria este una din cele 12 tari vest-europene care au lut masuri ce limiteaza intrarea "noilor membri" in UE pe propriile piete ale muncii.
Spre deosebire de unele state cum ar fi Germania, care au anuntat din primul moment instituirea perioadei maxime - sapte ani - de interdictie stabilita in cadrul Uniunii, Austria a ales solutia evaluarii treptate a situatiei somajului, in functie de care perioadele de interdictie a intrarii fortei de munca provenita din noile state membre este prelungita in etape de cate doi sau trei ani. Au fost, insa, state, precum este cazul Suediei, al Marii Britanii sau al Irlandei, care si-au deschis piata muncii imediat dupa aderarea celor 10 noi state est-europene, pe teritoriul lor aflandu-se acum un mare numar de imigranti, cu mult mai mare decat prognozasera Guvernele respective. Este adevarat, insa, ca si aceste state au luat unele masuri restrictive: limitarea perioadei in care imigrantii pot beneficia de ajutoare sociale, interzicerea aducerii familiilor sau acceptarea de locuri de munca pe care altii nu le accepta. Comisia Europeana, informeaza EUobserver, va proceda anul viitor o analiza detaliata a situatiei somajului din "vechile" tari membre ale UE, iar pe baza concluziilor la care va ajunge va face recomandari in legatura cu restrictiile deja existente asupra liberei migratii a fortei de munca din statele nou- venite in Uniune.

Monitorizare la Sofia

Noul Guvern bulgar condus de Serghei Stanisev isi reafirma angajamentul de a conduce Bulgaria in Uniunea Europeana la inceputul anului 2007, in ciuda disputelor, ce au marcat, mai bine de doua luni, viata politica, in jurul componentei Executivului. "Intrarea in Uniunea Europeana, a declarat presei premierul Stanisev, este principala noastra prioritate si vom face tot ce ne sta in putinta pentru a ne indeplini la termen angajamentele luate". El a respins toate speculatiile ce s-au facut in ultimele saptamani, conform carora aderarea Bulgariei la UE ar putea fi amanata cu un an. EUobserver a anuntat ca o echipa a Comisiei Europene este asteptata la sfarsitul acestei luni la Sofia pentru a analiza progresele facute pe calea reformelor in economie, precum si in sistemul judiciar. Rezultatele acestei monitorizari vor influenta, in mod sigur, raportul de tara din aceasta toamna. "25 septembrie este termenul limita la care trebuie sa raportam despre progresele noastre", a declarat, la randul ei, la postul national de televiziune, Meglena Kuneva, care a ramas in postul de ministru bulgar al Integrarii. "Daca ne vom indeplini angajamentele, nimic nu va putea pune in pericol aderarea noastra la UE", a subliniat ea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.