Ioan Visan: Sunt proprietarul unui apartament cumparat, conform Legii 112/1995, in anul 1997 pe care doresc sa-l schimb prin vanzare-cumparare cu altul. in urma intrarii in vigoare a acestei legi (247/2005) se mentine restrictia de 10 ani de la

Ioan Visan: Sunt proprietarul unui apartament cumparat, conform Legii 112/1995, in anul 1997 pe care doresc sa-l schimb prin vanzare-cumparare cu altul. in urma intrarii in vigoare a acestei legi (247/2005) se mentine restrictia de 10 ani de la data cumpararii? Mentionez ca exista o cerere de revendicare a blocului in care se afla acest apartament depusa in anul 2000. Care sunt restrictiile care decurg din noua lege a proprietatii?
Raspuns: Legea nr. 247/2005 mentine dispozitiile inserate de art. 48 alin. 1 din Legea nr. 10/2001, republicata si prin urmare chiriasii carora li s-au vandut apartamentele in care locuiau au dreptul sa le instraineze, sub orice forma, inainte de implinirea termenului de 10 ani de la data cumpararii numai persoanei indreptatite, fost proprietar al acelei locuinte.
Mihaela M: Ce se intampla cu persoanele care au cumparat imobile in baza Legii nr. 10/2001?
Raspuns: Anularea oricarui contract de vanzare - cumparare incheiat in baza Legii nr. 112/1995 se face numai de instanta judecatoreasca, investita cu o cerere intemeiata pe prevederile art. 50 din Legea nr. 10/2001, republicata. Potrivit prevederilor art. 50 alin. 1 din Legea nr. 10/2001, republicata, actele juridice de instrainare, avand ca obiect imobile care cad sub incidenta prevederilor prezentei legi, sunt valabile daca au fost incheiate cu respectarea legilor in vigoare la data instrainarii, iar potrivit alin. 5 al textului de lege invocat, astfel cum a fost modificat, termenul limita pentru promovarea unei actiuni in vederea anularii unor asemenea acte de instrainare a expirat la data de 14 august 2002. Prin urmare acele instrainari efectuate in temeiul Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, si cu deplina respectare a conditiilor legii au beneficiul deplin al protectiei Legii nr. 10/2001, cu modificarile ulterioare, in sensul ca sunt recunoscute si conservate efectele acestor acte, iar singura in masura sa se pronunte cu privire la valabilitatea acestora ramane instanta judecatoreasca sesizata.
Elena Raducu: Se mai pot depune notificari, in conditiile noilor reglementari legale?
Raspuns: Titlul I din Legea nr. 247/2005 cuprinde modificarile si completarile aduse Legii nr. 10/2001. Aceste modificari vizeaza simplificarea procedurilor de restituire si afirmarea principiului prevalentei restituirii in natura a imobilelor notificate, dar nu se mai prevede un nou termen in vederea depunerii de noi notificari de catre persoanele care nu au depus astfel de notificari pana la data de 14 februarie 2002, prevazandu-se numai inlaturarea tuturor termenelor de depunere a actelor doveditoare, in sensul ca acestea vor putea fi depuse oricand pana la data solutionarii notificarii.
Dan D.: Ce se intampla in cazul in care persoana indreptatita la restituire a decedat?
Raspuns: in situatia in care s-a depus notificare in baza Legii nr. 10/2001, iar titularul notificarii a decedat inaintea emiterii deciziei/dispozitiei, mostenitorii acestuia, in vederea continuarii demersurilor legale initiate de antecesorul lor, trebuie sa depuna la entitatea notificata certificatul de mostenitor in copie legalizata, iar decizia/dispozitia va fi emisa pe numele acestora. in acest sens sunt si noile reglementari in care se face precizarea ca de prevederile legii beneficiaza si mostenitori ai persoanelor fizice indreptatite.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.