Global Steel Holdings, una dintre diviziile producatorului indian de otel Ispat Industries, parte a grupului mondial Mittal Steel, a preluat oficial cel mai mare combinat bulgar, Kremikovtzi, dupa ce reprezentantii indieni au fost votati in Consiliul

Global Steel Holdings, una dintre diviziile producatorului indian de otel Ispat Industries, parte a grupului mondial Mittal Steel, a preluat oficial cel mai mare combinat bulgar, Kremikovtzi, dupa ce reprezentantii indieni au fost votati in Consiliul Administrativ al grupului, se arata intr-un comunicat Mediafax. In luna aprilie, Ispat a semnat un acord preliminar pentru preluarea Kremikovtzi, in valoare de 400 de milioane de dolari, in numerar si investitii ulterioare. Global Steel Holdings a preluat, pana acum, de la compania bulgara Finmetals Holding, 71 la suta din actiunile combinatului. Analistii estimeaza ca grupul indian a platit circa 100 de milioane de dolari pentru titlurile combinatului, urmand sa investeasca inca 300 de milioane de dolari in urmatorii trei ani. Fosta intreprindere de stat, Kremikovtzi a fost privatizata in 1999, pentru suma simbolica de un dolar, ulterior productia companiei ramanand relativ constanta, iar datoriile reducandu-se cu mai mult de jumatate, pana la 227 milioane de leva (150,9 milioane de dolari). Guvernul bulgar detine, inca, 25 la suta din activele companiei, iar restul de 4 la suta sunt tranzactionate la Bursa din Sofia.

China adopta protectionismul

In acelasi timp, insa, Mittal se vede exclus de pe piata chineza a otelului prin recenta decizie de fuziune a doua mari grupuri, Angang - numarul doi in China - si Bengang - numarul cinci. Conform declaratiilor lui Liang Mingchao, analist la Tianxiang Investment Consulting, aceste masuri protectioniste ale Beijingului vin pe fondul dorintei de intarire a companiilor autohtone, pentru a putea face fata concurentei la nivel mondial. Iar mediul chinez pare a fi unul propice unei astfel de intariri, in conditiile in care in ultimii cinci ani productia de otel a Chinei s-a dublat, ajungand la 300 de milioane de tone, iar surplusul, numai pe acest an al Chinei, ar putea depasi intreaga capacitate nationala a Germaniei. Statul asiatic consuma circa un sfert din productia mondiala de otel, iar analistii preconizeaza ca este pe punctul de a deveni exportator net. In 2004, Angang a produs 11,33 milioane de tone de otel si a obtinut venituri de 50,2 miliarde de yuani (6,2 miliarde de dolari), iar Begang a avut o productie de 5,49 milioane de tone.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.