La reuniunea reprezentantilor romanilor de pretutindeni, desfasurata saptamana aceasta la Mangalia, in plin simpozion, cetateanul german Mihai Dragu a anuntat ca le va reprezenta interesele acestora din calitatea de subsecretar de stat "pentru Romani
La reuniunea reprezentantilor romanilor de pretutindeni, desfasurata saptamana aceasta la Mangalia, in plin simpozion, cetateanul german Mihai Dragu a anuntat ca le va reprezenta interesele acestora din calitatea de subsecretar de stat "pentru Romanii de Pretutindeni" - conferita prin fax, la fata locului, de catre prim-ministrul Tariceanu. Anuntul a surprins nu numai participantii, care au contestat ulterior personajul si numirea, cat si conducerea Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni si pe cea a Ministerului de Externe, care nu aveau habar de aceasta decizie. Dupa sase luni de proiecte blocate, stirea numirii nelegale i-a facut pe reprezentantii diasporei sa se intrebe daca nu cumva exista o politica deliberata a actualului guvern de ignorare a celor aproximativ 10.000.000 de romani din afara granitelor actuale, dintre care cei din jurul Romaniei se afla in reale nevoi. Conform mai multor participanti la reuniunea de la Mangalia, numitul Mihai Dragu se lauda public ca a folosit unele mijloace mai putin ortodoxe pentru a-si obtine numirea, invocand chiar si unele personaje politice suspuse.
Pentru a clarifica situatia neconstitutionala a numirii acestui cetatean german intr-o functie publica, fara consultarea Ministerului Afacerilor Externe, am adresat Guvernului o serie de intrebari care au ramas insa, momentan, fara raspuns. Pentru ca ne temem ca acestea sa se fi pierdut prin noianul de hartii din Piata Victoriei, le prezentam mai jos, poate astfel vor reusi sa ajunga in fata premierului. Prin semnatura pe care prim-ministrul Popescu Tariceanu si-a pus-o pe Decizia de numire a unui subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe s-au incalcat mai multe norme si articole de lege, printre care si actul fundamental al tarii, Constitutia, pentru a carui aparare, din cate stim, ar trebui sa activeaze asiduu unele structuri. Prin demersul nostru venim asadar si in intampinarea primului ministru, care ar trebui el insusi sa declanseze o ancheta a carei finalitate ar putea fi eradicarea pericolului de a fi manipulat de unele cercuri de interese.
Si MAE asteapta raspunsul Cancelariei
Ca o completare, putem sa reliefam ilegalitatea in care s-a plasat si Seful Cancelariei primului-ministru, Aleodor Marius Francu, care a contrasemnat aceasta decizie in locul si fara stirea ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. In privinta unei alte hotarari cotroversate pe care Francu si-a pus semnatura, acesta a sustinut ieri ca s-a aflat in legalitate, cu explicatia potrivit careia cancelaria premierului are in coordonare institutiile, agentiile si autoritatile aflate in subordinea premierului. Insa Departamentul in cauza este demult eliminat din cadrul Cancelariei, situatie cunoscuta perfect de Francu, deoarece tot el este cel care a plasat hotararea de transferare la MAE in mapa premierului, care a semnat tot "ca primarul". Oricum ar fi, Francu nu-l poate inlocui pe Ungureanu. La solicitarea ZIUA, conducerea MAE a raspuns destul de sec: "Fara comentarii", asteptand probabil explicatiile Cancelariei. De acolo insa, doar tacere. Asadar, solicitam premierului sa-si raspunda la urmatoarele intrebari:
1. Pe ce baza si la recomandarea cui a fost facuta numirea cetateanului german Mihai Dragu in functia de subsecretar de stat la Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe?
2. Inainte ca premierul sa semneze ordinul 411 din 8 august 2005 a cerut institutiilor abilitate verificarea lui Mihai Dragu si daca da, caror institutii?
3. Ce masuri vor fi luate in urma constatarii nulitatii de drept a ordinului 411 din 8 august 2005?
4. Cine se face responsabil de aceasta gafa care poarta antetul Guvernului Romaniei si semnatura premierului? (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.