Pretul petrolului a depasit ieri un nou record, de 66 de dolari pe baril, al cincilea in aceasta saptamana, ca urmare a cresterii economice accelerate din Statele Unite si a problemelor generate de programul nuclear iranian, informeaza Reuters. Pe pi
Pretul petrolului a depasit ieri un nou record, de 66 de dolari pe baril, al cincilea in aceasta saptamana, ca urmare a cresterii economice accelerate din Statele Unite si a problemelor generate de programul nuclear iranian, informeaza Reuters. Pe piata americana, titeiul a fost tranzactionat la 66,13 dolari pe baril, un nou maxim istoric. Pretul titeiului Brent, de referinta pe piata londoneza, a crescut pana la 65,88 dolari pe baril. "Cererea depaseste oferta, si aceasta este principala problema. Pe termen lung, pretul va continua sa creasca", a declarat John Brady, analist la ABN Amro din New York. Rezervele americane de benzina au fost amenintate de o serie de probleme, cele mai recente referindu-se la inchiderea pentru inspectie a unitatii din Texas a companiei BP, care are o capacitate zilnica de 460.000 de barili pe zi. Compania ConocoPhilips a fost nevoita sa intrerupa activitatea unor rafinarii din Illinois, cu o capacitate de 306.000 de barili pe zi, ca urmare a unor probleme energetice. Preturile record de la pompa par a avea un impact minim asupra cererii, care s-a majorat cu circa 1,4% fata de luna trecuta, pretul contractelor cu scadenta in luna septembrie crescand la 1,9630 dolari pe galon (1 galon=3,8 litri). Frictiunile generate de conflictul din Iran referitor la activitatea statului de imbunatatire a uraniului a contribuit la majorarea preturilor, intrucat exista temeri privind reducerea cantitatii provenite din aceasta tara, in cazul in care Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite va impune sanctiuni.
In Romania, 65% din pretul carburantilor sunt taxe
Influenta pretului petrolului pe pietele internationale se face resimtita si in Romania. Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol afirma ca orice crestere a pretului de cotatie a barilului de titei inseamna, evident, si o crestere a pretului la pompa. "La fiecare 10% crestere de pret a titeiului pe piata internationala, pretul la pompa creste cu 3%-4%. Aceasta crestere se rasfrange imediat dupa consumarea stocurilor existente, ceea ce inseamna cel mult un ciclu de productie: intre trei saptamani si 45 de zile. Deci, cel mai probabil, aceasta noua crestere aparuta in ultimele zile se va reflecta peste 30 - 45 de zile", precizeaza Dinu Patriciu. El a reamintit ca de la inceputul anului pretul titeiului s-a marit cu aproape 30%. "Aceasta crestere s-a resimtit si pe piata romaneasca, unde pretul carburantilor a depasit un euro. Insa 60%-70% din pretul carburantilor la pompa e reprezentat de taxe. Este posibil ca pana la sfarsitul anului pretul international al titeiului sa se situeze undeva intre 70 si 80 de dolari, daca nu chiar intre 80 si 100 de dolari", a mai spus presedintele grupului Rompetrol. La randul sau, compania Petrom, principalul furnizor de produse petroliere din Romania, a anuntat ca aplica practicile standard din domeniul de petrol si gaze. "Petrom este o companie care activeaza intr-un mediu competitiv international si, prin urmare, trebuie sa tina seama de preturile de pe pietele internationale. Referitor la modificarile preturilor carburantilor, Petrom actioneaza in functie de evolutia pietei. Impactul cresterii pretului titeiului nu se vede imediat in pretul produselor, insa orice modificare a acestor preturi este comunicata imediat", precizeaza reprezentantii companiei. Acestia atrag atentia, insa, asupra faptului ca la inceputul anului a avut loc o crestere semnificativa a accizelor la benzine si motorine, iar circa 65 % din pretul produselor petroliere reprezinta taxe.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.