Cu ocazia anuntarii rezultatelor financiare pentru anul fiscal incheiat la sfarsitul lunii iunie, compania Microsoft Romania a intermediat o interesanta intalnire intre studentii romani laureati la diverse competitii internationale IT si reprezentant

Cu ocazia anuntarii rezultatelor financiare pentru anul fiscal incheiat la sfarsitul lunii iunie, compania Microsoft Romania a intermediat o interesanta intalnire intre studentii romani laureati la diverse competitii internationale IT si reprezentantii presei. Pe langa participantii la finala competitiei Imagine Cup 2005 (Yokohama, Japonia),nla intalnire au participat si echipele de studenti ai Facultatii de Automatica si Calculatoare, din cadrul Universitatii "Politehnica" Bucuresti, care au prezentat rezultatele prestigioase obtinute la competitiile Computer Science International Design Contest (organizat de IEEE, Romania fiind prezenta pentru a patra oara consecutiv in finala) si Windows Embedded Student Challenge.
Dupa cum spuneau si reprezentantii companiei, dincolo de valoarea totala a premiilor castigate in acest an - 38.000 USD, Romania se bucura de o imagine excelenta in lume, aceste rezultate avand un impact deosebit in educatie si in industria software locala.
Premiile obtinute sunt si efectul eforturilor de acces la tehnologie, circa 10.000 de tranzactii software - imprumuturi sau descarcari de software - prin programul Academic Alliance, a numeroaselor evenimente in campus organizate cu sprijinul facultatilor partenere si a echipelor de Studenti Consultanti si Parteneri, si a programelor de instruire si certificare deja implementate in cateva dintre cele mai importante universitati din tara. Imagine Cup 2005 este o competitie internationala de anvergura sponsorizata de Microsoft, globala in desfasurare si locala in implementare, la startul careia au participat peste 90 de tari.
Competitia pune accent pe creativitatea elevilor si a studentilor participanti, in sectiuni care variaza de la film de scurtmetraj si renderizare pana la software design si dezvoltare de aplicatii web.

Invingatori intr-o competitie cu 16.000 de concurenti

Romania a avut in acest an rezultate excelente, continuand performantele obtinute in 2004, premiul I la sectiunea Film de Scurtmetraj obtinut de o echipa a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi. Competitia are 9 sectiuni, trei avand si o desfasurare paralela pentru elevii de liceu: Software Design, Short Film, Rendering, Algorithm, Technology Business Plan, Office Designer, Visual Gaming, Web Development, Information Technology (inginerie de sistem).
La concurs au participat peste 16.000 de competitori din toata lumea, dintre care peste 700 din Romania. In semifinalele concursului au ajuns 39 de romani locul I la sectiunea Web Development fiind castigat de echipa A. I. Core, formata din Ionut Cirja, Ioan-Cristinel Istrate, Adrian Mihai Topala (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi) si Costel Catalin Stan (Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", Iasi). Premiul in bani incasat de echipa a fost de 8.000 de dolari.
Locul al II-lea si inca o clasare intre locurile IV-VI la Information Technology au fost adjudecate de Emanuel Pentescu (Universitatea "Politehnica" din Timisoara) si respectiv Valy Greavu (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi). Premiul in bani pentru locul al II-lea a fost de 4.000 USD.
La proba pentru licee, sectiunea Information Technology, locul al II-lea a fost castigat de Ciprian Costin (Liceul de Informatica Iasi), recompensa financiara fiind de 2.000 de dolari.
Alte rezultate, cu adevarat remarcabile, sunt clasarea pe locul al V-lea in lume la Information Technology (proba pentru licee) a lui Razvan Hrestic (Colegiul National Iasi). Locul al X-lea in lume la Algorithm a fost castigat de Daniel Onaca (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi). Windows Embedded Student Challenge este o competitie internationala, aflata in al doilea an de desfasurare, care trateaza domeniul sistemelor embedded si mobile, cum sunt Windows CE sau Windows Mobile.

Cinci echipe in finala Windows Embedded Student Challenge

La competitie au participat peste 250 de echipe din toata lumea, 14 fiind din Romania. In faza finala, din cele 30 de echipe calificate 5 au fost din Romania.
Locul al III-lea a fost ocupat de echipa Alpha, formata din Anca Mihaela Hamuraru, Alin-Iulian Lazar, Florin Dinu si Cosmin Nicolae Stan (Universitatea "Politehnica" din Bucuresti) si coordonata de dl. Prof. Dr. Ing. Nicolae Tapus. Premiul obtinut a fost de 4.000 de dolari.
Celelalte echipe finaliste au fost:
- Echipa "University of Craiva", constituita din Ionut Gabriel Dinulescu, Dan Octavian Dobriceanu, Radu Solea si Romeo-Nicolae Tonca (Universitatea din Craiova) si coordonata de dl. Prof. Dr. Ing. Sorin Nicola.
- Echipa Blue Arrow, formata din Andrei Laurentiu Georgescu, Stefan-Valentin Guna, Gabriel Alexandru Ghiondea si Emil-Cristian Birsan (Universitatea "Politehnica" din Bucuresti) si coordonata de dl. Prof. Dr. Ing. Nicolae Tapus.
- Echipa Newton, formata din Maximilian Machedon, Iulian Moraru, Bogdan Marius Tudor si Andrei Eugen Lascarov Stamate (Universitatea "Politehnica" din Bucuresti) si coordonata de dna. Lect. Dr. Ing. Alina Nirvana Popescu.
- Echipa BIO, formata din Vlad Bujoreanu, Alex Ciobanu, Florin Grigoriu si Vilia Hoza (Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi) si coordonata de dl. Prof. Dr. Ing. Florin Pantelimonescu.

O echipa participanta, o echipa finalista la competitia IEEE/CSIDC

Windows Embedded Student Challenge si IEEE/CSIDC au fost in acest an competitii inrudite, la cea din urma intrecere participand peste 200 de echipe, dintre care numai una din Romania.
Echipa Nomad, formata din Doru Arfire, Catalin Ioana, Bogdan Lucaciu, Marius Muresan (Universitatea "Politehnica" din Bucuresti) si coordonata de Prof. Dr. Ing. Nicolae Tapus, s-a calificat in finala, castigand 10.000 de dolari. Finala a avut loc la Washington in perioada 27-30 iunie 2005.

Competitie de proiecte caritabile

You Can Make A Difference este o competitie pentru elevi de liceu prin care se urmareste dezvoltarea, de catre elevii selectati - cu dorinta sa creeze un impact pozitiv in societate, a unor proiecte de tehnologie ai caror beneficiari sa fie organizatii caritabile.
La competitie au participat peste 100 de elevi, din care cinci au fost romani. Finalisti au fost Andrei-Valentin Stoica (Liceul "Iuliu Maniu" din Arad) si Dana Prodan (Liceul Teoretic "Nicolae Balcescu" din Cluj-Napoca), premiile constand in doua burse a cate 5.000 de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.