Presedintele Basescu e dispus a se intalni cu reprezentantii Coalitiei, cu conditia ca intalnirea sa nu fie una de imagine, ci sa garanteze ca partidele din Coalitie sunt hotarate sa indeaplineasca ""restantele"" din campania electorala. Seful s

Presedintele Basescu e dispus a se intalni cu reprezentantii Coalitiei, cu conditia ca intalnirea sa nu fie una de imagine, ci sa garanteze ca partidele din Coalitie sunt hotarate sa indeaplineasca ""restantele"" din campania electorala.

Seful statului cere Coalitiei sa ""intre mai adanc"" in declaratia pe care cei patru lideri ai sai au semnat-o miercuri seara - si pentru care Basescu si-a aratat ""satisfactia"" - , presedintele punand conditia indeplinirii unor teme pe care le da Guvernului. Prima vizeaza modificarea Legii spitalelor, pe care presedintele o considera in parte sursa a problemelor din sanatate. Basescu a criticat conflictul de interese in care legea permite sa se afle directorii de spitale care pot fi in acelasi timp si parlamentari, si presedinti de case de sanatate, si sefi de clinici, toate in acelasi timp. ""Directorii de spitale sunt oameni inamovibili, oricat am constata proasta gestionare a cheltuielilor"", a aratat Basescu. O alta problema ridicata de presedinte este aceea a listelor de medicamente compensate si a programelor pentru diabetici sau pentru bolnavii de SIDA, in care nu s-au mai facut licitatii din 2003. ""In timp ce Alianta a blamat din opozitie aceste licitatii, de ce continuam sa mergem pe aceasta solutie, cand ne-am angajat ca vom face mai bine? Nu mi se pare ca facem mai bine acum"", a acuzat Basescu.
ENERGIE. Presedintele cere Guvernului sa revina si asupra liberalizarii energiei, punctand suspiciunile sale legate de continuarea in acest an a liberalizarii pana la 83%. ""Daca s-a constatat ca nivelul de liberalizare de pana acum a dus la semnarea unor contracte care au concentrat accesul la energie ieftina de pe Hidro in mana unei singure companii, de ce sa se continue liberalizarea fara schimbarea normelor?"". Basescu a cerut renegocierea contractelor si sa se introduca reglementari severe de acces la energie, incat piata energiei sa fie echitabila si un mediu concurential satisfacator. ""Mi se pare inadmisibila secretizarea contractelor prin care Hidroelectrica furnizeaza agentilor economici energie electrica. Este o companie de stat, si transparenta contractelor trebuie sa existe, altfel ne vom ascunde in spatele contractelor comerciale si vom inchide accesul la controlul public"", a aratat presedintele. Basescu a mai cerut sa i se explice de ce la semnarea ordonantei vicepremierul Seculici, a fost inlocuit cu Aleodor Francu, acesta neavand o functie care sa justifice semnatura.
PETROM. Seful statului cere si refacerea proiectului de ordonanta privind privatizarea a 8% din Petrom, respins de doua ori in Guvern, astfel incat acesta sa garanteze materializarea dreptului fiecarui salariat. In cazul in care salariatii nu pot acoperi pretul de 20-40 de milioane de dolari pentru aceste actiuni, Basescu propune extinderea posibilitatii de cumparare si catre fostii angajati, iar ceea ce nu se cumpara sa se duca la Bursa.
VAMI. In cazul vamilor, Basescu propune Guvernului sa scoata la concurs functiile de sefi de vami: ""S-au facut numiri clientelare; au fost schimbati ai lor cu ai nostri fara criterii profesionale"".
LEGEA LOBBY-ULUI. O lege pentru lobby nu a fost o preocupare a Aliantei in campanie, a ripostat ironic Basescu, ci crearea unui mediu de afaceri concurential. ""De la lobby si pana la a servi interesele unui mic grup in mod netransparent e o diferenta, si ea e etichetata de Codul Penal: trafic de influenta"", a spus Basescu, refuzand sa lamureasca ferm aceste acuze. ""Guvernul are toata sustinerea mea, atat timp cat isi respecta angajamentele din campanie si nu face legi pentru clienti politici. Sa nu facem ce am blamat la PSD"", a aratat presedintele.

PRESEDINTIA A STIUT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.