Ministerul Finantelor Publice (MFP), unicul actionar al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), asteapta scrisorile de intentie de la investitorii interesati sa preia banca pana la 31 august, potrivit anuntului de privatizare.
MFP scoate la

Ministerul Finantelor Publice (MFP), unicul actionar al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), asteapta scrisorile de intentie de la investitorii interesati sa preia banca pana la 31 august, potrivit anuntului de privatizare.
MFP scoate la vanzare o participatie de pana la 75% din capitalul CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, pretul fiind solicitat in euro si in numerar.
Criteriile de preselectie impun ca investitorii sa fie institutii financiar-bancare de reputatie internatiaonala, cu capital propriu de cel putin 1,5 miliarde de euro la finele anului 2004, cu rating de investitii.
In cazul unui consortiu, cel putin unul dintre investitori trebuie sa indeplineasca aceste criterii, iar acesta trebuie sa reprezinte cel putin 51% din consortiu si sa cumpere cel putin 31% din actiuni.
Rezultatele procesului de preselectie vor fi anuntate, cel mai tarziu, la 9 septembrie. Investitorii preselectati vor avea acces la Camera de date a bancii si vor putea depune ulterior ofertele finale, la un termen care nu a fost inca stabilit.
Ministerul isi rezerva dreptul de a solicita o a doua runda de oferte finale angajante imbunatatite de la primii doi ofertanti, daca diferenta dintre ofertele lor este mai mica de10%.
CEC este a patra mare banca din Romania dupa marimea activelor, care au atins la finele anului 2004, conform standardelor internationale IFRS, 52.052 miliarde de lei vechi (1,312 miliarde euro) si un profit net de 675 miliarde de lei vechi (17 milioane de euro). Cota de piata in functie de active a fost de 5,6%.
Conform IFRS, capitalul social la finele anului 2004 a fost de 592,5 milioane lei noi (5.925 miliarde lei vechi, circa 149 milioane de euro), iar cel inregistrat la Registrul Comertului este de 149,7 milioane lei (1.497 miliarde lei vechi). Banca opereaza cea mai extinsa retea din Romania, cu un numar de 1.407 unitati si are circa 9.000 de salariati.

1.500 de salariati vor fi dati afara

Presedintele bancii, Eugen Radulescu, a afirmat recent ca programul de restructurare pana la privatizare prevede disponibilizarea a 1.500 de salariati inainte de finele anului.
Pana in prezent si-au manifestat intentia de a participa la privatizare Banca franco-belgiana Dexia, Erste Bank si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich - ambele din Austria, Rabobank - Olanda, OTP - Ungaria si EFG Eurobank Ergasias - Grecia.
Consultantul statului este Banca de investitii JP Morgan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.