Prima jumatate a anului 2005 a marcat o evolutie sinuoasa a valorii tranzactionate la Bursa Electronica RASDAQ (BER).
Pe fondul incertitudinilor cu privire la regimul de impozitare a castigurilor din capital, interesul investitorilor pentru p

Prima jumatate a anului 2005 a marcat o evolutie sinuoasa a valorii tranzactionate la Bursa Electronica RASDAQ (BER).
Pe fondul incertitudinilor cu privire la regimul de impozitare a castigurilor din capital, interesul investitorilor pentru piata de capital romaneasca a scazut, atingand un minim alarmant in aprilie, fapt ce reiese si din evolutia lunara a volumelor tranzactionate pe BER.
Dupa cresterile spectaculoase din ianuarie si februarie, valoarea lunara a tranzactiilor s-a situat pe un trend descrescator, atingand 325 miliarde lei vechi in aprilie, dupa care a avut loc o usoara revenire, fara a mai fi atinse volumele din primele 3 luni ale anului (cand valoarea a fluctuat intre 508 si 798 miliarde lei).
O parte semnificativa a tranzactiilor cu emitenti listati pe BER s-a desfasurat pe platforma tehnica a BVB. Transferurile rezultate din tranzactii pe platforma tehnica pusa la dispozitie de BVB au reprezentat 49,4% din totalul operatiunilor desfasurate la BER, in primele sase luni ale acestui an. Cu toate ca valoarea tranzactionata s-a aflat in relativa scadere de la inceputul anului, totusi, aceasta s-a dublat fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, numarul tranzactiilor a crescut cu aproape 100%.
Fata de primul semestru din 2004, se observa o crestere semnificativa a valorii tranzactiilor comune, precum si scaderea ofertelor de cumparare/preluare, atat ca valoare, cat si ca pondere.
Acest lucru a avut efecte pozitive, atat din punct de vedere al cresterii lichiditatii pietei, cat si prin prisma diminuarii ofertelor publice care, de cele mai multe ori, conduc la concentrarea actionariatului si transformarea emitentilor in societati de tip inchis.
Conform raportului publicat de BER, in primul semestru, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut societatilor Biofarm SA, cu 962,25 miliarde de lei, Socep SA Constanta, cu 392,06 miliarde de lei, si Asigurare - Reasigurare Astra SA Bucuresti, cu 362,08 miliarde ROL.
In ceea ce priveste evolutia capitalizarii si a indicelui Rasdaq-C, se observa ca, in perioada analizata, cele doua sunt puternic corelate, ambele inregistrand deprecieri semnificative fata de inceputul anului, cand au atins maxime istorice. In comparatie cu perioada similara a anului trecut, atat capitalizarea, cat si indicele compozit au inregistrat aprecieri, lucru care se explica prin cresterile spectaculoase ale pietei la sfarsitul anului 2004 si in prima luna a anului curent.
Un aspect interesant il constituie diferenta de variatie intre capitalizare si indice (6% fata de 18,4%). Acest lucru se explica prin delistarea unor emitenti de talie semnificativa intre 1.07.2004 si 30.06.2005 (Ana Imep, Romagua Grup Borsec, Altur, Meva, Kandia, Alprom). Dintre societatile relativ lichide, cele mai mari cresteri au fost inregistrate la ARDAF - Societate de Asigurare - Reasigurare SA Cluj cu 157,14%, Cemacon SA cu 136,00% si Aker Braila SA (Santierul Naval) cu 86,96%.

XMBS - Noua platforma de tranzactionare pentru societati cu lichiditate redusa

Incepand cu 25.05.2005, au fost demarate demersurile pentru constituirea unui nou mecanism de tranzactionare pentru societatile cu o valoare a tranzactiilor mai redusa. Noul sistem s-a constituit ca o piata distincta pe platforma BVB - ARENA, avand codul XMBS (Extra Market BER Shares). Desfasurarea tranzactiilor se face prin sistemul negocierii directe, brokerii putand introduce cotatii informative. Introducerea acestui mecanism de tranzactionare pe platforma Bursei de Valori reprezinta un pas important pentru realizarea viitoarei fuziuni intre cele doua Burse. XMBS prefigureaza Sistemul Alternativ de Tranzactionare (ATS), care va fi operativ in piata unica. In prima jumatate a anului, pe noua platforma XMBS au fost tranzactionate 307 societati, primele fiind tranzactionate la 17 iunie, a doua transa fiind la 24 iunie. Pe langa transferurile pe aceasta noua piata, mai sunt de mentionat si translatarile pe piata RGBS (Regular BER Shares) de pe acelasi sistem, ARENA.

RASDAQ va relua vineri tranzactionarea a inca 30 de societati

Bursa electronica RASDAQ (BER) va relua, vineri, tranzactionarea unui numar de 30 de societati, acesta fiind cel de-al optulea grup de emitenti care vor utiliza mecanismul de tranzactionare de negociere dezvoltat pe platforma ARENA (XMBS) a Bursei de Valori Bucuresti /BVB/, informeaza RASDAQ.
De asemenea, pe masura ce RRA si Regisco vor confirma consolidarea registrelor societatilor aflate in proces de translatare pe noua platforma tehnica, RASDAQ va comunica momentul reluarii tranzactionarii valorilor mobiliare emise de acestea.
In prezent, Bursa Electronica RASDAQ utilizeaza sistemul ARENA pentru un numar de 1.092 emitenti, dintre care 120 tranzactioneaza, utilizand sistemul de licitatie ARENA-RGBS si 972 - sistemul de negociere ARENA-XMBS.
Din 20 iulie, programul pietei de negociere extrabursiera XMBS este in zilele de miercuri si vineri, orele 8:40 - 9:40, in afara intervalului de derulare a sedintei de tranzactionare din cadrul BVB.
Pana in prezent, in cele 10 sedinte de tranzactionare pe piata de negociere extrabursiera XMBS s-au realizat tranzactii in valoare de 14.020.016,7535 lei noi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.