Calin Popescu Tariceanu a avut nevoie de aproape o jumatate de zi sa-si revina din socul provocat de Traian Basescu. Premierul i-a raspuns insa in etape presedintelui. Prima oara a iesit personal in fata presei pentru a relua, in mare, ceea ce spuses

Calin Popescu Tariceanu a avut nevoie de aproape o jumatate de zi sa-si revina din socul provocat de Traian Basescu. Premierul i-a raspuns insa in etape presedintelui. Prima oara a iesit personal in fata presei pentru a relua, in mare, ceea ce spusese in urma cu o saptamana. Ca in cele sapte luni de guvernare, Executivul nu a luat nici un fel de decizii care sa aduca atingere interesului national sau sa fi favorizat un anumit grup de interese economice. Si, mai mult, este de acord, in principiu, si Traian Basescu.
A doua oara, Tariceanu a ales sa-i nominalizeze pe cei despre care seful statului vorbea in interviu, dar nu in fata camerelor, ci printr-un comunicat de presa.

Promovarea unor companii, o politica uzuala

"In Guvern nu exista coruptie", sustine premierul, salutand faptul ca si presedintele este de aceeasi parere. Tariceanu admite, insa, ca exista grupuri de interese economice, cu precizarea ca acestea devin periculoase doar in momentul in care, prin actiunile lor, aduc atingere interesului national sau atenteaza la securitatea Romaniei.
Seful Guvernului a aratat ca primeste permanent informari din partea SRI cu privire la interesul pe care anumite companii straine il manifesta pentru firme din Romania, dar ca nu se poate discuta despre o influenta nefasta a acestora decat daca, dupa cum a afirmat anterior, aduc atingere interesului national sau securitatii statului roman.
Potrivit lui Tariceanu, promovarea unor companii de catre oficiali de rang inalt este o politica uzuala la nivel international. El a adaugat ca nu de putine ori ambasadori straini acreditati la Bucuresti vin la anumite intalniri la Palatul Victoria insotiti de reprezentanti ai unor firme importante din tara lor, pentru a promova aceste firme.
"Nu e nimic anormal in astfel de practici", a spus Tariceanu, precizand ca este firesc ca mediul politic sa fie interesat in promovarea anumitor companii, cu conditia ca ambele parti sa aiba de castigat.
Primul-ministru sustine, de asemenea, ca membrilor Cabinetului nu li se poate imputa influentarea deciziilor de catre anumite grupuri de interese. "Toate deciziile se iau cu respectarea legii si a programului de guvernare", a precizat el.

Cei trei sfatuitori

Daca initial s-a ferit sa faca vreo referire concreta la persoanele despre care Traian Basescu spunea ca l-au influentat in cazul revocarii demisiei, Tariceanu a revenit ulterior. Seful Guvernului i-a nominalizat pe cei cu care s-a intalnit inainte de a anunta ca nu mai paraseste Palatul Victoria, dar sustine ca acestia nu l-au influentat in nici un fel.
"Omul de afaceri la care se refera presedintele in interviul sau este Dinu Patriciu, cu care ma cunosc de 15 ani. Ne-am intalnit public pe 17 iulie, la o masa intr-un restaurant din Snagov, unde ni s-a alaturat ulterior si Sorin Rosca Stanescu. Tot atunci am invitat sa ia loc alaturi de noi si un important consilier prezidential, care era impreuna cu sotul. Cu acea ocazie, s-a discutat despre orice subiect pretabil la o conversatie la o masa la care participau aproximativ 10 persoane.
Reprezentantul industriei de tutun la care face referire seful statului este Peter Imre, vechi prieten de peste 12 ani, cu care mi se intampla sa joc table pe plaja. Nici masa luata in restaurantul public si nici discutia cu acesta din urma nu au avut vreo influenta asupra deciziei de a renunta la anticipate. Eu nu iau decizii politice in functie de opiniile cunoscutilor mei, la fel cum acestia nu iau decizii pentru afacerile lor in functie de opiniile mele. Ca dovada, pe 18 iulie, ziarul "Ziua", condus de Sorin Rosca Stanescu, m-a criticat foarte dur, intr-un articol intitulat "Tariceanu si timpul", se arata intr-un comunicat remis presei de Palatul Victoria.

Patriciu vede o teorie a conspiratiei

Omul de afaceri Dinu Patriciu, unul din cei vizati de declaratiile presedintelui Basescu, a apreciat ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu referitoare la influentele unor grupuri de interese asupra membrilor Guvernului tin de "teoria conspiratiei".
Intrebat de jurnalisti daca a avut vreo influenta asupra premierului Calin Popescu Tariceanu in luarea deciziei de a renunta la declansarea alegerilor anticipate liderul liberal a raspuns: "Intr-o duminica, mai multi prieteni s-au intalnit la un restaurant din Snagov. N-au avut nici un fel de discutie politica. Restul nu este decat teoria conspiratiei si prezumtie de vinovatie". Patriciu a refuzat sa comenteze declaratiile presedintelui Traian Basescu pe aceasta tema. "Nu vreau sa le calific, pentru ca, vedeti, noi, liberalii, tindem spre normalitate", a spus omul de afaceri.

Imre: Premierul nu are nevoie de sfaturi

"Premierul Tariceanu este un om politic foarte experimentat, poate unul dintre cei mai experimentati din Romania, care a luat decizii mult mai importante decat alegerile anticipate fara sa ceara sfatul nimanui", a declarat Peter Imre, director al unei companii de tigarete si vizat si el de afirmatiile sefului statului. "Credeti ca daca aveati experienta politica a premierului, cereati sfaturile cuiva sa luati aceasta decizie?", a adaugat Imre.
Acesta a mai adaugat ca prietenia cu premierul nu se bazeaza pe faptul ca el este reprezentantul unui trust de tigari si Tariceanu, seful Guvernului. Imre a explicat ca intr-adevar a discutat cu Tariceanu despre alegerile anticipate, dar "nu in mod explicit". "Nu am vorbit in mod explicit despre alegerile anticipate, ci doar intr-un context in care toata lumea discuta acest subiect. Am atins doar foarte putin tema alegerilor anticipate", a mentionat Imre.

Rosca Stanescu: Nu am discutat chestiuni politice cu premierul

Cea de-a treia persoana vizata de presedinte ca fiind unul dintre cei care l-au convins pe Tariceanu sa renunte la demisie este ziaristul Sorin Rosca Stanescu. El a negat insa, ieri, ca ar fi discutat chestiuni politice cu Tariceanu in data de 17 iulie, cand au luat masa impreuna intr-un local public. El a adaugat ca presedintele Traian Basescu, care a acuzat influentele pe care le-ar fi suferit primul-ministru in legatura cu decizia de demisie, are obligatia sa faca un anunt public privind persoanele la care s-a referit.
In final, el a spus ca, daca situatia s-ar prezenta asa cum a infatisat-o seful statului, ar avea toate motivele sa fie mandru, "pentru ca nu e putin lucru ca parerea unui jurnalist sa poata influenta decisiv politica unui sef de partid, care este si prim-ministru al Romaniei". "Sunt onorat ca presedintele Traian Basescu este convins ca eu si inca doi oameni de afaceri suntem mai puternici decat PNL. Si ca am anulat anticipatele. Care oricum erau o prostie", adauga Rosca Stanescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.