Desi a fost organizata cu scopul de a lamuri lucrurile privind reorganizarea Justitiei, conferinta de presa sustinuta, ieri, de Monica Macovei a creat confuzie. In afara postului de procuror general al PNA, pentru care ministrul l-a propus pe procuro

Desi a fost organizata cu scopul de a lamuri lucrurile privind reorganizarea Justitiei, conferinta de presa sustinuta, ieri, de Monica Macovei a creat confuzie. In afara postului de procuror general al PNA, pentru care ministrul l-a propus pe procurorul clujean Daniel Morar, restul functiilor vor ramane vacante cel putin o luna de acum inainte.
Asta in ciuda faptului ca reorganizarea in Justitie si Afaceri Interne este una dintre cerintele Uniunii Europene pentru aderarea Romaniei.
Numele procurorului propus pentru ocuparea functiei de procuror general al PNA a fost anuntat, ieri, de catre ministrul Justitiei. Acesta este Dan Morar, procuror in cadrul Curtii de Apel Cluj, considerat de Monica Macovei "un bun profesionist, cu calitati de manager, corect, integru si care nu se va lasa influentat de factorul politic".
Atat. Aceasta este singura propunere pe care a facut-o si o va face ministrul Justitiei, cel putin o luna de acum inainte. Potrivit spuselor ministrului, pentru ocuparea celorlalte posturi ramase vacante in urma pensionarii si revocarii din functie a titularilor, se va organiza un fel de concurs la nivel national.
"Cu toate ca legea imi permite sa fac nominalizarile, eu am ales sa anunt public posturile pentru toti procurorii si judecatorii din tara, astfel incat sa poata trimite toti CV-uri si sa organizam interviuri", a declarat Monica Macovei, precizand ca abia in urma procedurii de selectie va face propuneri. Termenul? La inceputul lunii septembrie.
Pana atunci, insa, este permisa doar delegarea unor persoane care sa asigure interimatul functiilor respective (pentru 30 de zile), "dar si aceste persoane vor fi supuse acelor competitii", a mai spus Macovei.
Laudabila intentia doamnei ministru, numai ca, asa cum se stie deja, Consiliul Superior al Magistraturii organizeaza frecvent concursuri pentru ocuparea unor posturi, iar acestea raman de cele mai multe ori vacante, pentru ca majoritatea celor care se inscriu nu iau note de trecere.
Mai mult, Sectiile I si a II-a din PNA au de instrumentat o serie de dosare, majoritatea foarte importante. Sa luam ca exemplu numai cazul Aquaproiect, aflat in lucru la Sectia a II-a. Este posibila continuarea anchetei, dar nu se stie in cat timp o vor finaliza, avand in vedere ca stau cu "Sabia lui Damocles" deasupra capului, asteptand sa fie pusi pe tusa din nu se stie ce motive.

Morar poate fi santajat?

Propunerea procurorului Daniel Morar in functia de sef al PNA n-a fost privita cu seninatate de ziaristii aflati la conferinta, care au intrebat-o pe Monica Macovei daca nu considera ca Daniel Morar poate fi usor de santajat, avand in vedere ca a instrumentat si arestat cazul lui Liviu Ciupe, fost director de Drumuri si Poduri Cluj.
Liviu Ciupe a fost arestat in anul 1999 pentru delapidare in baza unui mandat de cercetare in stare de arest preventiv semnat de procurorul Daniel Morar, sef al Sectiei Penale la Curtea de Apel Cluj, pentru o perioada de 30 de zile, sub acuzatia de instigare la delapidare de fonduri din avutul statului in favoarea unei firme private. Valoarea pagubei a fost stabilita la 156 de milioane de lei, suma care reprezenta contravaloarea unei cantitati de asfalt folosite la amenajarea unei parcari auto in arealul unui restaurant din Bistrita.
O data cu Liviu Ciupe a fost arestat si Alexandru Slavita, care la vremea aceea indeplinea functia de sef al Sectiei Drumurilor Nationale Bistrita din cadrul DRDP Cluj, acuzat ca a semnat situatia de lucrari intocmita de o firma din Cluj pentru obiectivul amintit, suspectat fiind de complicitate la delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Numai ca, dupa patru luni de inchisoare, cei doi au fost gasiti nevinovati si... pusi in libertate. Liviu Ciupe si Alexandru Slavita au dat in judecata statul roman. In luna februarie a anului trecut, Ciupe a castigat procesul intentat statului roman, obligat, prin sentinta, la plata unor daune de peste doua miliarde de lei, in timp ce Alexandru Slavita a primit despagubiri de circa un miliard de lei.
Vicepresedinte al filialei judetene PD, Liviu Ciupe a amenintat chiar ca va demisiona din partid daca procurorul Daniel Morar va ajunge sef al PNA. Ciupe a declarat presei, intr-o conferinta de presa sustinuta in 26 iunie, ca nu i se pare normal ca un procuror care, in opinia sa, nu are ce cauta in magistratura sa fie chiar seful PNA. El a invocat ca, de pe urma unei decizii gresite a lui Morar, doi oameni au stat circa patru luni in inchisoare, iar statul roman este obligat sa plateasca celor doi despagubiri de circa trei miliarde de lei.
Pentru a-l "scoate din ghearele ziaristilor" pe cel abia propus in functie, ministrul Justitiei a invocat "diferenta dintre probele in baza carora se cere mandatul de arestare si probele in baza carora este trimis in judecata inculpatul". Monica Macovei a spus ca mandatul de arestare de 14 zile, solicitat de catre Daniel Morar, a fost confirmat in instanta, asta insemnand ca nu i se poate imputa lui Daniel Morar lipsa probelor.
Cu toate acestea, controversatul caz instrumentat de procurorul clujean nu a fost mentionat in lista celor "relevante" (pe care le-a primit mass-media), ci doar dosarele referitoare la deputatul Gabriel Bivolaru (cap de afis), la judecatorul Viorel Burzo (presedintele sectiei penale a Curtii de Apel Cluj), Mircea Hosu (prim-vicepresedintele Bancii "Dacia Felix"), Viorel Popa (presedintele Consiliului de Administratie al SC Cibela Group SRL), cel al lui Iulian Somesan, de la Sigo SA Cluj (care se mentioneaza in lista, a inselat peste 1.000 de persoane printr-un sistem de tip Caritas) si altele...

Urmeaza si alte revocari

Ministrul Monica Macovei a afirmat, ieri, ca reorganizarea Justitiei nu se opreste aici, revocarile din ultima saptamana fiind urmate de altele, de la toate sectiile Parchetelor.
"Urmeaza reorganizarea Parchetului Instantei Supreme. Am discutat deja cu Ilie Botos, am si raportul CSM. Voi lucra la reorganizarea Justitiei astfel incat sa fie mai multi procurori operativi decat neoperativi. Vom reduce schemele, posturile si directiile neoperative in Parchetul General. Procurorii trebuie sa iasa din starea de pasivitate. Sa nu mai astepte sa vina sesizarile la ei. Trebuie schimbata si procedura de plimbare a dosarelor", a subliniat Macovei.

Casa si Opel Vectra

Daniel Morar se va prezenta, astazi, la Sectia de procurori a CSM, urmand ca aceasta sa ia in discutie propunerea ministrului Monica Macovei, si ulterior sa fie numit in functie, prin decret prezidential semnat de Traian Basescu.
Potrivit declaratiei de avere, Morar detine un teren intravilan de 305 metri patrati in Cluj-Napoca, o casa de locuit in acelasi oras (dobandita in 2001 si detinuta impreuna cu sotia) si un autoturism Opel Vectra din 1995. In aprilie 2005, procurorul a vandut un teren forestier de o mie de metri patrati, pentru care a obtinut 50 de milioane de lei.
Procurorul Morar are de platit doua credite bancare: unul de 8.000 de dolari obtinut in 2001 (pe cinci ani) si altul de 10.000 de dolari obtinut in 2003 (pe zece ani), iar venitul sau obtinut din salariul de procuror in 2004 s-a ridicat la aproape 290 de milioane de lei. Sotia lui, care este avocata, a obtinut un venit de peste 500 de milioane de lei, in 2004, conform aceleiasi declaratii de avere.
Pentru urmatoarele 30 de zile, a fost delegat in functia de procuror general adjunct procurorul Mircea Zarie, in locul lui Gheorghe Suhan. Mircea Zarie este procuror in cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In septembrie 1998, Zarie - la acel moment prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Timisoara - a fost numit adjunct al procurorului general al Romaniei, functie pe care a ocupat-o pana in februarie 2001.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.