Ecourile respingerii Constitutiei Europene de catre francezi si olandezi nu s-au stins complet.
Acum apar analizele, de obicei sub forma unor carti nu prea voluminoase (200-250 pag. fiecare) publicate imediat dupa un eveniment mai important. G
Ecourile respingerii Constitutiei Europene de catre francezi si olandezi nu s-au stins complet.
Acum apar analizele, de obicei sub forma unor carti nu prea voluminoase (200-250 pag. fiecare) publicate imediat dupa un eveniment mai important. Genul se numeste in limba engleza Current Affairs si este o categorie importanta in fiecare librarie mare din Occident. Dimineata citesti ziarele, iar la pranz te poti duce la librarie si cu certitudine vei gasi deja aparute sau anuntate in curand titluri care se refera la probleme de stricta actualitate. Imi pare ca genul este mai dezvoltat in lumea editoriala de limba engleza, exista chiar edituri mai mici, dar specializate in acest tip de publicatii. Daca in luna respectiva se vorbeste mai mult de Constitutia Europeana, atunci pe rafturile librariilor din Anglia si SUA vei gasi imediat opt-zece titluri care se refera la problema. Autorii nu sunt de obicei prea cunoscuti, cercetatori, documentaristi la marile biblioteci, ziaristi specializati, profesori universitari care "cad" pe cate un subiect de actualitate, respectiv aveau pregatit un manuscris care atinge problema si-l pregatesc repede pentru tipar. Chestiunea Zilei sau Current Affairs asigura o informare prompta, daca nu chiar completa despre un subiect determinat. Daca vrei sa citesti (si sa cheltuiesti ceva mai mult decat de obicei, cartile din acest domeniu sunt, in general, mai scumpe decat media), atunci nu ai decat sa te repezi la doua-trei librarii si sa te intorci acasa cu o sacosa de carti.
Despre Constitutia Europeana s-a scris mult in ultimele doua trei-luni, cateva zeci de titluri au aparut deja in engleza, franceza si germana.
Am citit cateva din cele publicate recent in engleza si franceza si ma grabesc sa analizez cateva dintre ideile gasite in ele, nu de alta dar se pare ca subiectul a iesit deja de pe prima pagina a ziarelor, deci in curand aceste carti se vor vinde la solduri.
Pozitia cea mai frecventa este ca Tratatul asupra Constitutiei Europene este un pas inainte in integrarea europeana, dar nu a fost bine prezentat publicului, in special in Franta si Olanda, unde largirea Europei cu fostele tari socialiste a trezit mereu o anumita mefienta publica. Constitutia pare a fi un pas inainte, potrivit multora dintre autorii recenti, pentru ca asigura atributele unui stat federal care, urmand modelul american, pare mai eficient si mai flexibil decat o uniune vamala si de piete cum este acum Uniunea Europeana. Nu poti sa fii totdeauna de acord cu aceasta teza, pentru ca exista state mari, non-federale, sau nationale, care se dezvolta rapid pe baza economiei de piata, cum ar fi China. Dar faptul ca Europa ar fi fost dotata cu o armata unica, cu un sistem fiscal unic, cu un sistem politic si administrativ unic, poate chiar, la un moment dat, cu o putere judecatoreasca unica, nu poate sa nu fie considerat un progres de generatiile mai tinere. Peste douazeci de ani ne va fi greu sa explicam generatiilor tinere de ce provincia germana a acestui stat federal a provocat doua razboaie mondiale sau de ce fiecare din provinciile regionale avea propria sa moneda.
Faptele sunt insa fapte. Constitutia a fost respinsa, iar Europa ramane o asociere de state independente care cedeaza foarte putin din suveranitatea proprie pentru a obtine o capacitate comuna crescuta. Procesul de largire pare sa continue cu putin entuziasm ingloband cu certitudine Bulgaria, Romania si Croatia si ezitand indelung in privinta Turciei. Daca nu vor aparea idei noi, stimulente necunoscute inca, teorii geopolitice schimbate nu se prea vede cum europenii ar mai putea sprijini largirea teritoriala fara profunde schimbari interne. Putini comentatori iau in serios ipoteza desfacerii Uniunii Europene asa cum o cunoastem noi astazi, iar argumentele lor sunt mai degraba ideologice si perimate. Dar foarte multi, daca nu toti, se intreaba ce ar trebui acum transformat la interior. Restructurarea Uniunii Europene devine noua tema politica a deceniului. Din pacate, romanii, ocupati cu problemele interne nu participa cu nimic la aceste dezbateri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.