In ciuda semnalelor trase de diabetologi si de pacientii acestora, nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste obtinerea medicamentelor si a insulinei necesare tratarii acestei boli. Luna de luna, istoria se repeta: bolnavii de diabet stau ore in sir l

In ciuda semnalelor trase de diabetologi si de pacientii acestora, nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste obtinerea medicamentelor si a insulinei necesare tratarii acestei boli. Luna de luna, istoria se repeta: bolnavii de diabet stau ore in sir la cozi pentru a "ridica" de la centrele de diabet pilulele sau insulina care ii tin in viata. La inceputul fiecarei luni, oamenii se tem ca din cauza lipsei fondurilor nu vor mai apuca sa ia gratuit medicamentele si insulina.
Din pacate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) da din umeri cand vine vorba despre banii alocati pentru programul national de diabet. Diabetologii trag inca de pe acum un semnal de alarma privind luna decembrie a.c., luna pentru care, in prezent, nu exista nici un ban pentru acest program. "Mai avem 130 de miliarde de lei pentru septembrie, 130 de miliarde de lei pentru octombrie si 130 de miliarde de lei pentru noiembrie. In luna decembrie pentru programul de diabet nu avem deloc fonduri. La inceputul saptamanii viitoare vom avea o intalnire cu reprezentantii CNAS pentru a vedea de unde putem face rost de bani pentru luna decembrie. CNAS stie ca si pana acum au fost alocate fonduri insuficiente pentru programul de diabet. Poate vom putea lua bani de la alte programe unde sunt mai multe fonduri", ne-a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, co-presedinte al Comisiei de Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Ministerului Sanatatii (MS). Chiar si importatorii de medicamente si insulina prezenti pe piata romaneasca sustin faptul ca niciodata pana acum nu au fost alocate fonduri atat de mici pentru programul de diabet.

450.000 de bolnavi inregistrati

O alta problema grava la "capitolul" medicamente si insulina pentru bolnavii de diabet este acea a licitatiei nationale. De la jumatatea anului 2003 nu a mai fost organizata licitatie nationala pentru medicamentele si insulina destinate diabeticilor."La jumatatea anului 2003 s-a derulat licitatia nationala pentru medicamentele si insulina care au intrat in programul national de diabet derulat prin CNAS. De atunci nu s-a mai organizat nici o licitatie nationala pentru acest capitol. Comisia de Diabet a MS se va intalni la inceputul lunii septembrie a.c. pentru a stabili cum se va face licitatia nationala si ce trebuie sa cuprinda caietul de sarcini. Cel mai sigur licitatia se va organiza in ianuarie 2006", a adaugat Hancu. Din pacate, nici membrii Comisiei de Diabet, nici importatorii sau producatorii internationali de medicamente si insulina cu reprezentanta in Romania nu au primit de la reprezentantii MS sau CNAS un raspuns la intrebarea: de ce nu s-a mai organizat nici o licitatie nationala pentru medicamente si insulina de la jumatatea anului 2003? Surse neoficiale ne-au declarat ca "au fost alte prioritati, alte urgente in Sanatate". Conform datelor Comisiei de Diabet, in Romania, la ora actuala, sunt inregistrati 450.000 de bolnavi de diabet. "Dintre cei 450.000 de diabetici inregistrati, 320.000-340.000 primesc medicamente sau insulina gratuite prin programul national de diabet. Restul sunt obligati de conditiile actuale ca pe baza de reteta de la diabetolog sa cumpere medicamentele sau insulina ce le sunt necesare", a precizat Hancu.

Medicamente si insulina de generatie veche

Tragic este si faptul ca neorganizarea unei alte licitatii de la jumatatea anului 2003 face ca bolnavii de diabet care doresc sa primeasca gratuit medicamente si insulina prin programul national nu pot beneficia de produse de ultima ora. "Medicamentele si tipurile de insulina care nu au intrat pe licitatia nationala din anul 2003 si care au fost inregistrate pe piata romaneasca dupa organizarea licitatiei, nu pot fi date gratuit pacientilor prin programul de diabet. Cu alte cuvinte, bolnavii de diabet care primesc medicamente si insulina prin programul national nu beneficiaza nici acum de produsele inregistrate pe piata noastra dupa jumatatea anului 2003. Aceste produse exista in Romania, dar pot fi luate numai contra cost", a explicat prof.dr. Radu Lichiardopol, co-presedinte al Comisiei de Diabet. Pe de alta parte, faptul ca din 2003 nu a mai fost organizata nici o licitatie nationala a facut ca, "pe piata romaneasca sa ramana aceeasi importatori de insulina si medicamente orale pentru diabetici". In acelasi timp, "daca s-ar mai fi organizat de atunci si alte licitatii nationale n-ar fi fost exclus ca preturile la produsele necesare diabeticilor sa fi fost acum mai mici, ceea ce ar fi insemnat si costuri mai mici pentru programul national de diabet", au declarat surse autorizate din cadrul MS.

Datoriile catre farmacisti, platite la... licitatie

Cristian Vladescu, presedintele CNAS ii asigura pe farmacisti si pe distribuitorii si producatorii de medicamentecare ca memorandumul privind plata datoriilor la medicamente, semnat la 20 iunie a.c., va fi respectat. Astfel, la ora actuala, este disponibila suma de 1.500 de miliarde de lei, bani cu care vor fi achitate pana la sfarsitul acestei luni 20 la suta dintre datoriile la medicamente pe anul 2004. Cele 1.500 de miliarde de lei au fost obtinute la ultima suplimentare de buget. ''Suma de 1.500 de miliarde de lei reprezinta mai mult de 20 la suta. Modalitatea de selectare va fi urmatoarea: debitorii care doresc sa primeasca acum 20 la suta din datorii se vor inscrie pe un site. Unii dintre debitori vor dori poate sa primeasca, spre exemplu, doar 5 la suta din datorii, astfel ca va ramane un procent mai mare pentru altii. Totodata, trebuie avut in vedere faptul ca se va aplica un discount in functie de suma pe care vrea sa o primeasca fiecare debitor. Daca vor exista debitori care nu vor acum acesti bani, pot astepta, sa-si primeasca toti banii in ianuarie 2006'', ne-a declarat Cristian Vladescu. In ceea ce priveste Ordonanta de Urgenta din 21 iulie a.c., presedintele CNAS a precizat ca si acest act normativ ramane in vigoare. Astfel, CNAS, cu girul Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor Publice, va putea emite bilete la ordin pentru plata: ''Sumele pentru care se emit bilete la ordin vor fi scadentate la plata in perioada 1 septembrie 2006 - 1 decembrie 2007 si in anul 2008, in limita unor plafoane maxime trimestriale''. In aceste conditii, ''debitorul care nu doreste sa mai astepte pana in ianuarie 2006 poate primi bilete la ordin cu care merge la ce banca vrea si transforma biletele la ordin in bani lichizi, bineinteles platind si o anumita suma. La termenele scadente, banca respectiva vine la CNAS si isi ridica banii in schimbul acelor bilete la ordin'', a adaugat Vladescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.