Vinul s-ar putea scumpi cu pana la 25 la suta, apreciaza producatorii de vin din zonele afectate de inundatiile din primavara si vara acestui an. "Este foarte posibil ca pretul vinului sa creasca in medie cu 20 -25 la suta, deoarece multe zone din ta
Vinul s-ar putea scumpi cu pana la 25 la suta, apreciaza producatorii de vin din zonele afectate de inundatiile din primavara si vara acestui an. "Este foarte posibil ca pretul vinului sa creasca in medie cu 20 -25 la suta, deoarece multe zone din tara au fost afectate de ploile din prima parte a anului", a declarat pentru Rompres presedintele Domeniilor Tohani, Virgil Mandru.
Zonele cele mai afectate au fost Dealu Mare, Vrancea si Banatul. "In unele zone din Vrancea culturile au fost compromise suta la suta, in timp ce, la Dealu Mare, pierderile au fost de peste 50 la suta", a spus directorul general al societatii Vinterra International, Nicolae David. Scaderea productiei este determinata de doi factori: ploile abundente si lipsa protectiei vitei, substantele de protectie a vitei fiind spalate de ploi. Desi producatorii au actionat de trei ori mai mult cu substante pe suprafete, ploaia nu a permis efectuarea unui tratament adecvat. Sunt insa si multi producatori mici, care nu au reusit sa realizeze toate cele zece tratamente necesare din cauza pretului de circa 200 de euro la hectar pentru un tratament.
Potrivit specialistilor, si iarna trecuta a "contribuit" la scaderea productiei. In iarna, in zonele unde s-au inregistrat temperaturi de minus 20 de grade, mugurii principali au fost distrusi, productia fiind mult mai mica. "Situatia poate fi si mai grava, deoarece acum apar bolile de coacere, precum fainarea sau putregaiul, care pot amplifica pagubele", a explicat Ioan Namolosanu, prorector in cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si de Medicina Veterinara din Bucuresti. Namolosanu a spus ca in urma cresterii pretului vinului romanesc si pentru a acoperi cererea, vinurile de import ar putea invada piata.
"Din toamna s-ar putea sa ne trezim cu foarte multe vinuri de import, unele chiar mai ieftine decat vinurile romanesti, pentru a acoperi astfel si cererea, iar acest lucru va pune si mai multa presiune asupra producatorilor autohtoni, care vor fi nevoiti sa fie si mai bine pregatiti pentru a face fata unei competitii extrem de dure", a conchis Ioan Namolosanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.