La peste doua saptamani de la licitatia prin care AER a castigat organizarea participarii noastre la unul dintre cele mai mari targuri de carte din lume, contractul cu Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) nu a fost semnat din cauza ca AER nu a trimis inca oferte editorilor pentru a expune in stand. "Abia dupa ce vom incheia intelegerea cu ministerul, vom invita editorii sa spuna daca vor sa participe, cu cati metri si cu cate titluri", a declarat Doina Marian, director executiv al asociatiei.
La standul Romaniei de la Frankfurt, expunerea va fi individualizata pe edituri. Fiecare va avea numele reprezentat, alaturi de cartile sale. Numarul total de titluri din stand va fi, potrivit unor estimari preliminare, intre 500 si 800. Ele vor fi alese "cel mai probabil de o comisie de selectie, nu de un singur om", a precizat Marian. O alta necunoscuta se refera la vanzarea cartilor expuse. Organizatorii Targului de la Frankfurt - un eveniment foarte important pentru cei din domeniul editorial, pentru ca aici se incheie o multime de contracte de drepturi de editare - au stabilit ca ultima zi a targului desfasurat intre 19 si 23 octombrie sa fie cu vanzare pentru public. Dar editorii romani nu stiu inca daca isi vor putea vinde volumele. "Ministerul Culturii a cerut in oferta sa de la Frankfurt ca volumele sa fie transportate cu carnet ATA (admitere temporara - n.r.), adica acelasi numar de carti ca acela de la plecare trebuie sa se intoarca in tara", explica Doina Marian. "Trebuie sa vorbim cu ministerul pentru modalitati vamale diferite".
Licitatia pentru organizarea participarii Romaniei la targ - o practica instaurata de noua conducere a ministerului, care a decis externalizarea acestui tip de actiuni - a avut loc tarziu, considera AER. Avand in vedere amploarea evenimentului - 270.000 de vizitatori asteptati anul acesta, 6.700 de expozanti din peste o suta de tari si 180.000 de specialisti in domeniu, organizatorii impun expozantilor termene-limita timpurii. Prin urmare, ministerul, si nu castigatorul licitatiei, a fost cel care s-a inscris cu un stand national de 96 mp. Si tot ministerul a inscris circa 30 de editori in catalogul targului, ca expozanti in cadrul acestui stand. Lista include, printre altele, editurile All, Aramis, Niculescu, Humanitas, Polirom, Libra, Vivaldi si Universal Dalsi. Standul national va include anul acesta trei lucruri importante: un catalog de promovare a titlurilor romanesti, o sectiune dedicata programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" si proiectii de animatie video pe doi pereti laterali translucizi.
Targul de Carte de la Frankfurt reuneste anual autori, editori, librari, bibliotecari, agenti literari, ilustratori de carte si cititori. Invitatul de onoare al editiei de anul acesta este Coreea, care propune spectacole de teatru si de dans, filme si mai ales o expozitie "Books on Korea", la care 60 de autori coreeni vor reprezenta literatura tarii lor.
Despre autor:

Sursa: Curierul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Review E-Mobility Urban Cargo: dubița electrică de oraș cât un Smart Forfour
Sursa: green.start-up.ro
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a III-a
Sursa: start-up.ro
-
ANPC, în mall Veranda: ce amenzi au fost aplicate și ce operatori au fost...
Sursa: retail.ro
-
Denise Rifai, despre legătura specială pe care o are cu tatăl ei: M-am născut...
Sursa: kudika.ro
-
Pe 29 septembrie avem Lună plină în Berbec, un prilej astral puternic pentru...
Sursa: garbo.ro
-
Cât ar câștiga statul din noul impozit pe cifra de afaceri
Sursa: futurebanking.ro
-
Președintele PSD al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în...
Sursa: wall-street.ro