Timp de doi ani de zile, ZIUA a publicat zeci de articole despre activitatea sefilor de sectii teritoriale ale PNA, tragand serioase semnale de alarma asupra ineficientei acestora, sau, observand implicarea politicului in cadrul unor anchete. In f
Timp de doi ani de zile, ZIUA a publicat zeci de articole despre activitatea sefilor de sectii teritoriale ale PNA, tragand serioase semnale de alarma asupra ineficientei acestora, sau, observand implicarea politicului in cadrul unor anchete. In fapt, exact motivele pentru care ministrul Justitiei, Monica Macovei, a dispus revocarea conducerii centrale a PNA. Considerand ca "asanarea" acestei institutii nu isi va produce efectele decat in momentul inlocuirii tuturor subordonatilor din teritoriu numiti de Ioan Amarie, ZIUA isi face o datorie de onoare din a prezenta pentru inceput un rechizitoriu jurnalistic al procurorului sef al PNA Oradea, Ioan Moldovan, personaj ce poate fi considerat stindardul incompetentei in teritoriu al procurorilor anticoruptie. Demersul nostru este cu atat mai justificat cu cat, de mai multa vreme, Moldovan face presiuni la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a obtine din partea acestei institutii o rezolutie de aparare a reputatiei sale, sustinand ca este chipurile o victima a mass media, si omitand sa observe crasele abuzuri de care s-a facut vinovat de-a lungul carierei sale. Cea mai recenta dovada a incompetentei sale s-a facut recent, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus achitarea definitiva a judecatoarei oradene Elena Pop-Blaga, supusa unor abuzuri inimaginabile de catre Ioan Moldovan, care i-a inscenat un flagrant jenant. Statul roman va fi obligat la o suma record ca despagubire pentru abuzurile la care a fost supusa Elena Pop-Blaga.
1. "Incest la procuror" - ZIUA publica, in urma cu un an si jumatate, in exclusivitate o ancheta cutremuratoare prin care punea in discutie aspectele decesului fiicei procurorului sef al Sectiei Teritoriale a PNA din Oradea, Ioan Moldovan, care a murit spanzurata. De gura presei, Parchetul National Anticoruptie Bucuresti a anuntat declansarea unei anchete interne in cazul procurorului Ioan Moldovan, prin solicitarea de date de la toate unitatile teritoriale privind activitatea magistratului oradean, precum si alte informatii referitoare la acuzatiile aduse acestuia. Rezultatele acestei anchete interne nu au fost aduse niciodata la cunostinta opiniei publice, desi Ioan Amarie ar fi trebuit sa dea un raspuns pertinent referitor la vulnerabilitatea morala a subordonatului sau.
2. "Favorizarea violatorului" - ZIUA a publicat ample dezvaluiri jurnalistice legate de implicarea unor magistrati si avocati oradeni, contra unor sume foarte mari de bani, in cazuri incredibile ce incalcau legea. De aceasta data este vorba de favorizarea unui violator bihorean, Gheorghe Baciu. Desi era dat in urmarire generala si internationala, Baciu a fost facut scapat de un alt complet al aceleiasi instante, respectiv Curtea de Apel Oradea, care a admis un suspect recurs al partii vatamate! Inspectorii din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, trimisi in vara lui 2004 de Procurorul General al Romaniei, Ilie Botos, sa verifice "disputa" mediatica dintre procurorii Calin Roman si Gheorghe Leuca, au descoperit abuzul si actele de coruptie din dosarul "Baciu", dar nu au dispus nici o masura. Secretul indolentei acestora se explica prin implicarea in escrocheria judiciara a avocatului Tudor Moldovan, fiul lui Ioan Moldovan, procurorul-sef al PNA Oradea. Impreuna cu "maestrul" la care lucra, avocatul Ioan Sava, unul l-a aparat pe inculpat si celalalt a ametit-o pe victima! Numai impreuna si in dispretul normelor deontologice si legale, au reusit tranzactia ce a dus la anularea unui mandat de executare a sapte ani inchisoare. Suma pusa in joc s-a ridicat la peste un miliard de lei.
3. Cazul Molnar - ZIUA a publicat o ampla analiza a unuia dintre dosarele instrumentate de PNA Oradea, cel referitor la presupusa luare de mita in "cazul Andrei Molnar", om de afaceri originar din judetul Cluj, administratorul societatii "Criortex" din Oradea. Andrei Molnar a fost, o perioada de timp, directorul fostului combinat de fibre "Cesom" Dej, fabrica ce producea materie prima pentru industria textila. Dupa o privatizare nereusita, "Cesom" fiind cumparat de un concern din Cehia, combinatul a fost taiat pe bucati si vandut la fier vechi. Molnar a plecat la Oradea, unde a devenit administratorul societatii "Criortex", producator de tesaturi de bumbac. Procurorii PNA Oradea sustin ca, in vara anului 2002, Molnar a primit mita in valoare de 650 de milioane de lei, pentru a diminua pretul unei licitatii. Societatea "Criortex" a vandut utilaje ca fier vechi unei firme din Zalau, SC "Perfecta" SRL. La doi ani dupa aceasta licitatie, in baza unor simple denunturi ale patronilor din Zalau, Molnar a fost arestat preventiv, fiind tinut in puscarie abuziv timp de mai multe luni. Mihai Camarascu, avocatul lui Molnar, declara ca nu exista absolut nici o proba la dosar in afara de cele doua declaratii (denunturi) date de patronii firmei "Perfecta", cum ca i-ar fi dat mita pentru ca Molnar sa subevalueze fierul vechi. Un alt amanunt interesant este acela ca acuzatorii si-au schimbat intre timp declaratiile, precizand ca au fost supusi la presiuni din partea procurorilor PNA.
4. "Cazul Kovacs" - Ziarul nostru a relatat despre calvarul prin care a trecut Kovacs, care a fost acuzat, fara nici un fel de probe, de presupuse fapte de coruptie de procurorii Serviciului Teritorial Oradea din cadrul PNA. Cei care au instrumentat cazul au considerat ca liderul sindical din Marghita este un infractor deosebit de periculos si au cerut instantei arestarea lui, obtinand o hotarare in acest sens. Lui Kovacs i s-a imputat ca ar fi intervenit pe langa un inspector general de la SNP Petrom pentru a favoriza obtinerea unor lucrari de constructie executate de catre firma unui anume Gavril Neaga, actionar unic si administrator la firma "Adelcons" SRL. Neaga era cercetat de Servicul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Salaj pentru comiterea unor infractiuni precum evaziune fiscala, delapidare, fals intelectual si uz de fals. Patronul de la "Adelcons", pentru a-si reduce pedeapsa de care este pasibil pentru faptele enumerate mai sus, a depus un autodenunt in care aducea o serie de acuzatii unor persoane, inclusiv lui Ioan Kovacs. Neaga a declarat politistilor salajeni ca liderul sindical ar fi intervenit pe langa un director al SNP Petrom si pentru decontarea unor lucrari fictive. De asemenea, Kovacs ar fi pretins si primit materiale de constructii si forta de munca folosita la o constructie personala, pe care nu le-a achitat catre firma lui Neaga. In cele din urma, Ioan Kovacs a fost pus in libertate de catre judecatorii Curtii de Apel Oradea. Decizia instantei confirma in mare parte lipsa de profesionalism, dar si implicarea unor magistrati in actiuni de "pedepsire" a cetatenilor care nu sunt aliatii unor persoane care fac parte sau sunt apropiatii lumii interlope din Vestul tarii.
5. "Musamalizarea dosarului Serac" - "Rechizitoriul" ZIUA continand sirul lung de ilegalitati si abuzuri ale prefectului de atunci al Bihorului, Florian Serac, i-a facut pe cei din conducerea PNA Bucuresti sa apuce, ce-i drept pentru moment si de ochii lumii, taurul de coarne si sa constituie un dosar de urmarire penala pe numele fostului prefect. Din pacate, la un an de zile de la demersul nostru jurnalistic, PNA a pus batista pe tambal, ingropand fara explicatii dosarul lui Serac.
6. "Cazul Lascau" a spart buboiul justitiei bihorene. Arestat pentru a doua oara intr-un an de catre procurorii PNA, Lascau a aratat ca in spatele manevrelor procurorilor oradeni se regasesc interesele puternicilor oameni de afaceri Ioan si Viorel Micula, deranjati de controalele instrumentate la firmele lor de Lascau, controale care au scos la iveala infractiuni concretizate cu pagubirea cu milioane de dolari a statului roman. Pentru compromiterea lui Lascau, Moldovan a recurs inclusiv la santajarea unui afacerist local, Mircea Nistreanu, care, confruntat cu probleme penale deosebite, a admis sa semneze un denunt mincinos impotriva lui Lascau. Mai mult, Curtea de Apel Bucuresti a evidentiat ca in respectivul dosar, PNA Oradea a utilizat inregistrari telefonice ilegale.
7. "Santaj in cazul Blidaru" - La capitolul "comenzilor" este elocvent scandalul declansat imediat dupa prima arestare a lui Ioan Lascau, de retinerea, tot de catre Ioan Moldovan, a unui om de afaceri oradean, Ioan Blidaru, acuzat ca ar fi dat spaga o masina de lux fostului director al CET Iasi pentru a-i facilita anumite contracte cu institutia pe care o conducea. In aprilie 2004, Ioan Blidaru a iesit la rampa cu declaratii bomba, aratand ca procurorii anticoruptie oradeni s-au folosit de interceptari ilegale ale telefoanelor si de fotografii facute de serviciile secrete si ca, dupa ce i-au fost aduse la cunostinta "probele", a fost pur si simplu santajat de anchetatori sa ii denunte pe primarul municipiului Oradea, Petru Filip, precum si pe directorul Finantelor Publice Bihor, Ioan Lascau, pentru a scapa de urmarirea penala: "M-au obligat sa sustin lucruri contrare realitatii, cu promisiunea reducerii la jumatate a pedepsei... M-au fortat sa spun ca am sponsorizat echipa de fotbal a orasului din interes, ca sa imi asigure Filip contracte. Mi s-a cerut cu orice pret sa fac un autodenunt impotriva lui Lascau, ca i-am dat bani si tot asa... Am refuzat sa declar asa ceva. Cum sa spun minciuni? Seful PNA Bihor, Ioan Moldovan, si ofiterul sau anchetator, Traian Surducan, m-au amenintat ca voi primi ani de zile de inchisoare pentru acest refuz", a declarat omul de afaceri santajat.
8. "Verisoara Danei Nastase" - Unul dintre dosarele cu care Moldovan a esuat lamentabil a fost cel al privatizarii frauduloase a ORSER (serele oradene), in care probele i-au fost pur si simplu puse in brate de catre sindicalistii nemultumiti ca actualii patroni ai societatii au devalizat firma. La fel, Moldovan detinea de la angajatii finantelor bihorene zeci de pagini cu rapoarte care dovedeau vina noii conduceri, reprezentata de Maria Schutz, presupusa verisoara a sotiei premierului, Dana Nastase. Curajos, Moldovan a simtit ca situatia se impute si l-a pasat Bucurestiului care a promis ca va investiga eventualele implicatii politice. Si pasat a ramas.
9. "Cazul Chiriac" - Seful PNA Oradea a dispus anchetarea lui Silviu Florin Chiriac, sef Serviciu Administratie din cadrul Primariei Oradea, acuzat ca ar fi pretins unei cunostinte suma de 2000 USD pentru a-i repartiza peste rand o locuinta sociala. De fapt, respectiva cunostinta, asa cum au aratat mai apoi actele depuse la dosar de aparatorul functionarului, luase de la acesta cu imprumut 4000 de dolari pentru a achizitiona o locuinta. Cum insa respectivul apartament facea parte dintr-un imobil revendicat, femeia a vrut sa scape de datorie si s-a "autodenuntat". In momentul interogatoriului insa, Ioan Moldovan si ofiterul sau anchetator, Traian Surducan, i-au propus lui Chiriac sa ii ajute cu orice declaratie sau informatie care sa duca la arestarea lui Petru Filip, primarul Oradiei, pentru a scapa de pedeapsa. Omul a avut puterea sa refuze, lucru ce a insemnat insa prelungirea arestului cu inca o bucata de timp, pana cand justitia a decis eliberarea sa. Cazul lui Chiriac avea o regie proprie, orchestrata de catre Moldovan prin care, sprijinit in demersurile sale de catre fostul prefect PSD Florian Serac, democratul Petru Filip trebuia compromis vizavi de subiectul locuintelor ANL.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.