Scandalul de la granitele din vestul tarii a continuat si noaptea trecuta. Romanii care se intorc in tara, dupa ce au depasit termenul de sedere in strainatate, vor trebui sa mai astepte cel putin 15 zile pana cand ar putea primi pasapoartele. Cu noi

Scandalul de la granitele din vestul tarii a continuat si noaptea trecuta. Romanii care se intorc in tara, dupa ce au depasit termenul de sedere in strainatate, vor trebui sa mai astepte cel putin 15 zile pana cand ar putea primi pasapoartele. Cu noile prevederi nu sunt de acord nici oamenii de afaceri si nici reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, care considera obligativitatea prezentarii invitatiei partenerilor de afaceri la iesirea din tara drept "umilitoare si discriminatorie". Pe de alta parte, potrivit ministrului Vasile Blaga, noua ordonanta este "mai permisiva decat vechea reglementare", intrucat ia in considerare intarzierile justificate, cum ar fi obtinerea permisului de munca.
Membrii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) solicita amendarea de urgenta a paragrafului privind conditiile de deplasare peste hotare in scop profesional, exprimandu-si dezaprobarea fata de intentia de modificare prevederilor legale referitoare la conditiile care trebuie indeplinite pentru calatorii de afaceri in statele membre ale Uniunii Europene si in alte tari unde nu sunt necesare vizele.
Potrivit unui comunicat remis presei, "CCIR considera ca nu exista nici o legatura intre legitima preocupare pentru legalitate si promovarea unei imagini pozitive a Romaniei peste hotare si adoptarea unor masuri umilitoare si discriminatorii". Totodata, reprezentantii Camerei de Comert apreciaza ca tratamentul la care sunt supusi oamenii de afaceri romani nu trebuie sa fie diferit de cel impus partenerilor lor europeni, carora nu li se solicita invitatii cand se deplaseaza in Romania in scopuri comerciale.
"Guvernul trebuie sa gaseasca in cel mai scurt timp metode eficiente pentru a-i controla si sanctiona numai pe cei care nu respecta legea. Actuala propunere a ministrului de Interne incalca atat prezumtia de nevinovatie, cat si dreptul fundamental la libera circulatie a persoanelor", mai precizeaza comunicatul.
Si oamenii de afaceri sunt nemultumiti de obligatia de a prezenta, cand merg cu afaceri in strainatate, invitatia facuta de partenerii lor. Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru a declarat pentru un post de televiziune ca aceasta cerinta ii pune in inferioritate fata de colegii din strainatate.

"Noua ordonanta e mai permisiva"

In ceea ce priveste actele justificative ale persoanelor carora li s-au ridicat pasapoartele, Directia Generala de Pasapoarte a cerut serviciilor locale de profil analizarea acestora "cu prioritate" si restituirea Rapida a documentelor in cazul in care depasirea termenului de sedere este motivata. Mai mult de jumatate din romanii ramasi fara pasapoarte la revenirea in tara sustin ca au acte pentru a justifica depasirea termenului de sedere in strainatate, dar nu le pot folosi la granita, ci trebuie sa mearga cu ele la serviciile locale de profil, unde sa demonstreze ca nu au incalcat legea.
Documentele justificative trebuie sa fie traduse in limba romana si legalizate la un notar public, iar in strainatate la misiunile diplomatice ale Romaniei.
Daca aceste acte nu pot justifica, din punct de vedere legal, depasirea termenului de sedere in strainatate, atunci Serviciile publice comunitare judetene de pasapoarte vor aplica sanctiunile prevazute de legislatia in vigoare.
Persoanei careia i se retine pasaportul i se intocmeste un act de constatare - talon, in care se precizeaza, daca este cazul, justificarea depasirii termenului de sedere. Talonul este trimis, alaturi de pasaport, serviciului comunitar de pasapoarte emitent, institutie competenta sa stabileasca si sa dispuna suspendarea dreptului de folosinta al pasaportului, pe o perioada cuprinsa intre unu si cinci ani.
Perioada de suspendare a folosirii pasaportului se stabileste in functie de numarul de returnari sau depasiri - la o returnare sau o depasire se suspenda pe un an, la doua depasiri sau returnari pe doi ani - si poate ajunge la cinci ani in cazul savarsirii de infractiuni in strainatate.
Ministrul de Interne a estimat ca vor fi restituite peste 2.000 de pasapoarte si ca se va scurta perioada de analiza a pasapoartelor retinute, in prezent fiind stabilita o perioada de asteptare de 15 zile. Totodata, Blaga a subliniat ca "noua ordonanta, intrata in vigoare acum 4 zile, este chiar mai permisiva decat vechea reglementare, intrucat ia in considerare intarzierile justificate, cum ar fi obtinerea permisului de munca".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.