Capitala Coastei de Azur, orasul Nisa, este locul libertatii totale. Daca ar fi o persoana, Nisa ar purta un costum scump incaltat in bocanci, ar cauza o multime de probleme si ar ramane rece la complimente insipide.
Numeroasele plaje din Nisa

Capitala Coastei de Azur, orasul Nisa, este locul libertatii totale. Daca ar fi o persoana, Nisa ar purta un costum scump incaltat in bocanci, ar cauza o multime de probleme si ar ramane rece la complimente insipide.
Numeroasele plaje din Nisa sunt acoperite cu pietris, majoritatea fiind publice. Orasul este caracterizat de indrazneala si curaj (nu exista conceptul de a fi prea batran pentru a purta costume de baie decoltate) si este extraordinar de popular.
Odinioara era locul de intalnire al aristocratilor bogati, astazi insa, orasul uimeste prin varietatea populatiei sale.
Fiind o capitala regionala si poarta de acces catre Coasta de Azur, Nisa se afla la mijlocul distantei dintre Cannes (faimos pentru Festivalul International de Film) si Monaco (celebru pentru circuitul de Formula 1), dar si de satele din Provence. Orasul se intinde de-a lungul Golfului Ingerilor, acolo unde Alpii si raul Papillon intalnesc apele Marii Mediterane.

Cimiez si Muzeul Matisse

In partea de nord a orasului se afla celebrul cartier rezidential Cimiez, in care abunda ruinele cladirilor romane. Aici se afla ramasitele anticului oras Cemenelum, capitala provinciei romane Aples - Maritime. In apropierea ruinelor se afla o manastire construita in secolul XVI, in al carei cimitir sunt ingropati Henri Mattise si Raoul Dufy.
Cea mai mare mandrie a locuitorilor de aici este Muzeul Matisse. Atras de clima blanda, de peisaj si de apropierea fata de prietenii sai (Picasso, Renoir si Bonnard), Mattise a trait in Cimiez pana in anul mortii sale (1954). In muzeul care ii poarta numele sunt expuse lucrari celebre precum Nudul Albastru VI si Femeia cu Amfora. Colectia muzeului cuprinde opere din toate perioadele de creatie ale marelui artist, incluzand desene, sculpturi in bronz si tablouri in ulei.

Orasul Vechi

Partea veche a orasului Nisa uimeste prin strazile sale serpuitoare, piete aglomerate si o combinatie mirifica de arhitectura genoveza, provensala medievala si baroca.
Aici se gasesc o multime de cafenele si restaurante, care aduc viata pe strazile orasului de indata ce incepe amurgul. Un minunat exemplu de arhitectura genoveza baroca este Palatul Lascaris, care gazduieste Muzeul local de istorie. Parcul Castelului, o colina de 92 de metri, domina orasul vechi.

Catedrala Ortodoxa Rusa

Construita la cererea tarului Nicolae II si a mamei sale, Catedrala a fost terminata in 1912. Cu cele sase domuri si un amestec de marmura gri, ceramica viu colorata si caramida rosie, cladirea are un efect exotic asupra vizitatorului, fiind construita pentru a semana cu biserica Sf. Vasile din Moscova. In interior, Catedrala uimeste prin bogatia de fresce si icoane tipic rusesti.

Promenade des Anglais

Fatadele vechi, palmierii profilati pe cerul albastru, hotelurile, restaurantele, cafenelele si magazinele, toate definesc artera principala a orasului. Construita in 1820 de englezul Lewis Way, Promenade este inima capitalei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.