Intr-un articol publicat in "Curierul National" din 2 august a.c. intitulat "Efectul legislatiei ambigue si al lipsei de control - Romania, lada de gunoi a pesticidelor", dl. Ion Oprea in calitatea sa de presedinte al Asociatiei Pomicultorilor Dambov
Intr-un articol publicat in "Curierul National" din 2 august a.c. intitulat "Efectul legislatiei ambigue si al lipsei de control - Romania, lada de gunoi a pesticidelor", dl. Ion Oprea in calitatea sa de presedinte al Asociatiei Pomicultorilor Dambovita alaturi de alti pomicultori din bazinul pomicol Dambovita au facut unele afirmatii la adresa calitatii si eficacitatii produselor de uz fitosanitar comercializate pe piata din Romania si la unele practici ale companiilor ce comercializeaza aceste produse.
Intelegand ingrijorarea si impartasind opinia pomicultorilor din bazinul pomicol Dambovita in ceea ce priveste conditiile climatice si fitosanitare dificile din anul acesta, AIPROM (Asociatia Industriei de Protectia Plantelor) doreste sa-si exprime punctul de vedere fata de o serie de afirmatii facute in articolul mai sus mentionat.
AIPROM, membra a ECPA (Asociatia Europeana de Protectia Plantelor), are ca membri 13 companii de pesticide dintre care 9 sunt companii multinationale ce activeaza pe piata internationala: BASF, Bayer Cropscience, Crompton, Dow Agrosciences, Du Pont, Makhteshim Agan, Monsanto, Syngenta, Summit Agro. Alaturi de companiile multinationale din AIPROM fac parte 4 companii nationale ce microambaleaza produse de uz fitosanitar: Chemark, Ecochem, Glissando, Redoxim. Companiile membre AIPROM acopera prin produsele comercializate peste 80% din piata produselor fitosanitare din Romania. Activitatile companiilor membre AIPROM respecta legislatia romaneasca in vigoare, principiile agriculturii durabile si standardele industriale internationale.
Industria isi aduce contributia la implementarea in Romania a agriculturii durabile prin dezvoltarea si promovarea de produse eficace in combaterea buruienilor, a bolilor si a daunatorilor, viabile din punct de vedere economic pentru fermieri si cu impact redus asupra mediului inconjurator. Noile produse si tehnologii dezvoltate de marile companii multinationale sustin sistemul de combatere integrata si ofera sprijin tehnic fermierilor pentru o utilizare corecta si eficienta a produselor de uz fitosanitar.
Legislatia actuala privind omologarea si comercializarea produselor de uz fitosanitar este clara. Produsele de uz fitosanitar pot fi comercializate numai dupa omologarea lor de catre Comisia Interministeriala de Omologare a Produselor de Uz Fitosanitar. Omologarea unui produs de uz fitosanitar nu se poate face fara efectuarea testelor de eficacitate biologica la institutele si statiunile de cercetare agricola desemnate de catre MAPDR (Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale). In cadrul acestor teste de eficacitate, produsele sunt testate in diferitele conditii pedoclimatice existente in Romania si tocmai de aceea nu se poate pune sub semnul indoielii eficacitatea produselor omologate.
Mai exista unele aspecte ce trebuie imbunatatite si adaptate noilor conditii cerute de integrarea in Uniunea Europeana la care toti factorii implicati, autoritati abilitate, reprezentanti ai industriei de protectia plantelor, producatori agricoli, integratori trebuie sa-si aduca contributia.
AIPROM recomanda fermierilor sa utilizeze produsele de uz fitosanitar conform tehnologiilor aprobate de MAPDR si in conformitate cu recomandarile specialistilor companiilor producatoare de pesticide.
Insistam asupra acestei recomandari pentru ca o parte dintre fermierii romani considera ca numai numarul tratamentelor si doza sunt cele care stabilesc nivelul eficacitatii, lucru ce reiese si din articolul respectiv unde se afirma ca s-a dublat doza si s-au efectuat 16-17 tratamente, fara a se consulta un specialist. Numarul tratamentelor este foarte important in pomicultura, dar la fel de importante sunt substanta activa aleasa, care trebuie sa fie una eficace in conditiile in care se face aplicarea, momentul aplicarii si tehnologia de aplicare. Aceste aspecte nu sunt luate in considerare si de aici si esecurile inregistrate in combaterea eficienta a bolilor si daunatorilor, in special, in conditii climatice dificile ca acelea din acest an.
In conditiile climatice dificile din ultimii 3 ani, eficacitatea produselor de uz fitosanitar ca si tehnologia de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor au fost supuse la grele incercari. In aceste conditii, aplicarea corecta cu respectarea momentului optim de aplicare au fost cu atat mai importante cu cat conditiile au fost mai dificile. Nu trebuie uitat ca fermierul trebuie sa-si aleaga din produsele existente pe piata pe acelea care corespund culturii, spectrului de combatere vizat si conditiilor de cultura existente. De aceea, este foarte important ca acolo unde fermierul nu are experienta sa se apeleze la specialistii Unitatilor Fitosanitare Judetene, ai companiilor multinationale sau cei ai distribuitorilor autorizati care pun la dispozitia fermierilor sprijinul tehnic de care acestia au nevoie.
Inainte de a ne hazarda sa afirmam ca nu se face nici un control al produselor fabricate sau importate, trebuie sa avem in vedere ca pana la jumatatea anului 2004, importul si fabricarea de pesticide se facea numai dupa analizarea fizico-chimica efectuata de catre Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara (LCCF) din Bucuresti a fiecarui lot de produs de uz fitosanitar, iar comercializarea nu se putea face fara certificatul de analiza emis de catre acest laborator.
Actualmente, asa cum a declarat in articolul la care facem referire si doamna Teodora Iurascu, directorul adjunct al LCCF, programul de control "lot de lot" a fost inlocuit de catre un program de monitorizare elaborat conform cerintelor europene privind calitatea produselor de uz fitosanitar.
Este adevarat ca pe piata romaneasca au aparut tot felul de firme care comercializeaza pesticide generice. Aceste firme nu investesc in cresterea performantelor produselor lor si nici in punerea la dispozitia fermierilor de tehnologii viabile. Problemele create de aceste companii nu trebuie insa generalizate si extrapolate tuturor companiilor de pe piata, asa cum se face in articolul la care ne referim.
In Romania ne confruntam si cu problema produselor contrafacute si a introducerii ilegale de pesticide din tarile vecine. Problemele ridicate de activitatea de contrafacere devin de la an la an din ce in ce mai mari o data cu cresterea cantitatilor si a numarului de produse contrafacute. In urma analizelor efectuate de catre Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara produselor contrafacute depistate, in majoritatea cazurilor acestea fie nu contineau deloc substanta activa declarata pe eticheta, fie continutul de substanta activa era foarte mic si substanta era alta decat cea declarata pe eticheta produsului contrafacut. Aceste substante continute erau fitotoxice pentru culturile recomandate pe eticheta produsului contrafacut, asa ca, la paguba produsa de lipsa de eficacitate, se adauga paguba produsa de efectul fitotoxic al produselor contrafacute.
Pentru a combate acest flagel, trebuie sa existe o cooperare intre autoritati, asociatiile profesionale ale fermierilor si AIPROM pentru ca aceasta activitate ilegala aduce mari daune bugetului statului, fermierilor, industriei de protectia plantelor si pune in pericol sanatatea consumatorilor. Este nevoie ca autoritatile sa ia masuri drastice impotriva acestor "falsificatori", iar fermierilor le recomandam sa cumpere pesticide numai de la distribuitorii autorizati pe baza de documente (factura) si sa solicite celui care vinde produsul certificatul de analiza, respectiv si autorizatia de comercializare emisa de Unitatea Fitosanitara teritoriala.
In aceasta perioada, MAPDR este in plin proces de armonizare a legislatiei romanesti la cea a Uniunii Europene si tocmai de aceea nu se poate spune ca "Romania este lada de gunoi a pesticidelor - Efectul legislatiei ambigue si al lipsei de control" asa cum se afirma in articol.
Cu siguranta o mai buna cooperare intre autoritati, fermieri si Asociatia Industriei de Protectia Plantelor va permite gasirea unor solutii optime la problemele fitosanitare cu care se confrunta nu numai agricultura romaneasca, ci si agricultura altor tari membre UE sau in curs de aderare la UE. AIPROM asigura fermierii romani ca expertii companiilor multinationale membre le stau oricand la dispozitie pentru a oferi sprijinul tehnic de care au nevoie.

Marc Bonfils Presedinte AIPROM


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.