Valoarea garantiilor nu va fi mai mica de 133% din valoarea creditului, iar avansul va fi de cel putin 25% din valoarea lui
Bancile vor verifica, cel putin o data la 3 luni, incadrareain graficul de executie a lucrarilor
Pentru cumparar

Valoarea garantiilor nu va fi mai mica de 133% din valoarea creditului, iar avansul va fi de cel putin 25% din valoarea lui
Bancile vor verifica, cel putin o data la 3 luni, incadrareain graficul de executie a lucrarilor
Pentru cumpararea de bunuri in rate, vor fi aceleasi conditii ca la creditele bancare

Potrivit proiectului BNR care va introduce la jumatatea acestei luni noile norme privind creditarea, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 75% din valoarea imobilului pentru achizitionarea caruia se solicita creditul si/sau din valoarea devizului estimativ.
Acordarea creditelor pentru investitii imobiliare este conditionata de prezentarea de catre solicitant a unor garantii reale si/sau personale, potrivit dispozitiilor legale in materie. Valoarea garantiilor nu va fi mai mica de 133% din valoarea creditului. In cazul creditelor garantate cu ipoteca, banca va solicita incheierea, in termen de 5 zile lucratoare de la semnarea contractului de garantie, a unui contract de asigurare a imobilului ipotecat.
In cazul creditelor acordate in scopul reabilitarii, modernizarii, consolidarii sau extinderii unei constructii sau pentru viabilizarea unui teren, bancile vor verifica, cel putin o data la 3 luni, incadrarea in graficul de executie a lucrarilor. In cazul creditelor acordate pe baza unui plan de finantare, bancile vor verifica modul in care sunt indeplinite conditiile cuprinse in planul de finantare, in special cele referitoare la valoarea sumelor avansate si la termenele de executie. Angajamentele de plata lunare, respectiv principalul si dobanda, decurgand din credite pentru investitii imobiliare, precum si din alte contracte de aceeasi natura, indiferent de creditor, nu vor depasi 35% din veniturile nete ale solicitantului si familiei acestuia. Aceste prevederi intra in pachetul de norme de franare a creditarii, in special a celei de consum.
Astfel, la evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, respectiv principalul si dobanda, ale solicitantului si ale familiei acestuia, decurgand din contractul de credit, precum si din alte contracte de aceeasi natura, cum ar fi alte contracte de credit, contracte de leasing, contracte de cumparare de bunuri in rate, indiferent de creditor, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia. In plus, angajamentele de plata lunare, respectiv principalul si dobanda, decurgand din credite de consum, precum si din alte contracte de aceeasi natura, indiferent de creditor, nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului si familiei acestuia. Veniturile nete lunare vor fi calculate ca diferenta intre veniturile totale certe, cu caracter de continuitate, ajustate prin aplicarea coeficientilor, si angajamentele de plata de alta natura decat cele decurgand din contracte de credit si asimilate.
Pentru scopul prezentelor norme, prin familia solicitantului se intelege sotul/sotia si rudele, care locuiesc si gospodaresc impreuna cu solicitantul. Prin reglementarile interne, institutiile creditoare pot stabili o sfera de cuprindere mai restransa a notiunii de familie.

Conditii "bancare" pentru vanzarile in rate

In alta ordine de idei, in situatia vanzarii in rate/pe credit a unor bunuri finantate de o institutie de credit, societatile comerciale vor impune conditii de acordare, derulare si garantare a creditelor destinate persoanelor fizice cel putin la fel de stricte ca cele cuprinse in prezentele norme.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.