Romania si Bulgaria nu au fost puse degeaba de Uniunea Europeana in tandem pentru integrarea in 2007. Cele doua tari sunt aproximativ in acelasi stadiu privind aderarea europeana. Si in ceea ce priveste realizarile, dar, mai ales, in cazul nerealizar

Romania si Bulgaria nu au fost puse degeaba de Uniunea Europeana in tandem pentru integrarea in 2007. Cele doua tari sunt aproximativ in acelasi stadiu privind aderarea europeana. Si in ceea ce priveste realizarile, dar, mai ales, in cazul nerealizarilor.
Aceasta este si parerea cunoscutului cotidian francez Le Monde, care, in editia de ieri, afirma ca aceste probleme sunt agravate de criza politica din cele doua tari. Si ca, probabil, in cazul tandemului Romania - Bulgaria va fi activata clauza de salvgardare si aderarea celor doua tari va fi amanata cel putin pana in 2008.
Criza politica arunca Romania si Bulgaria in incertitudine, scrie Le Monde, amintind ca, dupa ce in aprilie, cele doua tari au semnat Tratatul de aderare, acum spera sa devina membre cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007. De atunci, scrie cotidianul francez, Bucurestiul si Sofia asteapta cu ingrijorare raportul de evaluare al Comisiei Europene ce va fi facut public in luna octombrie. Aceasta deoarece exista o clauza de salvgardare ce poate duce la amanarea aderarii pana in 2008 daca cele doua tari vecine nu implementeaza reformele cerute de Bruxelles. Punctul nevralgic al negocierilor este reforma justitiei, obiectiv pe care cele doua tari s-au angajat sa-l realizeze pana in toamna. Insa, considera Le Monde, daca tinem cont de situatia politica actuala, pariul privind reformarea justitiei este foarte departe de a fi castigat.
"Noi nu consideram ca este prea tarziu, insa fiecare zi conteaza in realizarea reformelor", a avertizat Comisia Europeana. Potrivit publicatiei franceze, Romania este in pragul unei crize politice datorita faptului ca, dupa ce si-a anuntat "demisia irevocabila", premierul Calin Popescu Tariceanu a revenit si a cerut Parlamentului un vot de incredere. Le Monde considera ca motivul pentru care Tariceanu s-a razgandit este interventia oficialilor europeni cu care a avut o serie de intalniri la Bruxelles, pe 18 iulie.
"Datoria mea de comisar european ma obliga sa-mi exprim ingrijorarea privind situatia politica din Romania", afirma Olli Rehn dupa intalnirea cu Tariceanu. Sfat urmat de premier, care a promis ca Romania se va concentra asupra integrarii "in fiecare minut, in fiecare ora si in fiecare zi".
Le Monde considera ca principalii vinovati pentru blocarea reformei justitiei sunt Partidul Social-Democrat, vazut in continuare ca mostenitor al fostului partid comunist si extremistul PRM si ca acesta este motivul pentru care premierul doreste alegeri anticipate.

Posibile anticipate si in Bulgaria

In ceea ce priveste vecina noastra, cotidianul francez vede Bulgaria foarte aproape de desfasurarea unor alegeri anticipate la toamna. Aceasta pentru ca Guvernul minoritar format de partidul care a obtinut cele mai multe voturi la alegerile legislative din iunie, adica Partidul Socialist Bulgar, impreuna cu minoritatea turca, nu a primit acum o saptamana votul Parlamentului. De aceea, acum presedintele socialist va fi nevoit sa faca apel la fostul prim-ministru Simeon de Saxa-Coburg-Gotha pentru a forma Guvernul, dar din cauza faramitarii dreptei nici acesta nu pare sa poata strange voturile necesare. In cazul alegerilor anticipate bulgarii ar putea fi tentati sa sanctioneze si mai mult clasa politica si sa mizeze pe Ataka, un partid extremist si xenofob, care a produs o surpriza la alegeri, considera politologul bulgar Ivan Krastev, citat de Le Monde. Comisia Europeana se arata ingrijorata de aceste manevre care ar putea sa nu mai lase timp bulgarilor pentru a se ocupa de reformele necesare integrarii in 2007. Astfel, spune Le Monde, si Romania si Bulgaria risca, din cauza instabilitatii politice sa constate ca aderarea amandurora va fi amanata pentru 2008. Iar daca se va intampla astfel, singurele care vor avea de castigat de pe urma esecului vor fi partidele extremiste din ambele tari, PRM din Romania si Ataka din Bulgaria.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.