Este foarte greu sa spui ce uimeste cel mai mult in Cetatea Eterna - opulenta aroganta a Vaticanului, sentimentul de eternitate pe care il ofera privelistea Forumului, viteza maxima cu care trece pe langa tine un Fiat Bambino, milioanele de pisici di

Este foarte greu sa spui ce uimeste cel mai mult in Cetatea Eterna - opulenta aroganta a Vaticanului, sentimentul de eternitate pe care il ofera privelistea Forumului, viteza maxima cu care trece pe langa tine un Fiat Bambino, milioanele de pisici din Colosseum, incercarea de a traversa o intersectie sau nota de plata la finalul zilei.
Roma inseamna istorie. De la mormintele etrusce si salile de intalnire din perioada Republicii, turistul trece prin templele imperiale, prin bisericile perioadei de inceput a crestinatatii, clopotnitele medievale, palatele renascentiste si bazilicele baroce. Roma este un oras cu o fantastica concentratie de istorie, legenda si monumente care coexista cu o la fel de mare concentratie de oameni care isi traiesc la intensitate maxima viata de zi cu zi. Roma este un oras care imbata prin vinurile sale, prin arhitectura si soare.

Dealul Capitoliului

Sediu al autoritatilor municipale, Dealul Capitoliului a fost centrul guvernamental al vechii Rome si este centrul geografic al orasului de azi. Cea mai frumoasa priveliste se poate admira noaptea, cand este pustiu. Piata a fost conceputa de Michelangelo in 1583. Este marginita de trei cladiri concepute tot de celebrul artist renascentist: Palazzo Nuovo si Palazzo dei Conservatori, care adapostesc impreuna Muzeele Capitoline, si Palazzo Senatorio.
Statuia ecvestra din bronz a lui Marcus Aurelius, care se afla in centrul pietei, este o copie facuta dupa vechi fotografii. Originalul care data de la sfarsitul secolului II e.n. a fost grav afectat de poluare si porumbei, fiind inlaturat in 1981. Dupa e a fost restaurata a fost expusa in Palazzo Nuovo.

Castelul Sant' Angelo

Cladirea, construita initial ca mausoleu pentru imparatul Adrian, este o constructie ciudata, circulara, masiva, la care se ajunge traversand unul dintre cele mai frumoase poduri din lume: Pont Sant' Angelo, creatie a arhitectului Bernini.
In secolul sase a fost transformata in fortareata papala, fiind legata prin pasaje subterane de Vatican. Nu putini au fost pontifii care au simtit nevoia sa foloseasca pasajul secret in vremuri de restriste. Azi, mausoleul este un muzeu interesant, mai ales ca se stie ca aici a fost locul unde s-a sinucis Tosca, evocata ulterior de Puccini.

Sfantul Scaun

Nu multe sunt religiile care au un stat, dar catolicismul nu e doar o religie. Sfantul Scaun - Vaticanul - este probabil cel mai bogat stat independent din lume, impresionanta colectie de comori inestimabile de arta compensand lipsa totala de resurse naturale. Pentru iubitorii de arta, Vaticanul este centrul suprem, adapostind comori universal cunoscute, de la Capela Sixtina la celebra piata construita de Bernini.

Piazza Navona

Piazza Navona este o adevarata splendoare. Este una dintre cele mai celebre si cele mai frumoase piete din Roma. Mare, plina de terase si artisti care picteaza in aer liber, Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani. Cea mai mare este Fontana dei Quattro Fiumi (Fantana celor patru fluvii). Fiecare din cele patru statuete ce decoreaza acest moment reprezinta cate un fluviu de pe continente diferite: Nilul, Gangele, Dunarea si Amazonul. Celelalte doua fantani sunt Fontana di Nettuno in nordul pietei si Fontana del Moro in sud.

Fantana dorintelor

Fontana di Trevi. O splendoare. Terminata in 1762, aceasta fantana este un exemplu perfect de stil rococo cu efecte dramatice - creaturi acvatice de marmura, dominate de un impresionant Oceanus. Apa vine din izvorul Acqua Vergine, numit asa deoarece, conform legendei, o fecioara le-a aratat sursa soldatilor insetati. Povestea e sculptata in dreapta lui Oceanus. Se spune ca trebuie sa arunci un banut in fantana ca sa fii sigur ca te vei intoarce la Roma, dar si ca dorintele puse la aruncarea banutului se indeplinesc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.