Opere valoroase semnate de clasicii picturii moderne romanesti - Grigorescu, Andreescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petrascu - apar tot mai rar la casele de licitatie. De altfel, vanzarile din ultimii ani reflecta exact tabloul circulatiei acestor aut
Opere valoroase semnate de clasicii picturii moderne romanesti - Grigorescu, Andreescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petrascu - apar tot mai rar la casele de licitatie. De altfel, vanzarile din ultimii ani reflecta exact tabloul circulatiei acestor autentice valori de patrimoniu intrate in colectii private pentru cel putin cateva decenii. Din pacate, in ultima perioada, artisti care au ilustrat cu succes pictura interbelica precum Francisc Sirato, Marius Bunescu, Adam Baltatu, Theodorescu Sion, Stefan Popescu nu inregistreaza o cota ascendenta. Tabloul "Natura statica", semnat de Francisc Sirato (1877-1953), ulei pe carton, 49,5x39,5 cm., a fost vandut saptamana trecuta, la o cunoscuta casa de licitatie, cu 26.000 lei (noi) de la 20.000 lei, pretul de pornire. O suma destul de modesta pentru valoarea autorului. In cadrul aceleiasi licitatii, un peisaj - ulei pe carton -, de Marcel Iancu, a fost adjudecat la pretul de pornire -14.000 de lei.
In schimb, lucrarea "Alegorie" a lui Jules Perahim, ulei pe panza, 60x45cm, i-a incitat pe colectionari/negustori care au intrat intr-o acerba competitie, tabloul fiind adjudecat la pretul de 10.500 lei de la 7.500 lei, suma la care a fost evaluat. Kimon Loghi, Rudolf Schweitzer Cumpana si Leon Al. Biju s-au vandut la sume care nu au depasit 5.000 de lei. In topul ofertelor din 4 septembrie ale aceleiasi case de licitatie se afla o lucrare de Jean Cheller (1911-1952), "Peisaj de iarna", ulei pe carton, 30x39 cm, evaluata la 5.000 de lei. Amintim ca, in ultimii doi ani, uleiurile lui Cheller s-au bucurat de aprecierea iubitorilor de arta inregistrand cresteri surprinzatoare ale pretului de vanzare de la 3.000 la 12.000 de euro. Evident, trebuie luata in calcul si calitatea lucrarii. Ii urmeaza, in topul ofertelor, Rudolf Schweitzer Cumpana, cu tabloul "La chei", ulei pe carton evaluat la 3.500 de lei, si Nicolae Grigorescu, prezent in licitatie cu desenul in creion "Vedere intr-un oras breton", 12x18,5 cm, autentificat pe passe-partout de Gh. N. Grigorescu, fiul pictorului, cu stampila atelierului, autenticitate confirmata de istoricul de arta Remus Niculescu. Lucian Grigorescu, Iosif Iser si Ion Pacea, in ordinea ascendenta a preturilor de pornire - 2.000 lei, 2.200 respectiv 2.500 - completeaza panorama vanzarilor de la inceputul lunii septembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.