Doua lungmetraje si tot atatea scurtmetraje romanesti, regizate de Ruxandra Zenide, Cristi Puiu, Cristian Mungiu si Sorin Damian, au fost selectate la editia de anul acesta a Festivalului International de Film de la Sarajevo, ce va avea loc intre 19
Doua lungmetraje si tot atatea scurtmetraje romanesti, regizate de Ruxandra Zenide, Cristi Puiu, Cristian Mungiu si Sorin Damian, au fost selectate la editia de anul acesta a Festivalului International de Film de la Sarajevo, ce va avea loc intre 19 si 27 august.
"Ryna", in regia Ruxandrei Zenide, participa in competitia de lungmetraje, in timp ce pelicula lui Cristi Puiu "Moartea domnului Lazarescu" va fi prezentata intr-o sectiune necompetitiva, Regional OFF.
In aceeasi sectiune a fost inclusa si productia "Lost and Found", ce reuneste sase scurtmetraje ale unor regizori din fostul bloc comunist, inclusiv Cristian Mungiu. "Familia" de Sorin Damian se numara printre cele zece titluri din competitia de scurtmetraje. Festivalul de la Sarajevo, ajuns la cea de-a 11-a editie, este deschis filmelor din Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Macedonia, Romania, Serbia-Muntenegru si Slovenia.
Anul acesta, 11 lungmetraje de fictiune vor concura pentru Premiul pentru cel mai bun film, in valoare de 25.000 euro.
Reprezentantul Romaniei marcheaza debutul in lungmetraj al regizoarei Ruxandra Zenide, premiata la mai multe festivaluri internationale pentru scurtmetrajele ei. "Ryna" a avut premiera in primavara la TIFF-ul clujean, unde interpreta rolului principal, Dorotheea Petre, a obtinut si Premiul pentru debut in filmul romanesc. Inainte de a fi transpus pe pelicula, scenariul filmului a fost premiat in Elvetia si Cehia.
Desi a urmat Scoala de Film din Praga si un program intensiv la New York, iar o mare parte din viata a trait si a lucrat in Elvetia, Ruxandra Zenide a creat intotdeauna povesti romanesti. In cel mai recent film al ei, adolescenta Ryna incearca sa devina femeie, intr-o comunitate mica din Delta Dunarii, unde traditiile sunt greu incercate de noi aspiratii materialiste. Potrivit site-ului festivalului, "un loc special in selectia programului Regional OFF il are <> de Cristi Puiu", castigatorul Premiului sectiunii Un certain regard de la Cannes. La randul sau, "Lost and Found" a avut premiera la Berlin, in iarna, iar apoi a fost prezentat la o multime de festivaluri, inclusiv in tarile de unde provin regizorii: Romania (la TIFF), Bulgaria, Bosnia- Hertegovina, Serbia-Muntenegru, Ungaria si Estonia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.