La aproape 2 luni de la verificarile declansate de Corpul de Control al Politiei Romane, la IPJ Iasi au "cazut" capete. Exact asa cum anuntam la vremea respectiva, suspiciunile planau asupra celor trei adjuncti ai comisarului-sef Gheorghe Plai. Rezul

La aproape 2 luni de la verificarile declansate de Corpul de Control al Politiei Romane, la IPJ Iasi au "cazut" capete. Exact asa cum anuntam la vremea respectiva, suspiciunile planau asupra celor trei adjuncti ai comisarului-sef Gheorghe Plai. Rezultatele anchetei interne au dat la iveala o serie de neajunsuri, iar cei vinovati au platit cu functia. In urma deficientelor constatate, seful IGPR, chestorul Dan Valentin Fatuloiu a semnat, in urma cu cateva zile, ordinul de destituire si a scos locurile vacante la concurs.
Ofiterii Ioan Campeanu, Gheorghe Fotea si Costel Drumea, adjuncti ai sefului IPJ Iasi, au fost eliberati din functie pentru management defectuos, disfunctii in activitatea personalului din subordine care au condus la diminuarea prestatiei profesionale, precum si superficialitatea de care au dat dovada cu ocazia efectuarii controalelor si analizelor. Cele trei persoane au fost puse la dispozitia unitatii pentru o perioada de cel mult trei luni pana la identificarea unor posturi corespunzatoare in vederea numirii potrivit competentelor. In cel mai scurt timp, locurile vacante vor fi scoase la concurs, iar pentru ocuparea lor se pot inscrie ofiteri ai Politiei Romane care indeplinesc toate conditiile cerute. Acestea sunt informatiile care apar intr-un comunicat al IPJ Iasi, fara nici o precizare concreta despre ce li se imputa fostilor adjuncti. Verificarile, demarate la inceputul lunii iunie a.c., i-au avut in vizor pe adjunctii comandantului, pe seful Politiei Municipale, dar si pe ofiterii care se afla la carma Serviciilor de Investigare a Fraudelor si Ordine Publica. Motivul, precizau la acea vreme surse din cadrul IGPR, avea la baza ineficienta in activitatea manageriala, dar si faptul ca rezultatele s-au cam lasat asteptate ori au fost raportate date fictive. Aceleasi surse ne-au precizat, atunci, ca verificarile vor avea ca obiectiv toata activitatea politistilor ieseni din ultimii cinci ani. Existau informatii conform carora unii oamenii ai legii au primit sume consistente de bani ori diverse cadouri pentru "rezolvarea" unor dosare. Desi se vehicula ipoteza schimbarii din functie doar a doi adjuncti, Corpul de Control a constatat ca nici al treilea nu e mai breaz, motiv pentru care a propus destituirea acestuia.

Subcomisarul Drumea, personajul-problema

Cele mai multe probleme au fost, se pare, bifate de subcomisarul Costel Drumea, adjunctul pe linie de ordine publica. Acesta a avut o ascensiune fulminanta in functiile de conducere din cadrul politiei iesene, sustine presa locala, si datorita legaturilor de rudenie cu fostul comandant. De cand a ajuns finul comisarului-sef Stefan Alexa, subcomisarul Drumea a fost numit ca sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor. Raportarile sale despre activitatile pe care le desfasura au fost considerate fictive de colegii sai, in conditiile in care cazurile rezolvate ieseau pe "banda" rulanta.
Afirmatia poate fi adevarata, in contextul in care nici un mare corupt al Iasului nu a ajuns pe mana legii, iar dosarele grele zac prafuite de multi ani in sertare. Acesta ar putea fi motivul pentru care Drumea a primit postul de adjunct pe probleme de ordine publica. Anchetele superficiale la fostul Serviciu Economic au continuat insa sub comanda comisarului-sef Ioan Campeanu. Subalternii acestuia au fost cei care au spus ca cercetarile in diverse cazuri au fost facute doar de ochii lumii.
Destituirile de la Iasi din aceste zile au legatura, cu siguranta, si cu evaluarile facute de superiorii de la Bucuresti. Activitatea prezentata de conducerea IPJ Iasi a nemultumit, se pare, atata vreme cat concluzia a fost una directa: "Consideram ca prin schimbarea mentalitatii si mobilizarea intregului potential de care dispune, personalul inspectoratului este in masura sa-si indeplineasca misunea de a asigura ordinea si linistea comunitatii, de a face totul pentru combaterea fenomenului infractional".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.