O "smecherie" de zile mari - cu acoperire in textul legii si de care au beneficiat multi soferi bine informati din Romania - va fi reparata o data cu intrarea in vigoare a noului Cod rutier. Conform regulamentului, in urma unei tamponari - deci a unu
O "smecherie" de zile mari - cu acoperire in textul legii si de care au beneficiat multi soferi bine informati din Romania - va fi reparata o data cu intrarea in vigoare a noului Cod rutier. Conform regulamentului, in urma unei tamponari - deci a unui accident fara victime - conducatorii auto sunt obligati sa-i anunte pe oamenii legii imediat, dar se pot prezenta la Politie cand vor ei, in termen de 48 de ore. Termen in care un sofer se poate trezi si din cea mai crunta betie.
Ca sa mearga la Politie dupa un accident care a provocat numai pagube materiale, soferii beneficiaza de un interval de nu mai putin de 48 de ore. Firesc, cele 48 de ore sunt folosite de unii pentru a fenta legea. De pilda, oricat de "ametit" ar fi un sofer, in doua zile are vreme sa se trezeasca. Ori daca respectivul nu are permis, poate sa aduca la politie un conducator auto cu acte in regula, care sa sustina ca el a fost la volan.
"Sunt conducatori auto pagubiti care spun ca soferul vinovat nu este cel care a venit la politie ori ca la momentul tamponarii respectivul era beat. Dar noi nu mai avem ce face. Nu putem sa acuzam pe nimeni fara probe", ne-a explicat comisarul Mihai Agusoaei, seful Serviciului Accidente si Cercetari Penale din Capitala. Tot el ii atentioneaza insa pe soferii care "uita" sa mai vina la Politie chiar si dupa expirarea celor 48 de ore: "si nevinovati sa fie, daca nu se prezinta, raman fara permis. Pe loc. Nici macar dovada pentru 15 zile nu primesc."
O scena intamplata zilele trecute pe o strada din Brasov, ce ne-a fost relatata de George Magureanu, e graitoare in povestea legii care lasa loc de tocmeala. Masina i-a fost lovita de un autoturism condus de primarul din Ghimbav, care - spune cititorul nostru - mirosea a alcool de la o posta. Dupa ce edilul a incercat fara izbanda sa-l convinga pe omul nostru sa mearga la Politia din Ghimbav si nu la cea din Brasov, unde se petrecuse tamponarea, primarul s-a urcat in masina si dus a fost. Siderat, personajul nostru a mers la Politie, a povestit ce s-a intamplat si a primit urmatorul raspuns: primarul ii contactase pe oamenii legii, anuntase deci accidentul, si promisese ca va merge sa dea declaratii in termen de 48 de ore, asa cum cere legea.
O data cu noul Cod rutier s-a dus si "povestea" cu 48 de ore. soferii implicati in tamponari vor fi nevoiti sa mearga imediat la Politie, cum, de altfel, este firesc.


Noua lege a circulatiei pe drumurile publice a trecut prin Parlament si a fost trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei. Traian Basescu a refuzat sa o semneze din cauza a doua articole si a trimis-o spre modificare. Unul din cele doua articole de lege era la fel de aberant ca si cel cu tamponarea sub influenta alcoolului. El prevedea ca in cazul unui accident si proprietarul masinii sa raspunda in solidar cu cel caruia i-o imprumutase.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.