Alarma de gradul zero la NASA. O mica bucata din invelisul protector si un alt fragment putin mai mare provenind de la naveta spatiala Discovery au cazut, marti, dupa lansarea reusita a acesteia la Cape Canaveral. Pe buzele tuturor americanilor se af
Alarma de gradul zero la NASA. O mica bucata din invelisul protector si un alt fragment putin mai mare provenind de la naveta spatiala Discovery au cazut, marti, dupa lansarea reusita a acesteia la Cape Canaveral. Pe buzele tuturor americanilor se afla acum o singura intrebare: "Discovery se mai intoarce?".
Vremea a tinut cu cei de la NASA, la doua saptamani de la o tentativa de lansare esuata din cauza unei probleme tehnice. Oaspeti importanti, printre care sotia si fratele presedintelui Bush, si un public entuziast au asistat la lansarea ce a parut perfecta la prima vedere. Rachetele si rezervorul central s-au desprins de naveta asa cum era prevazut, Discovery s-a plasat pe orbita exact asa cum se asteptau cercetatorii, la mai putin de noua minute de la decolare.
Totusi, cel putin doua fragmente s-au desprins din racheta in timpul ascensiunii, asa cum arata imaginile (foto) prezentate de NASA in conferinta de presa de dupa lansare, amintind de conditiile lansarii navetei Columbia. "Trebuie sa asteptam analiza specialistilor", a declarat Wayne Hale, directorul adjunct al programului navetei, comentand imaginile.
Potrivit directorului operatiunilor de zbor de la NASA, John Shannon, unul din fragmente, cu dimensiuni de aproximativ 3,8 centimetri, pare sa provina din trenul de aterizare din fata navetei. Originea celuilalt fragment nu este cunoscuta, insa desprinderea sa nu parea sa fi afectat naveta. Originea fragmentelor desprinse si implicatiile desprinderii lor vor fi investigate in urmatoarele zile de specialistii NASA.
O echipa a fost alcatuita ieri pentru a analiza imaginile si a depista eventualele avarii ale rachetei.
Alte investigatii vor putea fi facute in cursul urmatoarelor doua zile datorita numeroaselor camere de luat vederi amplasate pe naveta, au afirmat expertii. "Este prea devreme" pentru a stabili consecintele pe care acest incident le-ar putea avea pentru naveta si echipaj, a apreciat John Shannon. "Trebuie sa stim precis ce s-a intamplat. Trebuie sa revizualizam lansarea in mod metodic", a mai declarat el, subliniind ca la fiecare lansare cad placute din scut.
Lansarea navetei Discovery e "un pas inainte esential" in cucerirea spatiului, a declarat presedintele George W. Bush. "Programul nostru spatial e un motiv de mare mandrie nationala si acest zbor este un pas esential spre obiectivul nostru, care este sa dominam lumea in domeniul stiintelor spatiale", a declarat Bush.
Astronautii de la bordul lui Discovery au un program incarcat in aceste 12 zile in spatiu, dintre care noua le vor petrece arimati la Statia Spatiala Internationala, pe care Discovery o aprovizioneaza cu hrana si piese de schimb.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.