Premierul turc Recep Tayyip Erdogan se afla, de ieri seara, la Londra, intr-o vizita fulger, de doar 24 de ore, ce ar putea avea un rol decisiv in deschiderea negocierilor de aderare la UE la 3 octombrie, asa cum a stabilit Bruxelles-ul. Pe ordinea d
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan se afla, de ieri seara, la Londra, intr-o vizita fulger, de doar 24 de ore, ce ar putea avea un rol decisiv in deschiderea negocierilor de aderare la UE la 3 octombrie, asa cum a stabilit Bruxelles-ul. Pe ordinea de zi a convorbirilor sale cu premierul Blair figureaza probleme referitoare la mult disputata aderare a Turciei la Uniune si la lupta impotriva terorismului, intre victimele caruia se afla si Turcia.
Apropiati ai premierului Erdogan, citati de Reuters, dau ca sigur faptul ca premierul turc va inmana premierului britanic, in calitatea sa de presedinte semestrial al UE, protocolul - parafat - de extindere a Uniunii Vamale Europene, document ce include si cele 10 noi state membre, inclusiv Ciprul. Semnarea si parafarea textului respectiv este una dintre conditiile sine qua non puse de catre Bruxelles pentru a se incepe negocierile de aderare la data anuntata, 3 octombrie. El implica deschiderea de catre Ankara a aeroporturilor sale tuturor statelor membre ale UE, inclusiv grecilor ciprioti, chiar daca se prevad unele restrictii, asupra carora sunt asteptate detalii. Cert este, deocamdata, faptul ca documentul ar putea contine un paragraf prin care sa se precizeze ca extinderea Acordului vamal nu are valoare de recunoastere a Ciprului locuit de greci. Semnarea protocolului amintit vizeaza, potrivit surselor diplomatice de la Bruxelles, in mod evident, castigarea de adepti, alaturi de Marea Britanie, ai acceptarii Turciei in UE. Un recent Eurobarometru difuzat de EUobserver arata ca doar 35 la suta din cetatenii Uniunii sunt favorabili acceptarii Turciei si 52 la suta se opun. Cea mai mare opozitie se manifesta in Austria, unde proportia celor ce se opun primirii Turciei in UE a ajuns la 80 la suta, urmata de Germania, cu 74 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.