Cotidianul britanic "The Financial Times" anunta, ieri, ca la Comisia Europeana urmau sa fie date publicitatii noi reglementari importante in domeniul bancar, la loc de frunte aflandu-se mentionarea numelui, adresei si a numarului de cont al tuturor
Cotidianul britanic "The Financial Times" anunta, ieri, ca la Comisia Europeana urmau sa fie date publicitatii noi reglementari importante in domeniul bancar, la loc de frunte aflandu-se mentionarea numelui, adresei si a numarului de cont al tuturor celor ce fac transferuri de bani, oricat de mici ar fi, in banci din Uniunea Europeana sau intre banci europene cu institutii similare din afara ei. Scopul declarat al noilor masuri este "stoparea finantarii grupurilor teroriste".
Conform noilor reguli, in cazul in care cel ce face transferuri de bani refuza sa dea datele cerute, bancile sunt obligate sa refuze efectuarea operatiunii sau chiar sa inceteze orice legaturi cu clientul respectiv. Datele solicitate de banci vor fi puse la dispozitia institutiilor competente, atunci cand este nevoie sa fie prevenita, detectata sau condamnata o actiune de spalare de bani, precizeaza "The Financial Times". Marea Britanie, care asigura presedintia semestriala a UE, a exercitat presiuni, mai ales dupa atacurile teroriste de la 7 iulie, pentru luarea de masuri concrete vizand oprirea scurgerii de capitaluri spre conturile teroristilor. Ministrii de Interne ai tarilor UE, reuniti la inceputul acestei luni la Bruxelles, au luat o decizie ferma in acest sens, iar Comisia Europeana a avertizat ca va da publicitatii lista statelor membre ale UE care nu pun in aplicare noile reglementari bancare. O intalnire a primilor-ministri ai Frantei si Marii Britanii, ce a avut loc luni, a prilejuit stabilirea de masuri bilaterale de contracarare a actelor teroriste. Astfel, ei au decis sa faca un permanent schimb de informatii asupra persoanelor banuite a fi promotoare a ideilor extremiste, precum si asupra modului in care trebuie protejate tintele teroristilor. Au decis, de asemenea, sa adopte legi care sa permita monitorizarea convorbirilor telefonice si a corespondentei prin e-mail din si intre tarile lor, precum si adoptarea, de comun acord, a unor alte masuri impotriva "radicalizarii" comunitatilor musulmane din tarile lor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.