Potrivit opiniilor formulate de managerii intreprinderilor participante la sondajul de conjunctura din luna iulie, activitatea de industrie si constructii va inregistra o evolutie pozitiva a principalilor indicatori, cu unele variatii de intensitate

Potrivit opiniilor formulate de managerii intreprinderilor participante la sondajul de conjunctura din luna iulie, activitatea de industrie si constructii va inregistra o evolutie pozitiva a principalilor indicatori, cu unele variatii de intensitate comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor BNR.
Productia va inregistra o posibila pierdere de ritm, sugerata de reducerea la jumatate a soldului conjunctural (+20 la suta), tendinta care ar putea continua pe o perioada mai indelungata, data fiind diminuarea de peste 5 ori a soldului conjunctural aferent portofoliului total de comenzi (pana la +5 la suta, cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni). Procesul de aprovizionare cu materii prime va consemna o posibila deteriorare, fapt semnalat de reducerea cu 10 puncte procentuale a ponderii intreprinderilor cu flux normal (87 la suta). O evolutie favorabila este anticipata insa in cazul stocurilor de produse finite, al caror volum se va diminua usor (soldul opiniilor a revenit in spectrul negativ de valori: -4 la suta).

Cererea insuficienta - cauza principala de limitare a productiei

In ciuda faptului ca autoritatile se arata ingrijorate de cresterea cererii agregate, managerii din industrie se plang luna de luna, de la inceputul anului, ca cererea insuficienta le constrange productia.
Similar lunilor anterioare, insuficienta cererii reprezinta si in luna iulie principala constrangere in buna desfasurare a activitatii de productie. Procentul ridicat al opiniilor la nivel national (46 la suta) este sustinut indeosebi de industria metalurgica; industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte; industria extractiva; industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-tv (ponderile variaza intre 51 si 100 la suta din totalul companiilor din fiecare ramura).
Conform opiniei a 14 la suta dintre respondenti, dificultatile de aprovizionare cu materii prime influenteaza nefavorabil procesul de productie, in special in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratarea combustibililor nucleari; industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-tv (ponderi de 48 si respectiv 63 la suta din numarul total).

Exportatorii, afectati in continuare de cursul de schimb

Un alt factor invocat de managerii intervievati este evolutia cursului de schimb (13 la suta din total). Aprecierea monedei nationale va afecta in special productia ramurilor exportatoare ca textilele, confectii, pielarie si incaltaminte (71 la suta); chimie, prelucrarea cauciucului si a maselor plastice (70 la suta); prelucrarea lemnului (42 la suta); industria de masini si echipamente, echipamente si aparate electrice (32 la suta).

Productia de valoare adaugata mare, afectata de blocajul financiar

13 la suta dintre respondenti intampina dificultati cauzate de blocajul financiar. Cele mai ferme opinii in acest sens apartin producatorilor din industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice (68 la suta); industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou; echipamente, aparate de radio, televiziune si comunicatii; aparatura si instrumente medicale, de precizie, optica si ceasornicarie (100 la suta); industria extractiva si sectorul constructiilor (cate 40 la suta in fiecare caz).

Cresc preturile de productie

Estimarile referitoare la preturile de productie semnaleaza intensificarea ritmului de crestere (soldul opiniilor s-a majorat de la +22 la suta la +50 la suta), cel mai probabil ca urmare a majorarii tarifelor administrate, la 1 iulie.
Numai 41 la suta dintre participantii la sondaj nu vor opera modificari de pret in intervalul analizat. Luna iulie va consemna noi acumulari de capital, soldul conjunctural aferent investitiilor mentinandu-si valoarea pozitiva (14 la suta). O evolutie favorabila este preconizata si in ceea ce priveste rata profitabilitatii (sold conjunctural: +12 la suta).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.