Invazia tantarilor. Cu acest fenomen se confrunta la ora actuala in special Capitala. Copiii nu se mai pot bucura de joaca lor in parcuri, iar bunicii nu se mai pot odihni in tihna pe banci, toti fiind practic ciuruiti de tantari. Medicii atentioneaz

Invazia tantarilor. Cu acest fenomen se confrunta la ora actuala in special Capitala. Copiii nu se mai pot bucura de joaca lor in parcuri, iar bunicii nu se mai pot odihni in tihna pe banci, toti fiind practic ciuruiti de tantari. Medicii atentioneaza ca din cauza acestei situatii ne-am putea confrunta cu o criza asemanatoare cu cea din 1996, cand a fost declarata epidemie de meningita, o forma a acesteia transmisa prin intepatura de tantar. in orice zona a Bucurestiului te-ai afla, si in special in parcuri, bazaitul tantarilor a devenit mai mult decat agasant. Piciorusele si manutele copiilor sunt pline de ciupituri, iar parintii si bunicii sunt de-a dreptul innebuniti. "in nici un an nu a fost ca acum. Daca stai pe loc esti mort. Trebuie sa te misti continuu si chiar si atunci te alegi cu cel putin patru piscaturi usturatoare", ne spune un tatic suparat, iesit la plimbare in Parcul Kiseleff. Daca ziua mai e cu mai e, spre seara e dezastru. Exact in acel moment al zilei in care suntem sfatuiti de medici ca putem iesi la o plimbare. Dar plimbarile s-au transformat in cosmar din cauza acestor insecte intepatoare. "Am vrut sa-mi scot copilul aseara. Nici n-am ajuns bine in parc si am si facut cale-ntoarsa. Nu se poate sta", ne-a declarat o mamica. O alta ne-a spus ca ii este frica pentru ca stie ca tantarii pot transmite boli periculoase. si cu toate acestea, copiii si varstnicii nu pot sta toata ziua inchisi in case. "E foarte cald si nu putem iesi decat dupa 7 seara. Dar nu mai ai cum sa te feresti de tantari. Sunt cu miile. Altadata se mai dadea cu ceva, ii mai distrugeau, dar in acest an, nimic", ne spune o bunica.
Chiar si copiii mai mari sunt disperati. "Am o gramada de piscaturi. si ma mananca ingrozitor. Daca ma scarpin imi fac bube si mai mari. Iar prietenii mei sunt si ei plini de intepaturi", ne spune Luca, in varsta de 7 ani. Medicii spun ca la copii unul dintre pericole e acela ca se scarpina prea mult in locul in care a fost intepat si acesta se poate infecta, mai ales daca micutul are mainile murdare. Asa ca ei sfatuiesc parintii ca in cazul in care locul respectiv se inroseste sau se umfla mai tare, daca micutul face febra sau daca la inflamatia respectiva durerea persita mai mult de trei zile, copilul trebuie dus la medic de- oarece va fi nevoie de un tratament cu antibiotic.
Tantarii sunt insa mult mai periculosi. Disconfortul provocat de mancarime din cauza intepaturii e minor fata de bolile pe care aceasta insecta le poate transmite. in anul 1996 Romania se confrunta pentru prima data cu o epidemie de meningita, transmisa prin intepatura de tantar. "A fost vorba de meningita West Nile. Cel mai afectat a fost Bucurestiul, si pana atunci nu ne-am mai confruntat cu asa ceva. Din acel an am ramas cu un sistem de supraveghere in acest sens si in fiecare primavara Directia de Sanatate Publica sesizeaza autoritatile locale in legatura cu masurile ce trebuie luate pentru a se diminua populatiile de tantari. Se pare ca in acest an, din cauza climei acestia s-au inmultit foarte mult si au devenit extrem de suparatori si agresivi", ne-a declarat dr. Adriana Pistol, epidemiolog in cadrul Ministerului Sanatatii.
Carmen Romanca, biolog la Directia de Sanatate Publica Bucuresti, ne explica ce riscuri pot exista la noi in tara: "in ceea ce priveste tantarul, cel mai mare risc la noi e pentru meningita virala West Nile. Asta in cazul in care tantarii sunt purtatori ai acestui virus, care este preluat de la pasarile migratoare sau de la cele de curte. in Capitala circula genul de tantar Culex, care poate transmite aceasta boala daca are rezerve preluate de la pasari, iar oamenii trebuie sa se protejeze. Un alt pericol ar fi acela de provocare a unei reactii alergice la persoanele predispuse la asa ceva". Biologul ne-a spus ca data fiind clima instabila cu multe precipitatii, tantarii se inmultesc foarte repede si nici masurile luate de autoritati nu prea au efect: "Tratamentele la sol sunt cele recomandate, dar acestea nu au rezistat prea mult. Cand erau programate tratamente, in timpul noptii, ploua, sau se intampla acest lucru dupa aplicarea substantei. Aceasta este spalata de apa si nu mai are nici un efect".
Dar care ar fi solutia pentru starpirea acestor insecte? Biologul Carmen Romanca spune ca exista o solutie, dar este mult mai complicata. "Tantarii se inmultesc in baltirile temporare si date fiind ploile dese si caldura, ritmul de inmultire a fost foarte rapid. Asa ca solutia ar fi de orientare a substantelor de combatere catre paturile larvare, deci spre balti. Am facut aceasta recomandare catre Primarie, dar tot atat de adevarat este ca ar insemna o munca sisifica sa iei fiecare baltita la rand".
Acest gen de actiune probabil ca nu va fi declansata la nivelul autoritatii locale, asa ca ramane sa ne protejam fiecare.



400 de cazuri la epidemia din 1996

in vara anului 1996, autoritatile sanitare de la noi se confruntau cu o situatie fara precedent. Sute de oameni s-au imbolnavit de meningita West Nile. Aceasta a fost transmisa rapid prin intepatura de tantar, virusul provenind de la pasarile migratoare. "A fost declarata epidemie. S-au imbolnavit in intreaga tara circa 400 de oameni si s-au inregistrat 7 decese. Bucurestiul a fost cel mai afectat, din totalul imbolnavirilor 300 fiind inregistrate aici, cu 5 persoane decedate", ne-a declarat dr. Florin Popovici, de la Directia de Sanatate Publica Bucuresti. De atunci in fiecare an s-au mai inregistrat unul-doua cazuri, dar analizele de laborator nu au fost intotdeauna concludente. Dr. Popovici spune ca in acest an pana acum nu s-a intamplat nimic deosebit, dar ca pericolul exista: "Daca vine o pasare bolnava e posibil sa se transmita mai departe la tantari".

Cum ne protejam de tantari

* sa folosim plase la usi si ferestre

* sa folosim aparate contra tantarilor

* copiii ar trebui sa fie imbracati in bluze cu maneca lunga si pantaloni lungi, de culori deschise

* e bine sa fie evitate locurile cu apa statatoare, dimineata devreme si seara si cand nu bate vantul

* pot fi folosite creme si spray-uri care tin tantarii la distanta, speciale pentru copii, ce trebuie aplicate pe piele, cu exceptia zonei din jurul ochilor

* medicina naturista recomanda pentru tratarea intepaturilor de insecte frecarea locului cu diverse plante proaspete zdrobite (patlagina, salvie, pelin, busuioc, frunze de patrunjel) ulei de levantica sau menta, felii de ceapa sau lamaie.



Meningita West Nile poate ucide in doua zile

Directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu Cercel (foto), spune ca in ultimii ani au fost doar cazuri sporadice de meningita West Nile la noi in tara. "Boala debuteaza cu dureri de cap, febra mare, pacientul e deranjat de lumina si varsa fara sa-i fie greata. in acel moment trebuie sa se prezinte imediat la medicul specialist", spune dr. Streinu-Cercel. El mai precizeaza ca respectiva boala este foarte periculoasa in cazul persoanelor in varsta. De asemenea, boala avanseaza rapid, decesul putand sa survina in 1-2 zile.

Paianjenul negru face prima victima a verii

Elena Dragnea, de 55 de ani, din Constanta a ajuns luni in Spitalul Clinic de Urgenta, in stare de soc, dupa ce a fost intepata de un paianjen. Femeia a declarat doctorilor ca a fost intepata de un paianjen mic, negru, cu carapace si la scurt timp nu a mai putut misca piciorul. Pacienta a invocat o paralizie temporara a piciorului si a ramas internata in sectia medicala sub observatie. Pe litoral au fost inregistrate in vara trecuta peste 10 astfel de cazuri.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.