Pagubele produse de inundatiile din aceasta luna sunt estimate la 23.942 de miliarde lei, a declarat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Cele mai mari pierderi au fost suferite de Ministerul Agriculturii - 4.900 de miliarde d

Pagubele produse de inundatiile din aceasta luna sunt estimate la 23.942 de miliarde lei, a declarat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Cele mai mari pierderi au fost suferite de Ministerul Agriculturii - 4.900 de miliarde de lei si de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - 2.013 miliarde de lei. Pentru refacerea infrastructurii si a caselor sunt necesare 9.040 miliarde de lei.
Aceasta evaluare va fi transmisa Comisiei Europene, "care si-a dat acordul pentru formularea unei noi aplicatii din partea Romaniei pentru accesarea Fondului Solidaritatea. Prima aplicatie a fost formulata pentru pagubele produse de inundatiile din Banat, estimate la peste 17.000 de miliarde lei".
Inundatiile si alunecarile de teren produse in perioada 1-17 iulie a.c. au afectat 575 de localitati situate in 34 de judete. Cel mai afectat judet a fost Vrancea. Viiturile au ucis 24 de oameni: 15 in judetul Vrancea, 4 in judetul Bacau, 2 in judetul Teleorman si cate unul in judetele Alba, Constanta si Galati. Au fost afectate 25.127 case, dintre care 3.571 au fost complet distruse. Ieri, doar doua localitati din judetele Bacau si Vrancea mai erau izolate si alte 13 localitati nu aveau energie electrica.
Apele au mai distrus partial sau total peste 320.000 de hectare de terenuri agricole, 375 kilometri drumuri nationale, 979 kilometri drumuri judetene, 1.573 kilometri drumuri comunale, 638 kilometri strazi, 699 poduri,1.553 podete, 108 kilometri diguri, 751 kilometri aparari de maluri si 74 baraje.
Ministrul Vasile Blaga a precizat ca cea mai mare parte a sinistratilor cer ca ajutoarele acordate sa fie si sub forma materialelor de constructii - ciment, tabla, boltari - pentru refacerea caselor afectate: "Varstnicii vor fi ajutati de jandarmi sa-si reconstruiasca locuintele". Totodata, el a spus ca "autoritatile intentioneaza sa transmita terenuri, cu titlu gratuit, persoanelor care sunt dispuse sa se mute din vatra satelor. In acest sens, va fi modificata Legea 18 privind fondul funciar". Suprafetele care vor fi atribuite sinistratilor vor trece din extravilan in intravilan, a adaugat ministrul Administratiei si Internelor.
Totodata, ministrul Blaga a precizat ca intentioneaza ca, in maximum zece zile, sa prezinte primele rezultate ale verificarilor privind legalitatea conditiilor in care isi desfasoara activitatea gaterele de prelucrare a lemnului din zonele inundate.

In judetul Olt au aparut trei cazuri de leptospiroza

Ministerul Sanatatii (MS) atentioneaza locuitorii din zonele afectate de inundatii ca, in aceasta perioada, este posibil sa apara cazuri de leptospiroza. In judetul Olt, trei persoane erau, ieri, diagnosticate cu aceasta boala.
Medicii MS spun ca exista zone de risc in toate judetele afectate de inundatii, pana ieri nesemnalandu-se alte cazuri de imbolnaviri in afara celor din judetul Olt. Specialistii recomanda "evitarea scaldatului si a contactului prelungit cu apa". Pentru cei care muncesc la refacerea caselor - in constructii - este indicat sa poarte cizme si manusi de cauciuc. Totodata, sunt obligatorii pastrarea igienei individuale, consumul de apa imbuteliata sau fiarta si racita, pastrarea alimentelor in locuri racoroase si curate. In cazul aparitiei unor simptome de boala diareica sau viroza respiratorie trebuie evitata automedicatia.
Leptospiroza este o boala infectioasa acuta care se manifesta prin febra, frisoane, cefalee puternica, insomnie, dureri musculare, afectarea rinichilor, a ficatului, a sistemului nervos si cardiovascular.
Tratamentul se efectueaza numai in conditii spitalicesti obligatorii. Netratarea leptospirozei poate duce la decesul pacientului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.