Cresterea economiei britanice a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani pe cel de-al doilea trimestru si risca sa isi continue scaderea pe fondul atentatelor de la Londra din ultima perioada, se arata intr-un studiu realizat de BBC.
La
Cresterea economiei britanice a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani pe cel de-al doilea trimestru si risca sa isi continue scaderea pe fondul atentatelor de la Londra din ultima perioada, se arata intr-un studiu realizat de BBC.
La randul sau, industria britanica pare sa fi intrat in recesiune. In masura in care punctele forte ale economiei engleze sunt turismul si ofertele pentru timpul liber, economistii considera ca nu vor exista sanse prea mari de revigorare a cresterii. Fapt rezonabil, dat fiind ca acestea au fost ramurile cele mai afectate de evenimentele nefericite din Londra. In raport cu primul semestru, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a cunoscut o crestere de 0,4 procente si de 1,7 la suta in raport cu cel de-al doilea semestru al anului trecut. Or, acest raport, de numai 1,7 la suta, este cel mai scazut inregistrat din 1993. Industria britanica a urmat si ea un trend descendent, cu doua caderi trimestriale consecutive ale productiei, care cantaresc aproape 20 la suta din PIB.
In aceste conditii, previziunea de crestere a ministrului de Finante, Gordon Brown, situata undeva intre 3 si 3,5 la suta, se dovedeste a fi absolut nesustenabila. Cea mai optimista cifra avansata pentru cresterea din acest an este de cel mult 1,7 la suta, si aceasta in conditiile in care anul trecut s-a ajuns la 3,1 la suta. Sectorul care va inregistra cele mai mici progrese, din cate se estimeaza in momentul de fata, ar fi cel al serviciilor, care nu va depasi 0,6 la suta, si aceasta in conditiile in care serviciile contribuie cu 73 la suta in totalul PIB-ului. ''Acest lucru sugereaza faptul ca incetinirea inregistrata in domeniul distributiei contamineaza, pas cu pas, si celelalte sectoare'', au comentat analistii. Punctele de ingrijorare pentru economistii britanici sunt reprezentate insa si de consumul casnic, care a inregistrat o puternica scadere - in ciuda unei usoare cresteri a vanzarilor en-detail in luna iunie - si de somajul care pare sa se adanceasca tot mai mult. Exporturile britanice par a fi si ele in berna. Pentru a relansa consumul, majoritatea economistilor se asteapta ca banca Angliei sa opereze o scadere a ratelor dobanzilor cu ocazia noii intruniri care va avea loc in luna august. Totodata, insa, analistii nu vad nici o cale de evitare pentru actualul Minister al Finantelor a cresterii impozitelor sau a reducerii cheltuielilor publice, sau a ambelor masuri conjugate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.